Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Η κυβέρνηση απορρίπτει συμβιβαστική πρόταση για την ΕΡΤ


Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής/ FosPhotos

Στη γραμμή δημιουργίας ενός κομματικού, αναξιόπιστου μικρομάγαζου επιμένει ο Παντελής Καψής, μετά την απόρριψη συμβιβαστικής πρότασης της ΕΡΤ. Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το βράδυ ο αρμόδιος υφυπουργός ραδιοτηλεόρασης με μέλη της διοίκησης της ΕΣΗΕΑ και εκπροσώπους των εργαζόμενων της ΕΡΤ, οι τελευταίοι κατέθεσαν πρόταση που αφενός σώζει τα προσχήματα για την κυβέρνηση με το τραγικό «λουκέτο» και αφέτερου εξασφαλίζει την αξιοπρεπή συνέχεια της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, χωρίς την εξευτελιστική εικόνα της ΔΤ, ΕΔΤ κλπ. Με την πρόταση αυτή διασώζονται 100 εκατ. ευρώ για το δημόσιο, οι θέσεις εργασίας αλλά και η εικόνα της χώρας.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δήλωσαν διατεθειμένοι να προσπεραστεί το μεταβατικό καθεστώς της Δημόσιας Τηλεόρασης, να μεταφερθούν όλοι οι παλιοί εργαζόμενοι της ΕΡΤ στη μόνιμη ΝΕΡΙΤ και ευθύς αμέσως με fast track διαδικασίες να εκτελεστούν διαδικασίες απομάκρυνσης προσωπικού μέσω συνταξιοδοτήσεων, εθελούσιων εξόδων, αγοράς πλασματικού χρόνου κ.ο.κ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, με αυτόν τον τρόπο το προσωπικό της παλιάς ΕΡΤ μπορεί να μειωθεί κατά τουλάχιστον 500 άτομα και άρα σε πρώτη φάση καλύπτεται ο στόχος της κυβέρνησης μέσω της μεταβατικής ΕΡΤ (2.000 εργαζόμενοι από 2.666). Για τη συνέχεια, οι εργαζόμενοι προτείνουν να κατεβάσουν και οι δύο πλευρές σε διαβούλευση τις προτάσεις τους για το οργανόγραμμα – business plan του νέου καθεστώτος της δημόσιας τηλεόρασης. Δεσμεύονται δε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια του διαλόγου, δεν θα διαταράξουν τη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ με απεργίες κλπ.

Από την πλευρά του, ο Παντ.Καψής αρχικά επέδειξε ενδιαφέρον να ακούσει τη νέα (είχαν προηγηθεί άλλες τρεις) και ομολογουμένως προωθημένη πρόταση των εργαζομένων. Κατά τη διάρκεια του διαλόγου είπε τρεις φορές: «καταγράφω αυτήν την πρόταση». Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά στο τέλος της συζήτησης, δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να τη μεταφέρει στο Μαξίμου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν είναι πρόταση αυτή». Ανάμεσα σε άλλα, παρατήρησε πως δεν υπάρχει το στάδιο του μεταβατικού φορέα, σαν αυτός να αποτελεί αυτοσκοπό για την κυβέρνηση.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι οποίοι συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις με τον υφυπουργό της δημόσιας τηλεόρασης, εκτιμούν ότι ο ίδιος λειτουργεί υπό καθεστώς πίεσης, καθώς από τη μία πλευρά οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σταθμών επιδιώκουν να επαναλειτουργήσει γρήγορα η «ΕΡΤ» προκειμένου να προχωρήσουν διαδικασίες που σχετίζονται με τον ψηφιακό χάρτη και από την άλλη πλευρά το Μαξίμου δεν επιθυμεί να πληγεί περαιτέρω το σκληρό προφίλ το οποίο έχει εξαρχής υιοθετήσει σε μια υπόθεση – σύμβολο της λεγόμενης μεταρρυθμιστικής πυγμής της.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποφασίσει να δημιουργήσει ένα αναξιόπιστο κομματικό μικρομάγαζο, ποντάροντας στην κόπωση στον Ραδιομέγαρο και την ΕΤ-3, στο καλοκαίρι και στην πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» των εργαζομένων, ορισμένοι από τους οποίους κατέθεσαν αιτήσεις για τον μεταβατικό φορέα.

http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου