Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Θ.Δρίτσας: Αν τις κλείσουν, θα πρέπει να πέσουν


Μετά το αίτημα που φέρεται να εκφράζει η τρόικα μέσω email για το κλείσιμο των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, οι εργαζόμενοί τους βρίσκονται επί ποδός πολέμου, ενώ η κυβέρνηση επικοινωνεί με κάθε τρόπο την «δύσκολη διαπραγμάτευση» με την τρόικα και την «απάντηση» που ετοιμάζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια ώρα, εγκαλεί την κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται το ζήτημα. Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης,Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο tvxs.gr τονίζει ότι οι ΕΛΒΟ και ΕΑΣ είναι ελλειμματικές εξαιτίας της κακοδιαχείρησης των προηγούμενων κυβερνήσεων και των χρεών που έχουν συσσωρευθεί από οφειλές έργων. Υποστήριξε ότι με ένα «σωστό νοικοκύρεμα» οι εταιρίες θα γίνουν παραγωγικές, ενώ «ένα κλείσιμο θα είναι αιτία να απομακρυνθεί η κυβέρνηση από την εξουσία» καθώς «δεν χωράνε τρίτοι σε ένα θέμα που αφορά το ελληνικό κράτος».

Ποια η κατάσταση των οικονομικών της ΕΛΒΟ και της ΕΑΣ;
Η ΕΛΒΟ και η ΕΑΣ έχουν ελλείμματα. Είναι ελλείμματα κακοδιαχείρισης εξαιτίας των κομματικών και παραγοντικών παρεμβάσεων όπως και της επιρροής ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι επίσης ελλείμματα που προέρχονται από οφειλές προς τις εταιρίες που δεν έχουν εξοφληθεί.

Πέραν τούτων, τα χρέη αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων, και όλα αυτά πράγματι χρειάζονται μια διαχείριση, ένα νοικοκύρεμα. Παρόλα αυτά, δεν είναι ζημιές παραγωγικές. Η παραγωγική δυνατότητα των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ δεν είναι ελλειμματική. Μπορεί να μην είναι μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις και να μην μιλάει κανείς για απογείωση παραγωγική. Μιλάει, όμως, για συντήρηση. Και στο πλαίσιο αυτό, οι παραγωγικές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων μπορούν να καλυφθούν από αυτές τις εταιρίες. Δεν θα χρειαστεί να απολυθούν άνθρωποι. Αντιθέτως, μπορεί να χρειαστεί και περαιτέρω στελέχωσης τεχνικών ειδικοτήτων. Μπορούν η ΕΛΒΟ και η ΕΑΣ να είναι παραγωγικές και μη ζημιογόνες.

Τα ίδια στοιχεία που απορρέουν από εκθέσεις που έχουν γίνει κατά παραγγελία των διοικήσεων ή του Υπουργείου δείχνουν αυτό ακριβώς. Όμως δεν το αναδεικνύουν οι κυβερνώντες, που μιλούν μόνο για χρέη και δημιουργούν ένα κλίμα μη βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, που δεν πρέπει να επιβαρύνουν τον ελληνικό προϋπολογισμό – κάτι στο οποίο προφανώς και όλοι συμφωνούμε. Όμως δεν είναι αληθές το ότι τα χρέη δεν είναι διαχειρίσιμα. Είναι διαχειρίσιμα με ένα σωστό νοικοκύρεμα.

Αυτό το νοικοκύρεμα πως μπορεί να γίνει;

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να ενταχθούν σε μια δημόσια ενιαία αμυντική βιομηχανία, ώστε κατά πρώτο λόγο να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Όσον αφορά την εμπορική δραστηριότητα, όπως εξαγωγές, μπορούν να τεθούν λύσεις αλλά δεν είναι της παρούσης να μιλήσει κανείς για την ανάπτυξη αυτών των εταιριών.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι έτσι εξασφαλίζονται και η κυριαρχία του ελληνικού στρατού και του ελληνικού κράτους μπροστά στην όποια καμπή των ιστορικών συνθηκών και δεδομένων, και οι θέσεις εργασίας και η διατήρηση, διαχείριση και διάσωση της κατακτημένης τεχνογνωσίας. Όλες οι εταιρίες λειτουργούν με υψηλά τεχνολογικά στάνταρ. Και η ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ διαθέτουν τεχνογνωσία που διαφορετικά θα πάει χαμένη. Η τεχνογνωσία αυτή είναι εθνικός, δημόσιος και κοινωνικός πλούτος.

Όλα αυτά δεν συνεκτιμώνται. Αναζητούνται λύσεις βάσει των νεοφιλελεύθερων, των μνημονιακών και των τροϊκανών επιταγών. Υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση.

Όταν περιορίζονται τα δεδομένα σε ένα πολύ στενό πλαίσιο, οδηγούμαστε στην κατάρρευση και στην εγκατάλειψη που χρονίζει πάνω από μια δεκαετία. Επί υπουργίας Βενιζέλου και Μπεγλίτη η κατάσταση παροξύνθηκε – είχαν μείνει 6 μήνες χωρίς διοίκηση. Ενώ για μια διάσωση ιδιωτικών επιχειρήσεων ή τραπεζών το Υπουργείο Οικονομικών είναι ανοιχτό στο να δίνει το δικαίωμα ad hoc φορολογικής ή ασφαλιστικής ενημερότητας, για την ΕΑΣ δεν το κάνει.

Είναι προφανές γιατί δημιουργούνται τα ελλείμματα.

Η τρόικα γιατί ζήτησε το λουκέτο;

Προκύπτουν σοβαρά ζητήματα που πρέπει να τεθούν. Η κυβέρνηση είχε μιλήσει, έστω και με μισόλογα και διαρροές στον Τύπο, για εκκαθάριση εν λειτουργία και για διαφορές μεταξύ της ΕΛΒΟ και της ΕΑΣ. Η κατεύθυνση αυτή ήταν για εμάς καταστροφική. Τώρα η τρόικα ζητά να κλείσουν οι εταιρίες αυτές και να απολυθούν οι εργαζόμενοι χωρίς αποζημίωση. Αυτό το βρίσκουμε υπέρ ακραίο και δεν μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται ότι ασκεί αντιστάσεις στην τρόικα. Έχει συνομολογήσει σε αυτό γιατί έχει χάσει κάθε επιχείρημα και διαπραγματευτικό όπλο.

Τώρα, το γιατί το κάνει η τρόικα δημιουργεί ερωτήματα. Δεν υπάρχει αγοραστής για αυτές τις εταιρίες, τουλάχιστον όχι εμφανής. Εάν υπάρχουν παρασκηνιακά τέτοια σχέδια, η τρόικα με βασικό επιχείρημα την μείωση των ελλειμμάτων και των κρατικών δαπανών ενδέχεται να ανοίγει τον δρόμο για μια πώληση αυτών των μονάδων.

Ένα άλλο ενδεχόμενο, εφόσον δεν επιβεβαιωθεί κάποιο ιδιωτικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον, είναι η παγκόσμια ελεύθερη αγορά. Γιατί να υπάρχει παραγωγή ελληνική όταν μπορούν οι ένοπλες δυνάμεις να παραγγέλνουν τα ανταλλακτικά ή ότι χρειάζονται από ξένες επιχειρήσεις; Γιατί, δηλαδή να μην ενταχθούν οι ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων σε αυτό που λέγεται αγορά;

Οι συνέπειες θα είναι σοβαρότατες και για την παραγωγική βάση της χώρας και για τις θέσεις εργασίας και για μια σειρά από άλλες δραστηριότητες που συμπληρώνουν την δική τους δραστηριότητας, αλλά και φυσικά για τον ευρύτερο αμυντικό σχεδιασμό της χώρας.

Τι θα σημάνει το κλείσιμο των εταιριών αυτών;

Εάν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, νομίζω τίθεται ζήτημα παραμονής της κυβέρνησης στην εξουσία. Ειλικρινά, δεν θέλω να σκέφτομαι ένα σενάριο κλεισίματος.

Το πρωί σε συνέντευξή μου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εμφανίστηκα να κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να μην κλείσει την ΕΛΒΟ και την ΕΑΣ. Θέλω να διασαφηνίσω ότι δεν ήταν έκκληση. Τον κάλεσα να πάψει να κρύβεται και να πάρει σαφή θέση υπερασπιζόμενος την εθνική ελληνική δημόσια αμυντική βιομηχανία απέναντι στην τρόικα. Είπα, επίσης, ότι δεν νοείται εμπλοκή τρίτου σε ένα θέμα που ad hoc είναι ζήτημα που αφορά το ελληνικό κράτος και την ελληνική κυβέρνηση.

Εάν πράγματι επιβεβαιωθούν οι απαιτήσεις τις τρόικας και η κυβέρνηση υποκύψει σε αυτές, τότε μιλάμε για μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να μείνει ούτε μια μέρα στην εξουσία.

Αλλά να μην γελιόμαστε. Η κυβερνητική πρόταση ήταν κοινή με την τρόικα. Δεν ανοίγει τον δρόμο για την κατοχύρωση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά υπονομεύει πολύ σοβαρά την διατήρησή της.

http://tvxs.gr/news/ellada/thdritsas-tis-kleisoyn-tha-prepei-na-pesoyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου