Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Έρχεται «άνεργη ανάπτυξη» – Δουλειά μετά από 20 χρόνια


http://tvxs.gr

Τουλάχιστον δύο δεκαετίες θα απαιτηθούν προκειμένου να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και να μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας κάτω από το 10% σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Εκτιμάται ότι οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα, θα δημιουργήσουν την επονομαζόμενη «άνεργη ανάπτυξη».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας για την εθνική οικονομία, που αναμένεται να δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα εντός των επομένων ημερών ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, δείχνουν ότι οι όποιες επενδύσεις γίνουν μεσοπρόθεσμα θα δημιουργήσουν την λεγόμενη «άνεργη ανάπτυξη», καθώς θα αφορούν σε δραστηριότητες που δεν απαιτούν υψηλό αριθμό απασχολουμένων ή θα είναι υψηλής τεχνολογίας.
Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι, από το 2009 έως σήμερα, οι μισθωτοί έχουν χάσει περίπου το 1/4 της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους, ενώ υπογραμμίζεται ότι εάν εξαιτίας της υψηλής ανεργίας οι μισθολογικές πιέσεις συνεχιστούν, τότε το 2014 θα απολέσουν το 50% της αγοραστικής δύναμης.

Επιπλέον εκτιμάται ότι οι αποδοχές μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν την τελευταία τριετία κατά 41 δισ. ευρώ, υπήρξε δραματική πτώση της εγχώριας ζήτησης η οποία έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1999 ενώ κατά την περίοδο 2011-2013, το απόθεμα παγίου κεφαλαίου της χώρας μειώθηκε για πρώτη φορά από το τέλος του εμφυλίου πολέμου.

Μηλιός: Αν συνεχίσουμε έτσι θα είναι αισιόδοξη η πρόβλεψη

«Η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ είναι ίσως η πιο έγκυρη έκθεση που γίνεται στη χώρα, μία φορά τον χρόνο με κάποιες επικαιροποιήσεις. Τα στοιχεία είναι πραγματικά δραματικά και σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την ασκούμενη πολιτική» τόνισε στον Realfm, σχετικά με την έκθεση ο Γιάννης Μηλιός μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «στις ΗΠΑ, όταν έγινε η μεγάλη κρίση -αναφερόμαστε σε αυτή γιατί έχει ομοιότητες ως προς το μέγεθος και ως προς τις επιπτώσεις της – τα τέσσερα πρώτα χρόνια, δηλαδή από το 1929 μέχρι το 1933, ακολουθήθηκαν πολιτικές ανάλογες με αυτές που ακολουθούν σήμερα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, δηλαδή πολιτικές λιτότητας, περικοπών και απόπειρας να «μαζευτούν» τα δημοσιονομικά κυρίως με περικοπές. Η καταστροφή ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Περίπου το 1/3 του ΑΕΠ χάθηκε και επανήλθε το ΑΕΠ στα επίπεδα του 1929 μόλις το 1941, μετά από 12 χρόνια και με 8 χρόνια διαφορετική πολιτική».

«Επομένως, αν συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ίσως και τα 20 χρόνια που λέει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ να είναι σχετικά αισιόδοξη πρόβλεψη», κατέληξε ο κ. Μηλιός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου