Τέλος στην περίοδο της «ενδοσκόπησης» και - όπως είχε σχολιαστεί - της «εσωστρέφειας» αποφάσισαν να βάλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι κλείνοντας το συνέδριό τους που πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Ιουλίου στην Αθήνα. Στόχος τους πλέον είναι το πως θα παρέμβουν στις εξελίξεις στην ελληνική κοινωνία μέσα από το ευρωκοινοβούλιο, την Βουλή και την αυτοδιοίκηση. Στο συνέδριο προωθήθηκαν και καταστατικές αλλαγές, την αντίθεση στις οποίες εξέφρασε στο tvxs.gr η Ιωάννα Κοντούλη, μέλος των Ο.Π., σχολιάζοντας ότι θα έκαναν το κόμμα αρχηγοκεντρικό. Του Νίκου Μίχου
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα προσπαθήσουν να καταθέσουν πλάνο διεξόδου της κοινωνίας από την κρίση, το οποίο θα έχει ως βασικούς άξονες την απόρριψη των μνημονίων, ένα ρεαλιστικό μοντέλο ανάπτυξης και πάταξη του φαινομένου των πελατειακών σχέσεων. «Δεν πρέπει να γυρίσουμε απλά στο 2008. Πρέπει να γίνουν αλλαγές», σχολιάζει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, συντονιστής της Ε.Γ. του κόμματος, σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου.
Οι Ο.Π. εκτιμούν ότι η Αριστερά αφουγκράζεται τα προβλήματα του τόπου και είναι πρόθυμη να τα λύσει. «Δεν δείχνει να έχει όμως κάποιο σχέδιο εξόδου», δηλώνει ο κ. Τρεμόπουλος προσθέτοντας πως «για αυτό το λόγο πρέπει να καταθέσουμε όλοι προτάσεις και να γίνει συζήτηση στην κοινωνία. Έτσι θα καταλήξουμε σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο για να φύγουμε από το αδιέξοδο».
Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει κατά τους ίδιους να προβλέπει μια εναλλακτική διακυβέρνηση οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και πολιτικής βιωσιμότητας της χώρας με στόχο την ευημερία της κοινωνίας.
Κάλπες εν όψει
Στο συνέδριο συζητήθηκε και το ζήτημα ης δράσης του κόμματος εν όψει ευρωεκλογών και εκλογών στην αυτοδιοίκηση. Αποφασίστηκε ότι θα επιλεγεί η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές, ενώ στους ΟΤΑ είναι ανοιχτή σε επίπεδο συνεργασιών.
Όσον αφορά τις επόμενες εθνικές εκλογές θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν την δυναμική που θα τους επιτρέψει να κατέβουν στις εκλογές και να διεκδικήσουν έδρες χωρίς προεκλογικές συνεργασίες.
Κομματικές εξωστρέφειες
Πολύς λόγος είχε δημιουργηθεί γύρω από την είδηση ότι περί τους 200 νέους είχαν προσεγγίσει τους Ο.Π. προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Η κριτική που είχε ασκηθεί ήταν δριμεία καθώς στελέχη του κόμματος αντέδρασαν στο εν δυνάμει «άνοιγμα» προς το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα.
«Το συνέδριο έδωσε ηχηρή απάντηση, όμως», εξηγεί ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Κατά πλειοψηφία καταδικάστηκαν οι απόψεις που ήθελαν νέους να μένουν έξω από τις τάξεις των Οικολόγων Πράσινων. «Εξάλλου οι 200 και πλέον νέοι αυτοί προέρχονταν από την ΠΑΣΠ και όχι από το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν σχέση. Οι ίδιο αυτοί νέοι καλούσαν τον Ιούνιο τον κόσμο να μην ψηφίσει ΠΑΣΟΚ», συμπληρώνει ο ίδιος.
Στο κείμενο του συνεδρίου αναφέρεται σχετικά: «Οι ΟΠ έχουν ανοιχτή πόρτα σε όσους θέλουν να συμμετάσχουν στους ΟΠ γιατί εκφράζονται από τις πράσινες πολιτικές όσο και σε όσους δεν θεωρούν ότι εκφράζονται από αυτές».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεργαστούμε με το ΠΑΣΟΚ», υπογραμμίζει ο κ. Τρεμόπουλος.
Καταστατικά εμπόδια
Στο συνέδριο επιχειρήθηκαν και αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος. Παρόλα αυτά στον ίδιο κανονισμό αναφέρεται ότι για να γίνουν αλλαγές πρέπει αυτές να ψηφιστούν από τα 2/3 των συνέδρων – και όχι από τα 2/3 των παρόντων.
«Οι αλλαγές που προτάθηκαν υπερψηφίστηκαν από 125 συνέδρους και καταψηφίστηκαν από 30. Είναι εμφανές ότι υπάρχει σαφής πλειοψηφία. Όμως βάσει του κανονισμού θα έπρεπε να είχε λάβει θετική ψήφο από 137 συνέδρους», δηλώνει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σχολιάζοντας ότι είναι η 5η φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο όταν προωθούνται αλλαγές στο καταστατικό.
Για τον λόγο αυτό οι Ο.Π. έχουν αποφασίσει να απευθυνθούν στην βάση τους και να χρησιμοποιήσουν δημοψηφισματικές διαδικασίες ώστε να αποφασιστεί εάν θα γίνουν ή όχι οι αλλαγές.
Μάλιστα ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Χρυσόγελος, απαντώντας σε σχόλια που ακούστηκαν, όπως «οι Ο.Π. δεν κατάφεραν να γίνουν αρχηγοκεντρικό κόμμα», δήλωσε ότι «δεν τέθηκε ποτέ τέτοιο ζήτημα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε να λειτουργούν υπό μια 7μελή γραμματεία που θα εκλέγεται στο συνέδριο».
«Να μην αλλάξει ο χαρακτήρας»
Την αντίδρασή της στις αλλαγές του καταστατικού εξέφρασε στο tvxs.gr η Ιωάννα Κοντούλη. Κατά την ίδια δεν είναι απαραίτητες οι αλλαγές στο καταστατικό για να δημιουργηθούν «ες αεί ηγεμονίες».
Παρόλα αυτά, η ίδια σχολιάζει ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι, έχοντας ρόλο και λόγο στην κοινωνία απέναντι σε όσα διακυβεύονται, λειτουργούν «με δομές χωρίς ιεραχικές δομές και λιγότερη άμεση δημοκρατία. Οτιδήποτε άλλο θα αλλάξει τον χαρακτήρα και μπορεί να βρεθεί στα παραδοσιακά κόμματα».
Για την κ. Κοντούλη οι αλλαγές στο καταστατικό και μια 7μελής γραμματεία θα οδηγούσε σε αρχηγοκεντρικά πρότυπα. «Τα όργανά μας, όπως και η 6μελής γραμματεία μας, διαμορφώνονται όλα σε ζυγούς αριθμούς για να μην μπορεί να επιτευχθεί εύκολα πλειοψηφία. Να πρέπει να κουραστείς για να πείσεις. Αυτό είναι το καλό «αναγκαίο κακό» της δημοκρατίας», αναφέρει.
Κατά την ίδια και για εκείνους που συμμερίζονται τις απόψεις της, «μια γραμματεία εκλεγμένη από το συνέδριο θα έμενε ανεξέλεγκτη για όλη της την θητεία. Εάν φαντάζονται τους Οικολόγους Πράσινους ως ένα κόμμα με παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά δεν θα μας βρουν σύμφωνους».
Καλούμενη να σχολιάσει αυτό το σκηνικό ρήξης που φαίνεται να διαμορφώνεται, η Ιωάννα Κοντούλη δηλώνει: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι κάναμε τόσα χρόνια. Ελπίζω και εύχομαι να υπάρχει δρόμος. Εάν όμως αλλάξει χαρακτήρα το κόμμα τι να πω. Δεν ξέρω πως θα πορευτούμε. Πάντα υπάρχει μια διάθεση κυβερνητισμού. Δεν είναι κακό, αρκεί να οριοθετείται. Να ξέρεις που να κάνεις υποχωρήσεις. Γιατί μετά χάνεις και αυτό που είσαι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου