Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αλ. Τσίπρας: «Πλουραλιστικό και δημοκρατικό και όχι “καρτέλ” κόμμα ο νέος ΣΥΡΙΖΑ»


Για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ των μελών, τον νέο ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι έτοιμος «να αναλάβει την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυρρανίας και της κομματικής φαυλοκρατίας με στόχο να αποκατασταθεί η Δημοκρατία, η εθνική ανεξαρτησία και η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού», μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας στην έναρξη του ιδρυτικού συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο χαρακτήρισε «ιστορικό αντάμωμα της Αριστεράς και της Δημοκρατία».

«Ο νέος, ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο, πλουραλιστικό και δημοκρατικό κόμμα», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι «ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα δεν είναι αποκλειστικά μια εσωτερική υπόθεση, αλλά αποτελεί μια μείζονα ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα». «Απορρίπτουμε την ιδέα ενός κόμματος του γραφειοκρατικού συγκεντρωτισμού, ενός κόμματος – καρτέλ. Απορρίπτουμε την ιδέα ενός κόμματος του κράτους», πρόσθεσε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για ακύρωση των μνημονίων και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης. Έθεσε ως στόχο τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, τη ρήτρα ανάπτυξης και το πάγωμα αποπληρωμής των τόκων. Παράλληλα, παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος, μεταξύ των οποίων είναι η άρση απελευθέρωσης των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, η ρήτρα απασχόλησης, ώστε όποιος επιδοτείται από δημόσιο χρήμα, είτε ευρωπαϊκό είτε ελληνικό, να υποχρεούται να δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, η θέσπιση ανώτατου ορίου βουλευτικής θητείας, η κατάργηση του νόμου Βενιζέλου, περί ευθύνης υπουργών, η αδειοδότηση των ΜΜΕ από μηδενική βάση, η διασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας του ΕΣΡ κ.α.

«Δεσμευόμαστε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας. Διότι ανάπτυξη δεν γίνεται με τον Τουρισμό του all inclusive που δεν αφήνει τίποτα στην τοπική οικονομία. Ούτε με το ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%. Διότι ανάπτυξη δεν είναι να καταστρέψετε την Χαλκιδική, για να ευνοηθούν οι μονίμως ευνοούμενοι. Διότι ανάπτυξη δεν γίνεται χωρίς δημόσιες τράπεζες, που θα βοηθούν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Διότι ανάπτυξη δεν γίνεται με την αγροτική γη ερημωμένη και τους αγρότες να αδυνατούν να παράξουν και τη Αγροτική Τράπεζα στα ιδιωτικά συμφέροντα. Διότι ανάπτυξη δεν γίνεται επαιτώντας την εξαγορά των δημοσίων επιχειρήσεων με φυσική κατάληξη το φιάσκο», τόνισε ο κ. Τσίπρας, επιτιθέμενος στον πρωθυπουργό και στα κόμματα του χθες, τα οποία είναι υπεύθυνα, όπως είπε, για το κατάντημα της χώρας και του λαού.

«Οι ακροδεξιοί του κου Σαμαρά και του κου Βορίδη, οι καιροσκόποι του κου Βενιζέλου, οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής, οι βαρόνοι των μίντια και της οικονομικής διαπλοκής, οι φοροφυγάδες των διαφόρων λιστών με τις αφορολόγητες καταθέσεις, οι πλιατσικολόγοι της δημόσιας περιουσίας, οι δανειστές της διεθνούς τοκογλυφίας, είναι εκείνοι που έριξαν την ελληνική οικονομία στα βράχια», πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι καταργεί ακόμη και την τυπική διάκριση των εξουσιών και κάνει το Σύνταγμα «κουρελόχαρτο».

«Η ηγεσία Σαμαρά και η ηγετική ομάδα γύρω από αυτόν, γνωρίζει πολύ καλά ότι η σταθερότητα της Κυβέρνησής του περνάει από την πλήρη υποταγή στις διαταγές των δανειστών και των Μνημονίων, και επομένως θα συνοδεύεται υποχρεωτικά από αυταρχισμό, αντισυνταγματικές πρακτικές, ασφυκτικό περιορισμό της δημοκρατίας. Ο ιδεολογικός της λόγος επανέρχεται στις ράγες της εμφυλιοπολεμικής δεξιάς, αναδεικνύοντας ένα πρωτοφανή αλλά και ιστορικά αφύσικο ρεβανσισμό απέναντι στην Αριστερά και την κοινωνία. Η ιδεοληψία των φανατικών της σημερινής ΝΔ έχει σβήσει τα ίχνη της Καραμανλικής μεταπολιτευτικής παράδοσης του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού και του αστικού κοινοβουλευτισμού, μεταβάλλοντάς την σε υβρίδιο ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού, που θα στηρίζεται από τη διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο», τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας, ο κ. Τσίπρας, απηύθυνε κάλεσμα στις δυνάμεις της Αριστεράς, στο ΚΚΕ και στους ανθρώπους που στήριξαν τη δεκαετία του ’90 το αίτημα της αλλαγής. «Θεωρούμε αδιανόητο, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι δέχονται αυτή την τρομακτική και απολύτως συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου, οι δυνάμεις της αριστεράς να μην είναι όλες ενωμένες», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου