H συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ήταν το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο θα είναι η εξόφληση, γράφει η Wall Street Journal, υποστηρίζοντας ότι η Ευρώπη δεν πρόκειται να πάρει ποτέ πίσω τα χρήματα που δανείζει στην χώρα μας, χαρακτηρίζοντας «ανέκδοτο» τα περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και εκτιμώντας ότι πρέπει να γίνει μια…γενναία διαγραφή.
Παρά τις ενθαρρυντικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το ελληνικό χρέος έφθανε στο 157% του ΑΕΠ στα τέλη του 2013, ακόμη και μετά την αναδιάρθρωση, ενώ ταυτόχρονα το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν στο 10% του ΑΕΠ το 2012, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 26,8% και η ύφεση εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 4,4% φέτος, επισημαίνει η Wall Street Journal.
«Όλα αυτά υπογραμμίζουν κάτι που γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ακόμη και στις Βρυξέλλες και στην Φρανκφούρτη: Η Ελλάδα δεν θα ξεπληρώσει ποτέ τα χρήματα που δανείστηκε για να σωθεί. Η παρούσα διαμάχη για το αν έχει κάνει αρκετά η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων (…) είναι τελείως εκτός θέματος…αν φύγει η Ελλάδα, οι πιστωτές της από την ευρωζώνη θα χάσουν τα χρήματά τους. Οι Έλληνες και οι Γερμανοί σίγουρα το γνωρίζουν αμφότεροι.
Γνωρίζουν επίσης ότι το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας βρίσκεται σε πολύ χειρότερο (επίπεδο) από την εποχή που ξεκίνησαν τα πακέτα διάσωσης- όταν το χρέος έφθανε μόνο στο 129% του ΑΕΠ- και οποιαδήποτε συζήτηση για την βιωσιμότητα του χρέους έχει καταντήσει ανέκδοτο» αναφέρεται στο άρθρο, όπου επισημαίνεται ότι παρά την πίεση που έχει ασκηθεί, οι μεταρρυθμίσεις είναι λιγοστές και υλοποιούνται με απροθυμία.
«Για την Ελλάδα το τέλος αυτής της διάσωσης δεν μπορεί να έρθει αρκετά σύντομα…Η διαγραφή των δανείων προς την Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι πολιτικά δύσκολη υπόθεση, ένας λόγος είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει ούτε καν να συζητήσει το ζήτημα μέχρι να γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο στην Γερμανία. Θα εγείρονταν ερωτήματα για την ισότιμη μεταχείριση άλλων χωρών όπως η Ιρλανδία…Και η Ελλάδα είναι υπεύθυνη η ίδια για το χάος στο οποίο βρέθηκε» αναφέρει ο αρθρογράφος, ωστόσο συμπληρώνει ότι ευθύνη για τα καταστροφικά- όπως τα χαρακτηρίζει- αποτελέσματα των πακέτων διάσωσης δεν βαραίνει μόνο τη χώρα μας, αλλά και τους εταίρους της ευρωζώνης.
«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να υποστεί μόνη της το κόστος ενός λάθους που λίγο πολύ έγινε από κοινού. Είναι ώρα να εξεταστεί η διαγραφή ενός γενναίου τμήματος του δημόσιου χρέους, όπως έγινε πέρυσι με την αναδιάρθρωση του χρέους στον ιδιωτικό τομέα».
πηγή: ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου