Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΖΗΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΑΡΧΥΤΕΡΑ


Τη φυσική και όσο και πρόωρη αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με το κλείσιμο των γραφείων που διατηρεί ο διεθνής οργανισμός στη Βουδαπέστη, ζητεί ο κεντρικός τραπεζίτης της Ουγγαρίας Γκιόργκι Ματόλκσι, σε μία κίνηση η οποία ερμηνεύεται από τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ως απόπειρα ανάκτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας ενόψει των εκλογών του προσεχούς έτους.

Σε επιστολή του προς την επικεφαλής του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, χθες Δευτέρα, ο κ. Ματόλκσι, επισημαίνει ότι, με τη δανειακή συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΔΝΤ να πλησιάζει στη λήξη της, «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ό, τι δεν είναι απαραίτητη η διατήρηση των γραφείων του αντιπροσώπου του Ταμείου» στη Βουδαπέστη. Οπως υποστηρίζει ο κεντρικός τραπεζίτης και πρώην υπουργός Οικονομικών της δεύτερης κυβέρνησης Βίκτορ Ορμπάν, η Βουδαπέστη προτίθεται να αποπληρώσει το δάνειό της προς το ΔΝΤ νωρίτερα από την προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία που δεν είναι άλλη από τον Σεπτέμβριο του 2014.

«Ναι» από το ΔΝΤ στο αίτημα

Θετική ήταν η απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο αίτημα που διατύπωσε η Βουδαπέστη. Εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε χαρακτηριστικά ό, τι «τη στιγμή που η θητεία της κυρίας Ιρίνα Ιβασένκο λήγει τον Αύγουστο, και η παρουσία του ΔΝΤ στα κράτη-μέλη πραγματοποιείται μετά από αίτημα των αρχών της χώρας, δεν θα ζητηθεί η αντικατάστασή της».

Η δύσκολη «συγκατοίκηση» Ορμπάν με ΔΝΤ και ΕΕ

Οι σχέσεις ΔΝΤ- Βουδαπέστης δεν ήταν πάντα οι καλύτερες, παρά το γεγονός ότι η Ουγγαρία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσέφυγε σε διεθνή βοήθεια το 2008 μετά την πτώση της Lehman Brothers και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (η οποία, ως γνωστόν, εξελίχθηκε σε δημοσιονομική). Η Ουγγαρία έλαβε, εν μέσω οικονομικής κρίσης, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από την ΕΕ, χρηματική βοήθεια ύψους 20 δισ. ευρώ. Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ωστόσο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2010, έχει συχνά εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για «παρεμβάσεις» από πλευράς ΔΝΤ και ΕΕ στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2010, ο κ. Ορμπάν αποφάσισε τον τερματισμό του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της Ουγγαρίας, ενώ επεδίωξε την ανάκτηση του ελέγχου της οικονομίας της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο ούγγρος πρωθυπουργός υιοθέτησε, με «αρχιτέκτονα» τον τότε υπουργό Οικονομικών και νυν κεντρικό τραπεζίτη Γκιόργκι Ματόλκσι ένα «ανορθόδοξο», όπως χαρακτηρίστηκε, πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης, το οποίο περιελάμβανε την επιβολή του υψηλότερου τραπεζικού φόρου στην Ευρώπη, αλλά και ειδική φορολογία για επιχειρήσεις. Οι πολιτικές του συγκεκριμένου προγράμματος επέσυραν σφοδρές επικρίσεις τόσο από την πλευρά του ΔΝΤ, όσο και από την ΕΕ. Τον Φεβρουάριο του 2011, η χώρα εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης Ορμπάν να αποδείξει ότι ήταν σε θέση να δανειστεί μόνη της από τις διεθνείς αγορές.

Παρά τις διακηρύξεις ότι η Βουδαπέστη δεν έχρηζε «έξωθεν βοηθείας», ο κ. Ορμπάν ζήτησε, το Νοέμβριο του 2011, ξανά τη βοήθεια του ΔΝΤ, σε μία προσπάθεια να μειώσει το κόστος δανεισμού της χώρας του. Η διαφωνία ωστόσο μεταξύ κυβέρνησης-ΔΝΤ με επίκεντρο την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της Ουγγαρίας, αποτέλεσε πρόσκομμα για την επίτευξη της οποιασδήποτε συμφωνίας, η οποία αργότερα εγκαταλείφθηκε οριστικώς, χάρη στη βελτίωση των συνθηκών που επικρατούσαν στην αγορά. Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, βοήθησε, όπως εκτιμά η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal, η παροχή ρευστότητας χάρη στη χαλαρή νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, αλλά και άλλων κεντρικών τραπεζών, με αποτέλεσμα η Ουγγαρία να μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση στη διεθνή αγορά.

Με τις εθνικές εκλογές της χώρας να είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν μέσα στο 2014, το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz εντείνει τον «απελευθερωτικό αγώνα», όπως τον έχει χαρακτηρίσει, εναντίον αυτών που, καταλύουν, όπως υποστηρίζει, την εθνική κυριαρχία της Ουγγαρίας.

«(Οι εξελίξεις) συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να δείξει ότι κατάφερε να εξοφλήσει τα δάνεια που οφείλονταν στην προηγούμενη κυβέρνηση και να στείλει το ΔΝΤ σπίτι του», όπως εκτιμά με δηλώσεις της στην WSJ η Μάριαν Τρίπον, επικεφαλής αναλύτρια στη CIP, δεύτερη σε μέγεθος εμπορική τράπεζα της Ουγγαρίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου