Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Η Ρωσία δρομολογεί έξοδο του Σνόουντεν από το αεροδρόμιο


Σύντομα o πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψη το παγκόσμιο πρόγραμμα παρακολούθησης επικοινωνιών της NSA, αναμένεται να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβα της Μόσχας, όπου παραμένει εγκλωβισμένος εδώ και περίπου ένα μήνα.

Ο δικηγόρος του Σνόουντεν Ανατόλι Κουτσέρενα φέρεται να δήλωσε πως ο Σνόουντεν «ετοιμάζεται να φύγει», αλλά θα πρέπει «να μείνει λίγο ακόμα στο αεροδρόμιο της Μόσχας καθώς το αίτημά του για χορήγηση προσωρινού ασύλου είναι ακόμα υπό εξέταση από τη Ρωσική Υπηρεσία Μετανάστευσης». Σύμφωνα με το RT ο Κουτσερένα ανακοίνωσε πως ο Σνόουντεν δεν πρόκειται να φύγει σήμερα από το αεροδρόμιο της Μόσχας ωστόσο επιβεβαίωσε ότι ο πρώην πράκτορας της NSA «προτίθεται να παραμείνει στη Ρωσία».
Όπως σημείωσε «δεν σκοπεύει να φύγει προς το παρόν. Ζήτησε προσωρινό άσυλο, το οποίο εφόσον γίνει δεκτό χορηγείται για ένα χρόνο. Στην παρούσα φάση ο τελικός του προορισμός είναι η Ρωσία. Σκοπεύει να μείνει στη Ρωσία και να μελετήσει το ρωσικό πολιτισμό». Σύμφωνα με το RT, o Κουτσέρενα εξήγησε πως το έγγραφο που παραδόθηκε την Τετάρτη στον Σνόουντεν δεν του επιτρέπει να φύγει από τη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, υπενθυμίζοντας πως η διαδικασία για εξέταση αιτήματος πολιτικού ασύλου μπορεί να διαρκέσει έως και ένα τρίμηνο. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων και εξήγησε πως η όποια καθυστέρηση οφείλεται στην «μοναδικότητα της περίπτωσης».

Αρχικές πληροφορίες που μετέδιδαν ρωσικά μέσα και διαψεύστηκαν από το δικηγόρο του Σνόουντεν ανέφεραν πως οι ρωσικές αρχές χορήγησαν στον Σνόουντεν έγγραφο με το οποίο του επιτρέπεται η έξοδος από το αεροδρόμιο και η τυπική είσοδός του στο έδαφος της Ρωσίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εν λόγω αρχκές πληροφορίες, στο έγγραφο η Υπηρεσίας Ασύλου και Μετανάστευσης ανακοίνωνε πως το αίτημα του Σνόουντεν για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου εξετάζεται ήδη, ωστόσο στο μεσοδιάστημα του παραχωρείται το δικαίωμα να διαβεί τα ρωσικά σύνορα, στο βαθμό που δεν υφίσταται κώλυμα από την πλευρά των συνοριακών φρουρών.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοση του Σνόουντεν για να δικαστεί με την κατηγορία της κατασκοπείας. Υπενθυμίζεται πως η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα έχουν ανακοινώσει ότι θα προσφέρουν άσυλο στον Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος προς το παρόν έχει καταφέρει να ζητήσει προσωρινό άσυλο από τη Ρωσία καθώς παρέμενε εγκλωβισμένος στο αεροδρόμιο της Μόσχας εδώ και ένα μήνα χωρίς να έχει στην κατοχή του κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου