Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Ενδοκυβερνητικές αρρυθμίες

Φωτογραφία: Μενέλαος Μυρίλλας/FosPhotos
Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προετοιμάζονται για την εμφάνισή τους στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο, με κεντρική επιδίωξη να πείσουν για την αποφασιστικότητά τους να συγκρουστούν με την Τρόικα και ότι νέο μνημόνιο δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Ο Α. Σαμαράς αναμένεται να παρουσιάσει αναπτυξιακό σχέδιο με ορίζοντα το 2021 (όταν συμπληρώνονται 200 χρόνια από το 1821!) και να διαβεβαιώσει ότι πλησιάζει η έξοδος από το τούνελ της λιτότητας και της ύφεσης. ΟΕυ. Βενιζέλος θα δημοσιοποιήσει την Προγραμματική Συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με την οποία θα αποκλείονται κατηγορηματικά νέα μέτρα, ενώ θα προβάλλει (ξανά) το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ. Της Αγγελικής Σπανού

Η επικοινωνιακή στόχευση είναι να καλλιεργηθεί αισιοδοξία, ότι τοsuccess story συνεχίζεται, και παράλληλα να φτιαχτεί κλίμα αντιπαράθεσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών, με σημείο αιχμής τις πιέσεις για λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και τη ΛΑΡΚΟ.

Το πρόβλημα για το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι βρίσκονται σε τροχιά κινητοποιήσεων εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, δικηγόροι, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ-ΤΕΙ και, βέβαια, οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού γνωρίζουν ήδη ότι τον περιμένει στη ΔΕΘ ένας απελπισμένος μαγαζάτορας αποφασισμένος να ξεκινήσει απεργία πείνας και οργανώνονται να αντιμετωπίσουν κάθε δυσάρεστο απρόοπτο που θα μπορούσε να ανακύψει μέσα από συντεταγμένες και ασύντακτες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος/FosPhotos

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δυσχεραίνονται μετά τις ομιλίες των Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου στο συνέδριο του ΙΣΤΑΜΕ για τα 39 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί άσκησαν οξύτατη κριτική στη διακυβέρνηση Καραμανλή. Ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για «τερατώδεις ρουσφετολογικούς διορισμούς» και επιτέθηκε σε όσους σήμερα εξακολουθούν να τους υπερασπίζονται (σε υπουργούς δηλαδή της ΝΔ), ενώ περιέγραψε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό την περίοδο 2004-2009. «Παραλάβαμε μια βόμβα» είπε από την πλευρά του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επιτέθηκε και στη ΝΔ του Α. Σαμαρά για τη στάση που κράτησε ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Είναι γνωστό ότι το καραμανλικό σύστημα δεν ανέχεται την αποδόμηση της παρακαταθήκης του Κ. Καραμανλή και απαντά μέσω twitter και άλλων δημόσιων παρεμβάσεων, θυμίζοντας τις ευθύνες που αναλογούν για την καταστροφή στις κυβερνήσεις Σημίτη και Παπανδρέου.
Την αντεπίθεση των καραμανλικών ξεκίνησε ο Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στον Real fm χαρακτηρίζοντας τους Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου «θλιβερές φιγούρες του πολιτικού παρελθόντος, που μάταια προσπαθούν, ακόμη και σήμερα, να συγκαλύψουν ή και να μεταθέσουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την καταστροφή του Τόπου. Θα μπορούσε κανείς να τους παραδώσει απλώς στη χλεύη του «δικού τους», του κ. Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος και τους χαρακτήρισε αποτυχημένους!

Η συνέχεια δόθηκε από τον Ευάγγελο Αντώναρο ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5, θύμισε τις υποθέσεις Τσουκάτου και Μαντέλη και διερωτήθηκε: «Τι είναι ο Σημίτης, δηλαδή; Παναγία; Δεν έκανε τίποτε;». Και ανέπτυξε διεξοδικά τη δική του εκδοχή για τις ευθύνες που κατά την άποψή του δεν έχει ο Κ. Καραμανλής ούτε για την έκρηξη του χρέους, ούτε για τη διόγκωση του ελλείμματος ούτε για ρουσφετολογικούς διορισμούς.

Η ένταση δεν θα σταματήσει εδώ. Στα γαλάζια πηγαδάκια υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και επιθυμία για ηχηρή απάντηση από το κόμμα τους και τον αρχηγό τους.

Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε ένα τέτοιο επίπεδο είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη για τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο που εργάστηκαν από κοινού για να σβήσουν τη φωτιά που είχε ανάψει ο Μ. Βορίδης, στο συνέδριο της ΝΔ, επιτιθέμενος στον Ανδρέα Παπανδρέου.

Τώρα, ανοίγει ένας νέος κύκλος αψιμαχιών για το ποιο κόμμα από τα δύο συνέβαλε περισσότερο στη χρεοκοπία και αυτό θα δυσκολέψει τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να αναδείξουν τη διάθεσή τους να δώσουν μάχες για το εθνικό συμφέρον απέναντι στην Τρόικα.

Από την άλλη, ο τρόπος χειρισμού της υπόθεσης ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ από την αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά έχει ενοχλήσει γαλάζιους συναδέλφους της στην κυβέρνηση και συνεργάτες του πρωθυπουργού, που θεωρούν ότι πήρε πάνω της την αποκάλυψη των πιέσεων της Τρόικας για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Μάλιστα, η δική της πρόταση για την αναδιάρθρωση των εταιρειών αυτών φαίνεται ότι περνά οριστικά στις καλένδες και την ευθύνη σύνταξης ενός νέου σχεδίου αναλαμβάνει το οικονομικό επιτελείο.

Σημαίνει αυτό ότι ισχυροποιείται ο Γ. Στουρνάρας που πέρασε δύσκολα όταν ο πρωθυπουργός τον «άδειασε» στο θέμα των πλειστηριασμών; Κάθε άλλο. Το ΠΑΣΟΚ τον περιμένει στη γωνία και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθεί από τη Χαριλάου Τρικούπη θέμα μείωσης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, κάτι που έχει αποκλείσει ο υπουργός Οικονομικών.

Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης ζητήσει να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα λειτουργικά έξοδα του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ συνεργάτες του Ευ. Βενιζέλου σχολιάζουν καυστικά τις συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις του Γ. Στουρνάρα καταλογίζοντάς του «επικοινωνιακό άγχος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου