Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

Ύμνοι Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ για τον Αλέξη Τσίπρα O Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ


“ Τι δηλώνει ο ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ στην Γερμανική Sueddeutsche Zeitung  ”

«Φοβούμαι ότι η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει». Αυτό δηλώνει μεταξύ άλλων ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αλλάξουν πορεία, διαγράφοντας μέρος του ελληνικού χρέους, μεριμνώντας για τις ελληνικές τράπεζες, εφαρμόζοντας αναπτυξιακά μέτρα και διασφαλίζοντας τους αδυνάτους.

Μιλώντας σε συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα στην Γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Ευρώπη «βρίσκεται πιο κοντά στην κατάρρευση παρά στη λύση» και προειδοποιεί για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης ολόκληρης της Ευρωζώνης, εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί να την εγκαταλείψει.
Ο Τζέιμς Γάλπμπρεϊθ καλεί τους Ευρωπαίως να αλλάξουν ρότα επισημαίνοντας ότι: «Η Ευρώπη θα εισέλθει σε μια νέα φάση της κρίσης. Είμαι βέβαιος γι' αυτό. Οι πολιτικοί δεν καταφέρνουν να θέσουν την κρίση υπό έλεγχο. Πολλοί πολιτικοί δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τι πραγματικά συμβαίνει στην περιφέρεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Κι όμως, αρκεί να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα, για να καταλάβει πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση».




Ο Αμερικανός οικονομολόγος δεν παραλείπει να πλέξει το εγκώμιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο λέει ότι είναι "εντυπωσιακή πολιτική παρουσία" από την οποία όπως δηλώνει "έμεινε έκπληκτος". Εκτός αυτού δεν παραλείπει να αναφερθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα "φιλοευρωπαϊκό κόμμα", όπως επίσης στο ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα είναι η μεγαλύτερη ελπίδα για την Ευρώπη.

Επίσης δεν παραλείπει να αναφερθεί στο θέμα της ΕΡΤ και στην εγκληματική στρατηγική που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση.

Ολόκληρο το απόσπασμα της συνέντευξης του James Galbraith που αναφέρεται στην Ελλάδα.

JG: «...Αυτός είναι ο λόγος που ο Γιάννης Βαρουφάκης και εγώ αναφέραμε το επιχείρημα στους New York Times ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ίσως η καλύτερη ελπίδα για την Ευρώπη, διότι παρουσιάζει την επιλογή με σαφήνεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα, δεν προτείνει ένα ριψοκίνδυνο τρόπο για να βγάλουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ και το οποίο οι Έλληνες δεν θέλουν να κάνουν...»

RS: «Όμως τον κατηγορούν για αυτό»(ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την Ελλάδα εκτός Ευρώ.)
JG: «Είναι μία αβάσιμη κατηγορία.Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φιλοευρωπαϊκό κόμμα.

RS: «Έχετε συναντήσει τον Τσίπρα;»

JG: «Τον συνάντησα πολλές φορές, ναι. Στην πραγματικότητα συναντηθήκαμε στα γραφεία της ΕΡΤ στη Θεσσαλονίκη και ήταν μία αρκετά δραματική στιγμή. Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθείς κάποιον σε μία στιγμή όπως αυτή, η οποία περιέχει μεγάλη συναισθηματική φόρτιση. Ως πολιτική παρουσία είναι πολύ εντυπωσιακός. Την πρώτη φορά που τον είδα ήταν σε αυτήν την περίσταση και έμεινα έκπληκτος από αυτόν.

RS: «Καλά [μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ] θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα από ότι νομίζουμε. Η κυβέρνηση συνεχίζει να καταρρέετε, εννοώ με μόλις τρεις ψήφους...»

JG: «Τρεις ψήφους, ναι. Και η αρχική σκέψη ήταν πως ο Σαμαράς το έκανε αυτό σκεπτόμενος ότι θα κέρδιζε έτσι και αλλιώς, είτε οι κυβερνητικοί εταίροι αποχωρώντας θα οδηγούσαν σε πρόωρες εκλογές είτε θα αναγκάζονταν να υποχωρήσουν, σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν απόλυτα κυρίαρχος στον κυβερνητικό συνασπισμό.

RS: «Νομίζω ότι δεν υπολόγισε πως ο λαός θα αναστατωθεί δεδομένης αυτής της φήμης...»

JG: «Αυτό μου είπε και ο Αλέξης (Τσίπρας), ότι δεν υπολόγισαν την αντίδραση του κόσμου. Από την οπτική γωνία των ανθρώπων, αν εξετάσουμε τις εναλλακτικές με τα ιδιωτικά κανάλια, το κανάλι της Ορθόδοξης εκκλησίας και τα ξένα κανάλια κατέληγαν να μην έχουν εθνικό μέσο ενημέρωσης. Να μην υπάρχει (μέσο) που να παίρνει την ευθύνη της μεταφοράς του τι συμβαίνει στην χώρα, στον πληθυσμό.Αυτό είναι απαράδεκτο.»

RS: «Μία δυσκολία είναι ότι μπορεί να γίνει ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης, με την αρνητική έννοια...»

JG: «...Φυσικά, και η ΕΡΤ είχε πολλά είδη προβλημάτων...»

RS: «...Το στόμιο (φερέφωνο) της κυβέρνησης...

JG: «Καλά, ναι, ναι και ο Βαρουφάκης είχε αποκλειστεί. Ένας λόγος που πήγαμε στην Θεσσαλονίκη, εκτός μίας συνάντησης για την οικονομία, ήταν μία προγραμματισμένη συνέντευξη στην ΕΤ3, που ήταν ο μόνος κλάδος (της τηλεόρασης) που δεν είχε πάρει σημείωμα να μην εμφανίζει τον Βαρουφάκη. Οπότε ναι, υπήρχαν όλα τα είδη των θεμάτων. Αλλά είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι όταν πήγαμε στο κτήριο στην Αθήνα ήταν και πολλοί δεξιοί δημοσιογράφοι εκεί. Εννοώ ότι αυτό ξεπέρασε κάποια όρια. Έχεις τα βασικά θεσμικά όργανα μίας αυτοδιοικούμενης κυβέρνησης ή όχι; Είναι τόσο απλό. Οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι δεν ήταν μια απλή κίνηση λιτότητας αλλά μία πολιτική πράξη (το κλείσιμο της ΕΡΤ).»

RS: «Πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα καταρρεύσει;»

JG: «Λοιπόν με την σημερινή κατεύθυνση εκεί οδεύει και, νομίζω, πολύ γρήγορα. Και νομίζω ότι η καθίζηση θα είναι μάλλον πολιτική.Θα δούμε τι θα συμβεί όταν αλλάξει κυβέρνηση. Αν θα μπορούσα να συμβουλεύσω τις Ευρωπαικές Αρχές , κάτι που κάνω από τα περιθώρια, θα ήταν να επανεξετάσουν τις ιδέες τους και γρήγορα μάλιστα.Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος τους στο κομμάτι αυτό.»

"Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη αυτό θα είναι η αρχή του τέλους για την ΟΝΕ"

«Πολλοί άνθρωποι θα χάσουν περιουσίες και η οικονομία εντελώς ξαφνικά θα συρρικνωθεί δραστικά. Και αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, τελικά αυτό μπορεί να σημάνει και την αρχή του τέλους της ΟΝΕ. Θα είναι δύσκολο να επιβιώσει η πολιτική ένωση, όταν θα έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία», αναφέρει απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Μάλιστα προτείνει τέσσερα βασικά μέτρα: «Η Ευρώπη πρέπει να διαγράψει στην Ελλάδα περισσότερα χρέη. Δεν έχει νόημα να κάθεται κανείς και να παρακολουθεί την κλιμάκωση της κρίσης. Η Ευρώπη πρέπει να μεριμνήσει για τις ελληνικές τράπεζες. Δεν πρέπει να τις αφήσει απλώς στα χέρια ολιγαρχών. Πρέπει να υπάρξει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα επενδύσεων για την Ελλάδα, προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία. Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα είδος συμφώνου για τους χαμένους της κρίσης, μια κοινωνική βασική ασφάλιση και να εγγυηθεί τουλάχιστον ένα μέρος των περιουσιών και π.χ. των συντάξεων».


Τονίζει, ωστόσο, ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να στείλουν τα χρήματα απευθείας στους αποδέκτες, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση, επειδή «μέχρι τώρα τα χρήματα πήγαν συχνά σε λάθος κανάλια» και προσθέτει: «Όχι άλλα χρήματα για κακές ή διεφθαρμένες κυβερνήσεις και διοικήσεις. Το πλεονέκτημα απευθείας καταβολής στον λαό είναι η αύξηση της κατανάλωσης και η ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας», επισημαίνει. Αναφέρεται δε στη δράση στην Ελλάδα μιας γραφειοκρατίας, υπό την έννοια μιας πολύ μικρής ομάδας πολύ πλούσιων ολιγαρχών και κάνει λόγο για «πολύ παράξενα πράγματα».

Το 40% των αγροτικών εκτάσεων, σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή, έχουν υποθηκευτεί σε μία και μοναδική τράπεζα, η οποία ιδιωτικοποιείται. «Αν υπάρξει κρίση και δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια, θα πάρουν υπό την κατοχή τους οι επενδυτές σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Πώς μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο;», διερωτάται, για να καταλήξει με αναφορά στην ΕΡΤ: «Για μένα είναι σαφές ότι η κρίση αλλάζει πρόσωπο. Από οικονομική κρίση, γίνεται κρίση των κεντρικών θεσμών. Το ότι έκλεισε τώρα ακόμα και η δημόσια ελληνική τηλεόραση, ένας θεσμός ελέγχου στη χώρα, δεν είναι καλό σημάδι».
http://www.periodista.gr/world/item/4690.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου