Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΑΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Του ΤΑΣΟΥ ΚΑΝΤΑΡΑ*

Η κοινωνική κατάσταση επιδεινώνεται. Μιλάμε πια για συνθήκες ολοκληρωτικής καταστροφής. Οι παραπλανητικές περιγραφές των κ. κΣαμαρά και Στουρνάρα, για πρωτογενή πλεονάσματα, ελεγχόμενηδιαχείριση του χρέους και έξοδο της χώρας στις περίφημες ελεύθερες αγορές, δεν πείθουν ούτε καν τους ίδιους.

Αγγίζουν ελάχιστους και σίγουρα λιγότερους από πέρσι τον Ιούνη, όπου η τρικομματική πέτυχε μια οριακή νίκη, αφού πρώτα έσπειρε τον φόβο και την αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.
Εξάλλου, αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, είμαστε σίγουροι πως η κυβέρνηση θα είχε κάνει ήδη το απονενοημένο βήμα των πρόωρων εκλογών και τότε θα γελούσε και ο κάθε πικραμένος.
Η συνολική κοινωνική απόρριψη της πολιτικής τους, είναι δεδομένη. Από τους νέους που στην κατηγορία τους, το ποσοστό ανεργίας αγγίζει το 60%. Από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που απολύονται με τέτοιο βίαιο τρόπο, που αντίστοιχο δεν βίωσε η εργατική τάξη μετά την μεταπολίτευση. Από τους συνταξιούχους, που τώρα χάσανε και τα τελευταία αποθεματικά των ταμείων τους -και που αν παραμείνουν οι επιδρομείς- σε λίγο θα πληρώνονται με ομόλογα- μαρουλόφυλλα του ελληνικού δημοσίου. Από τους επαγγελματίες, που εντάσσονται πια στην κατηγορία των εξαθλιωμένων προλετάριων. Μια μεγάλη τάξη λαϊκών στρωμάτων, που ξεπερνά το 80%.



Έχει ενδιαφέρον η κατάσταση μιας άλλης μεγάλης κοινωνικής ομάδας, η οποία μαζί με τους συνταξιούχους, καθόρισε το περσινό εκλογικό αποτέλεσμα.

Είναι οι έχοντες σχέση με τον πρωτογενή τομέα γενικότερα. Ας δούμε τι λέει η τελευταία έκθεση τηςΠΑΣΕΓΕΣ (2009-2012). Το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε κατά 1,5 δις, την ίδια περίοδο το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 30%, το κόστος ενέργειας κατά 64% και οι φόροι κατά 93%! Τοαγροτικό ΑΕΠ αντιστοιχεί σήμερα στο 4% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. Από το 20% περίπου, της εποχής που η χώρα μπήκε στην ΕΟΚ βαίνει συνεχώς συρρικνούμενο. Το αρνητικό ισοζύγιο στο εμπόριο αγροτικών προϊόντων, ξεπερνά τα 2 δις. Με αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία, το μέλλον της χώρας και των ασχολούμενων στον πρωτογενή τομέα, είναι ζοφερό!

Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση του πρωτογενούς τομέα ασφαλώς έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της ένταξης της χώρας στο καθεστώς του ΔΝΤ, με τις επιπτώσεις των περιοριστικών πολιτικών που επιβάλλουν τα μνημόνια, αλλά και τις γενικότερες παρενέργειες από την εφαρμογή της ΚΑΠ ( συρρίκνωση δαπανών προϋπολογισμού ΕΕ, περικοπή επιδοτήσεων κλπ).

Είναι γεγονός πως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς και άλλα συναφή επαγγέλματα πληρώνουν και αυτοί ως Έλληνες πολίτες το κόστος των φορολογικών βαρών, των χαρατσιών, το κόστος τωνσπουδών των παιδιών τους, το κόστος της απαξιωμένης δημόσιας περίθαλψης.

Ταυτόχρονα το καθαρό εισόδημα τους, συρρικνώνεται όλο και περισσότερο από τις πολιτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει καταστεί ένα νεοφιλελεύθερο εργαλείο που παρέδωσε την αγροτική παραγωγή στην κερδοσκοπική ασυδοσία του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου. Με την υπογραφή διμερών και περιφερειακών συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου» με τρίτες χώρες, με στόχο την προώθηση των βιομηχανικών εξαγωγών των κυρίαρχων της Ε.Ε και με θύμα την μικρομεσαία παραγωγή.

Σ αυτή την κατεύθυνση εργάσθηκε και εργάζεται και το ντόπιο πολιτικό κατεστημένο (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ). Με το ξεπούλημα της Αγροτικής έναντι πινακίου φακής και την στέρηση οποιαδήποτε χρηματοδότησης στους αγρότες και κτηνοτρόφους. Με την υποθήκευση των εκτάσεων τους, στα χέρια των ιδιωτικών τραπεζών. Με το ξεπούλημα των συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Να και το τελευταίο χτύπημα! Δύο χρόνια μετά τη συγχώνευση τεσσάρων οργανισμών του ΤΠΑΑΤ(ΕΘΙΑΓΕ-ΕΛΟΓΑΚ-ΟΠΕΓΕΠ-ΟΓΕΕΚΑ ΔΗΜΗΤΡΑ) σε ένα μεγάλο οργανισμό, τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που ανέλαβε τις δραστηριότητες της αγροτικής έρευνας, των ελέγχων σε γάλα και κρέας,της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων και της εκπαίδευσης – κατάρτισης αγροτών, ο οργανισμός οδηγείται στο κλείσιμο. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο, από την ουσιαστική απαξίωση και διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπογραμμίσει την σημασία του πρωτογενούς τομέα στις συνθήκες που διέρχεται η χώρα. Η ανθρωπιστική κρίση που χτυπάει βιαίως τα αστικά κέντρα και όχι μόνο, μπορεί να αντιμετωπισθεί -πέραν των άλλων μεγάλων πολιτικών επιλογών μιας Αριστερής κυβέρνησης -και από έναν αγροτικό τομέα- ατμομηχανή η οποία θα συμβάλλει καθοριστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, θα διεκδικήσει το μεγάλο μερίδιο της αγροτικής οικονομίας στην γενικότερη οικονομία της χώρας.

Ασφαλώς αυτή η παραγωγική ανασυγκρότηση θα κινείται στον αντίποδα της ακολουθούμενης πολιτικής. Απαιτεί σχεδιασμό, ισχυρό και υπό εθνικό και κοινωνικό έλεγχο χρηματοπιστωτικό πυλώνα, ερευνητική και παραγωγική υποστήριξη, εθνικές πολιτικές που θα έρχονται σε σύγκρουση και θα αμφισβητούν της κατευθύνσεις της λεγόμενης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Την λεγόμενη ΚΑΠ, ως αναπόσπαστο κομμάτι της δομής του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος πρέπει η Ελληνική και Ευρωπαϊκή Αριστερά να την δει, υπό το φώς των νέων δραματικών εξελίξεων που διαμορφώνει η ανεπανάληπτη οικονομική κρίση.

Στο δρόμο μιας συνολικής ριζικής αλλαγής του όλου οικοδομήματος.

Γιατί σήμερα τίποτα δεν είναι όπως πρώτα. Διανύθηκε αρκετός δρόμος.

Εδώ και 3 δεκαετίες εγκαταλείφθηκε η αγροτική παραγωγή, έμεινε έκθετη στην νεοφιλελεύθερη λαίλαπα. Σήμερα τα μνημόνια και η παράδοση της χώρας στους λεγόμενους πιστωτές, απειλεί να τη δώσει το τελειωτικό χτύπημα.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη, από το στρατόπεδο της κυβέρνησης και της τροϊκας, η πλήρης ανάπτυξη ενός σχεδίου κοινωνικής ισοπέδωσης, που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Όλα για την εξυπηρέτηση των πιστωτών. Για την κοινωνία, τίθεται ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η απόκρουση αυτού του σχεδίου, η αποτροπή της ολοκληρωτικής καταστροφής και η ανατροπή της κυβέρνησης.

Στο κοινωνικό στρατόπεδο της ανατροπής, μαζί με όλα τα πληττόμενα λαϊκά στρώματα πρέπει να βρίσκεται και ο αγροτικός κόσμος! Επείγει η σημερινή αφύπνιση του, πριν οι εξελίξεις γίνουν μη αναστρέψιμες. Αναπτύσσονται ήδη μεγάλοι κοινωνικοί αγώνες που καθημερινά μαζικοποιούνται. Σ αυτούς τους αγώνες οι αγρότες πρέπει να σταθούν δίπλα, να δώσουν το δικό τους παρών! Είναι η ώρα του κοινωνικού μετώπου! Ο Σεπτέμβρης πρέπει να αποτελέσει καμπή, στην προσπάθεια, για την αποκαθήλωση των τροϊκανών!

*Ο Τάσος Κανταράς είναι μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ.

http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου