Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ «ΠΟΛΕΜΟ» ΠΡΙΝ ΤΟN ΔΙΕΞΑΓΕΙ!

Η ΕΕ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΒΡΩΜΙΚΗ ΑΝΑΣΑ ΣΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ

ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΗ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΜΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΗ Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΚάποτε οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις ξεκινούσαν«ενωμένες» και με τυμπανοκρουσίες τουςβρώμικους πολέμους τους.

Ποιοι δεν θυμούνται τα παραληρήματα και τιςιαχές στους πολέμους κατά της Σερβίας και τουΙράκ;

Οι «ένδοξες» αυτές μέρες ανήκουν και μάλλον οριστικά, στο παρελθόν.

Η εικόνα άλλαξε ριζικά τώρα με το σχεδιαζόμενο πόλεμο κατά της Συρίας.

Παντού, από την Ουάσιγκτον μέχρι το Βερολίνο και από το Λονδίνο ως το Παρίσι, έχει πέσειαμηχανία και φόβος απέναντι στον πόλεμο. Οι φιλειρηνικές διαθέσεις μέσα στους πολίτες δυναμώνουν, ενώ οι αντιθέσεις και οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό των κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών ελίτ δίνουν και παίρνουν.


Ο νέος πολεμοκάπηλος Ομπάμα έχει περιέλθει σε δεινή πολιτική θέση. Από τη μια δεν νοιώθει και τόσο ευχάριστα εντός του ιμπεριαλιστικού μορφώματος των G-20, παρ' ότι η ΕΕ έσπευσε, με μια κατάπτυστη δήλωση καταδίκης της Συρίας, να του προσφέρει ανάσες, ενώ από την άλλη βλέπει να γίνεται δύσκολη η συγκρότηση πλειοψηφίας για τον πόλεμο στο ίδιο το αμερικάνικο Κογκρέσο.

Κατά περίεργο τρόπο, η «δεξιά της δεξιάς» των ρεπουμπλικάνων στο αμερικάνικο Κογκρέσο έχει συμπήξει στην πράξη μέτωπο με την κατ’ ευφημισμό «αριστερά» των δημοκρατικών εναντίον της στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία.

Πολλοί είναι εκείνοι στον αμερικάνικο και διεθνή Τύπο που φτάνουν, πλέον, στο σημείο νααναρωτούνται αν και κατά πόσο ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορέσει να εξαπολύσει τις βόμβες και τους πυραύλους των αμερικανικών εταιριών του πολέμου κατά της Συρίας.

Στην άλλη πλευρά, μόνο η Χεζμπολάχ του Λιβάνου φαίνεται να είναι σίγουρα αποφασισμένη να βοηθήσει τη Συρία και φαίνεται να το κάνει πράξη (βλ. ρεπορτάζ εδώ), αν και είναι πολύ πιθανό τον ίδιο δρόμο να ακολουθήσει, ίσως ακολουθεί ήδη, και το Ιράν.

Ζωηρότατες, όμως, αμφιβολίες υπάρχουν για το κατά πόσον η Ρωσία του Βλ. Πούτιν θα επιδιώξει, ήδη έπρεπε να το έχει κάνει, έμπρακτη αλληλεγγύη απέναντι στη Συρία του Άσαντ.

Και αυτή η έμπρακτη αλληλεγγύη από πλευράς Ρωσίας θα σήμαινε πρώτα απ’ όλα τη συνδρομή της Συρίας με σύγχρονα οπλικά συστήματα, ικανά να προασπίσουν αποτελεσματικά τη Συρία απόβόμβες και πυραύλους, οπλικά συστήματα τα οποία ως είναι γνωστόν διαθέτει η Ρωσία.

Ας μην μας ξεγελούν οι θεατρικές παραστάσεις και κόντρες του Βλ. Πούτιν με τις οποίες επιχειρεί να εμφανίσει μια εικόνα σφοδρής αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ.

Αυτό που μετράει σε τούτη τη φάση δεν είναι τα παχιά Ρώσικα λόγια αλλά οι αθόρυβες και αποτελεσματικές πράξεις υπέρ της απειλούμενης Συρίας.

Η δηλωμένη δημόσια απόφαση του Βλ. Πούτιν να αναστείλει την αποστολή των εξαιρετικά σύγχρονων και αποτελεσματικών πυραύλων S-300 στη Συρία (βλ. ρεπορτάζ εδώ), παρά το υπάρχον μεταξύ τους συμβόλαιο, δημιουργεί πολλά και εύλογα ερωτηματικά για τη ρωσική στάση.

Μπορεί τις προσεχείς μέρες να υπάρχει επί αυτού πληρέστερη εικόνα και κυρίως σαφέστερη εικόνα για τις κινήσεις των ΗΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η βούληση των λαών και κυρίως τα φιλειρηνικά κινήματά τους θα παίξουν, ίσως, καθοριστικότερο ρόλο για τις διαγραφόμενες εξελίξεις από τη διεθνή διπλωματία των κορυφών.

Σε κάθε περίπτωση, η παλιά αδιαφιλονίκητη ισχύς του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, τωνπροθύμων «δορυφόρων» του αλλά και των παραδομένων υποτελών του, όπως η Ελλάδα, μοιάζει να ανήκει σε άλλες εποχές.

Οι εξελίξεις με τη Συρία μπορεί να κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις. Δύσκολο μεν αλλά όχι απίθανο.Αυτές τις εκπλήξεις ας τις υποβοηθήσουμε με τον φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα μας.

ΓΙΩΤΑ ΜΗΛΙΩΝΗ


Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου, χωρίς κρίσεις και σχόλια και χωρίς να συμφωνεί απαραίτητα με τις παρεμβάσεις τους:


ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΠΕΙΘΟΥΣ ΜΕ ΜΠΑΡΑΖ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΜΠΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ
ΚΑΡΦΩΜΕΝΟ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟΜε μπαράζ συνεντεύξεων σε έξι τηλεοπτικά δίκτυα τη Δευτέρα και διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό την Τρίτη συνεχίζει ο Μπαράκ Ομπάμα την εκστρατεία «κατάκτησης» του Κογκρέσου εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στα τέλη της επόμενης εβδομάδας σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία.

Προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται πιθανώς να παραδοθεί και η έκθεση των επιθεωρητών του Ηνωμένων Εθνών, αν και οι ΗΠΑ δεν δεσμεύονται να περιμένουν την παράδοση του πορίσματος πριν κινηθούν στρατιωτικά κατά του καθεστώς Άσαντ, όπως τους ζητά η ΕΕ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου πως ο Ομπάμα πρόκειται να παραχωρήσει συνεντεύξεις τη Δευτέρα σε έξι παρουσιαστές τηλεοπτικών δικτύων, οι οποίες θα προβληθούν στηβραδινή ειδησεογραφική ζώνη των σταθμών. Παράλληλα, την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε πως η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναμένεται περί τα τέλη της εβδομάδας, όταν θα έχει ψηφίσει και το αμερικανικό Κογκρέσο, και τότε -σύμφωνα με τον Φρανσουά Ολάντ- «μία απόφαση θα πρέπει να ληφθεί».

Στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, παρόντος του Τζον Κέρι, οι επικεφαλής διπλωματίας της Ένωσης κάλεσαν την Ουάσινγκτον να περιμένει την έκθεση της αποστολής πραγματογνωμοσύνης.

Χαιρέτισαν τη σχετική δέσμευση που έχει αναλάβει ο Φρανσουά Ολάντ και υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η συριακή κρίση στο πλαίσιο των διαδικασιών των Ηνωμένων Έθνών.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ επέρριψαν την ευθύνη στο καθεστώς Άσαντ για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό αναφέροντας πως υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών.
Επισήμαναν πως η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει άπραγη και υπογράμμισαν την ανάγκη για σαφή και σθεναρή απάντηση -χωρίς όμως να στηρίξουν τη στρατιωτική δράση που εισηγούνται ΗΠΑ και Γαλλία.

Λίγες ώρες αργότερα ο Τζον Κέρι ουσιαστικά απέκλεισε το κάλεσμα της ΕΕ λέγοντας πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ διατηρεί «όλες τις επιλογές ανοιχτές» και δεν έχει λάβει απόφαση να αναμείνει την έκθεση των εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Κέρι παραχώρησε το βράδυ του Σαββάτου κοινή συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς και κατευθύνεται στο Λονδίνο, τρίτο και τελευταίο σταθμό της μίνι περιοδείας που πραγματοποιεί με άξονα το Συριακό και το Μεσανατολικό.

Ο Φρανουσά Ολάντ από την πλευρά του δήλωσε το Σάββατο πως η έκθεση των επιθεωρητών θα παραδοθεί πιθανώς στο τέλος της εβδομάδας.

«Όταν το [αμερικανικό] Κογκρέσο θα έχει ψηφίσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή, και όταν θα έχουμε την έκθεση των επιθεωρητών, πιθανώς στα τελη της εβδομάδας, μία απόφαση θα πρέπει να ληφθεί» είπε ο Ολάντ το Σάββατο μιλώντας από τη Νίκαια.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας στηρίζει τις ΗΠΑ στην ανάληψη δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ, έχει δηλώσει όμως πως θα αναμείνει τόσο την ψήφο του Κογκρέσου, όσο και την έκθεση των επιθεωρητών.

Ο Μπαράκ Ομπάμα από την πλευρά του δήλωσε το Σάββατο, εν όψει της μάχης που θα δοθεί στο Κογκρέσο, πως η Αμερική πρέπει να προχωρήσει σε περιορισμένης κλίμακας στρατιωτική δράση στη Συρία για να αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα, καθησυχάζοντας παράλληλα τους Αμερικανούς πως η Συρία «δεν είναι ούτε Ιράκ, ούτε Αφγανιστάν».
Ο Ομπάμα κινείται υπό μία έννοια σε αχαρτογράφητα νερά μετά την απόφασή του να επιδιώξει την έγκριση του Κογκρέσου για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία -απόφαση η οποία αποτελεί σημείο καμπής στην πρόσφατη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την Τρίτη θα απευθυνθεί διάγγελμα στον αμερικανικό λαό για το θέμα της Συρίας, εν όψει της ψηφοφορίας στο λόφο του Καπιτωλίου που θα κριθεί από τους αναποφάσιστους, οι οποίοι και φθάνουν σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις το ένα τρίτο των μελών του Κογκρέσου.
Και το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα προχωρήσει σε δράση ακόμη και εάν το Κογκρέσο τελικά σταθεί απέναντί του.


ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΆΣΑΝΤ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ (ΚΑΙ) Η ΕΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΟΠΛΑΣτο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ επιρρίπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση την ευθύνη για τη χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει άπραγη, συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ των «28» στο Βίλνιους της Λιθουανίας παρόντος τουΤζον Κέρι, και υπογράμμισαν την ανάγκη για σαφή και σθεναρή απάντηση -χωρίς ωστόσο να στηρίξουν τη στρατιωτική δράση που εισηγούνται ΗΠΑ και Γαλλία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δήλωσε ότι πως τα κράτη-μέλη συμφώνησαν ότι βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» για την υπαιτιότητα του καθεστώτος Άσαντ.

Η Κάθριν Άστον επισήμανε πως οι επικεφαλής διπλωματίας συμφωνούν ότι η διεθνής κοινότητα «δεν μπορεί να μείνει άπραγη» και απαιτείται «σαφής και ισχυρή απάντηση» για να εμποδίσει οποιαδήποτε μελλοντική χρήση χημικών όπλων.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών δεν προσέφεραν, πάντως, στήριξη σε ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Χαιρέτισαν τη δέσμευση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ να περιμένει την έκθεση των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών πριν αναλάβει δράση, και υπογράμμισαν την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η συριακή κρίση στο πλαίσιο των διαδικασιών των Ηνωμένων Έθνών.

«Πιστεύουμε ότι η χρήση χημικών όπλων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τη διεθνή κοινότητα, γι αυτό είναι σημαντικό να περιμένουμε τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνα των επιθεωρητών του ΟΗΕ» δήλωσε από το Βίλνιους ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε.

Σύμφωνα με τον ίδιον, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι «έδειξε κατανόηση» για τις απόψεις των Ευρωπαίων.

Μετά το πέρας της συνόδου, η Γερμανία προσχώρησε στη διακήρυξη έντεκα εκ των 20 ηγετών από τα κράτη-μέλη της ομάδας G20, οι οποίο μετά το πέρας της συνόδου στην Αγία Πετρούπολη, καταδίκασαν τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους, ζητώντας μία «σθεναρή απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα.

Το κείμενο είχαν υπογράψει μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Τουρκία, όχι όμως και η Γερμανία. Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είχε αιτιολογήσει την αρχική αποχή του Βερολίνου, λέγοντας ότι προτεραιότητα της γερμανικής πλευράς είναι η αναζήτηση κοινής ευρωπαϊκής στάσης.

«Αφού είδαμε αυτή την άριστη και πολύ σοφή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καγκελάριος και εγώ αποφασίσαμε ότι στηρίζουμε την ανακοίνωση της G20» δήλωσε ο Γκίντο Βέστερβελε.

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΕΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαιρέτισε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία τονίζεται ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε την επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων τον Αύγουστο.

«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο αναφορικά με τη Συρία, μια ανακοίνωση που υπογραμμίζει την ανάγκη για απόδοση ευθυνών» τόνισε ο Κέρι μετά τη σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Στη διάρκεια της συνόδου, ο Τζον Κέρι κατέστησε σαφές στους Ευρωπαίους ομολόγους του ότι οι ΗΠΑ δεν είναι υποχρεωμένες να περιμένουν την έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα πριν αποφασίσουν να πλήξουν τη Δαμασκό.



ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ: Η ΣΥΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΙΡΑΚ ’Η ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η Αμερική πρέπει να κάνει χρήση περιορισμένης στρατιωτικής ισχύος στη Συρία για ν΄ αποτρέψει μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα, αλλά τόνισε ότι δε θέλει εμπλοκή σε έναν ακόμα δαπανηρό και παρατεταμένης διάρκειας πόλεμο.

"Αυτό δε θα είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν", υπογράμμισε ο Ομπάμα στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική και διαδικτυακή παρέμβασή του.

"Οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία θα προβούμε, θα είναι περιορισμένη χρονικά καιεπιχειρησιακά και θα έχει ως στόχο ν΄ αποτρέψει την κυβέρνηση Άσαντ να κάνει χρήση χημικών εναντίον του λαού της και επίσης να μειώσει την ικανότητά της να το πράξει", τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, την Τρίτη, έδειξε ότι το 56% των Αμερικανών πιστεύει ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επέμβουν, με μόνο το 19% να υποστηρίζει μια επίθεση.

"Γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί ύστερα από μια δεκαετία πολέμων, παρόλο που ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει και στο Αφγανιστάν τελειώνει. Για το λόγο αυτό δεν θέλουμε εμπλοκή των στρατευμάτων μας στον πόλεμο κάποιου άλλου", πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα τόνισε εάν δεν δοθεί απάντηση στην επίθεση της 21ης Αυγούστου από την κυβέρνηση Άσαντ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, θα απειληθεί η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς θα αυξηθούν οι πιθανότητες για μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση, τρομοκρατικές οργανώσεις ή άλλες χώρες.

"Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε εικόνες σαν κι αυτές που είδαμε στη Συρία", υπογράμμισε.


ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ MERKEL ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑΟι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν σήμερα έκκληση στο Βίλνιους της Λιθουανίας για "σαφή και ισχυρή απάντηση" στις επιθέσεις με χημικά όπλα που σημειώθηκαν στις 21 Αυγούστου στη Συρία, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν τον χαρακτήρα που θα λάβει αυτή η αντίδραση.

"Απέναντι στην κυνική χρήση χημικών όπλων, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει παθητική", δηλώνουν οι υπουργοί στην τελική ανακοίνωση της συνόδου. "Μια σαφής και ισχυρή απάντηση είναι αναγκαία για να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά και να μένουν ατιμώρητα.

Πρέπει να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ειδεχθούς προηγούμενου για την επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων, στη Συρία ή αλλού", προσθέτουν.

Οι "28" συμφώνησαν επίσης ότι υπάρχουν "ισχυρές υπόνοιες" για την ευθύνη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ στον θάνατο εκατοντάδων αμάχων από χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου και ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ομόφωνη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ζήτησε να υπάρξει ισχυρή διεθνής αντίδραση μετά τις χημικές επιθέσεις στη Συρία, χαρακτηρίζοντας την θέση αυτή "ανεκτίμητης σπουδαιότητας".

"Το μήνυμα που δόθηκε από την ενωμένη θέση της Ευρώπης απέναντι σε αυτή την φοβερή σύγκρουση είναι ανεκτίμητης σπουδαιότητας", δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφαν Ζάιμπερτ.


Η ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ALBA ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑΤα εννέα μέλη που συγκροτούν την περιφερειακή Λατινοαμερικανική συμμαχία της Alba, εξέφρασαν χθες την «κατηγορηματική» καταδίκη τους σε μία πιθανή στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και ανακοίνωσαν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Λίβανο.

Στην ανακοίνωση της, που εξέδωσε από το Καράκας ο γγ της ομάδας Ροδόλφο Σανς, η Μπολιβαριανή Συμμαχία για τους λαούς της δικής μας Αμερικής (Alba) «καταδικάζει κατηγορηματικά κάθε πράξη, ή πρόθεση στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία».

Η Alba καλεί τις ΗΠΑ «να απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση, ή απειλή για τη χρήση βίας κατά του λαού και της συριακής κυβέρνησης», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι χρησιμοποιεί εναντίον της Δαμασκού την ίδια στρατηγική που επιστράτευσε και κατά της Λιβύης, του Ιράκ και της Αιγύπτου.

Επίσης, η Μπολιβαριανή Συμμαχία ανακοίνωσε πως αποφάσισε να αποστείλει την ερχόμενη εβδομάδα ένα αεροσκάφος με φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο.

Την Alba συνθέτουν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που κυβερνώνται από αριστερές κυβερνήσεις και διατηρούν τεταμένες σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως η Κούβα, η Βενεζουέλα, ο Ισημερινός, η Βολιβία και η Νικαράγουα.


ΓΙΑΤΙ ΣΟΥΗΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΩΝΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΟΥΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑΗ Σουηδία και η Πολωνία προειδοποίησαν για τις αλλεπάλληλες συνέπειες που θα υπάρξουν όσον αφορά μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, εκτιμώντας ότι κάθε διεθνής προσπάθεια για επίλυση της κρίσης στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής προϋποθέτει μια δέσμευση "για τις προσεχείς δεκαετίες".

"Ας είμαστε ρεαλιστές. Έχουμε μια κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου σε όλη την περιοχή του Λεβάντε. Το μόνο που θα μπορούσα να πω το οποίο θα είχε μια λογική πιθανότητα επιτυχίας, θα ήταν να πάμε εκεί με τις ένοπλες δυνάμεις, να μείνουμε 30 χρόνια και να προσπαθήσουμε ναοικοδομήσουμε μια νέα χώρα. Υπάρχει όρεξη για κάτι τέτοιο; Καμιά", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

"Είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο πρόβλημα. Δεν υπάρχει απλή λύση. Θα πρέπει, από ευρωπαϊκής πλευράς, να ασχολούμαστε με αυτό το μέρος του πλανήτη για τις προσεχείς δεκαετίες", πρόσθεσε μιλώντας κατά την περιφερειακή σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.

"Θέλετε πράγματι να κάνουμε ένα άλλο Ιράκ; Είναι όντως καλή ιδέα αυτό; ΄Αξιζε τον κόπο τόσο αίμα που χύθηκε εκεί;", ρώτησε ο ομόλογός του της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο που αποτελείτο κυρίως από εμπειρογνώμονες σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, καλώντας τους να αναλογιστούν τις συνέπειες πριν από μια στρατιωτική επιχείρηση" εναντίον τηςΣυρίας.


ΟΙ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΟΛΗ ΜΑΑΛΟΥΛΑΟι αντικαθεστωτικοί αντάρτες στη Συρία κατέλαβαν τον έλεγχο της χριστιανικής πόλης Μααλούλα, βορείως της Δαμασκού, έπειτα από την υποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων από αυτήν, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Κατά τη διάρκεια της νύκτας, οι κυβερνητικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη, όμως οι αντάρτες απέστειλαν ενισχύσεις και κατόρθωσαν να καταλάβουν τον έλεγχο όλης της πόλης», μεταδίδει στην ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ΜΚΟ Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Μία κάτοικος, με την οποία στάθηκε δυνατή μία τηλεφωνική επικοινωνία, επιβεβαίωσε την υποχώρηση των κυβερνητικών δυνάμεων και την παρουσία δυνάμεων ανταρτών στην πόλη.


ΣΤΟ ΙΡΑΚ Ο ΙΡΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣΟ Ιρανός ΥΠΕΞ Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ αναχώρησε σήμερα για 24ωρη επίσημη επίσκεψη στο Ιράκ, στην πρώτη διεθνή αποστολή του αφότου ανέλαβε καθήκοντα τον Αύγουστο, προκειμένου να έχει συνομιλίες για το θέμα της Συρίας, μετέδωσε το πρακτορείο IRNA.

«Το ταξίδι αυτό στόχο έχει να συμβάλει στην προσέγγιση των απόψεών μας πάνω σε διμερή και περιφερειακά ζητήματα», δήλωσε ο Ζαρίφ προ της αναχώρησής του για τη Βαγδάτη, στην οποία θα έχει συναντήσεις με τον Ιρακινό ομόλογό του Χοσιάρ Ζεμπάρι και τον πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι.

Το Ιράν και το Ιράκ «μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες όσον αφορά τη νέα σύρραξη που έχει αρχίσει να δημιουργείται στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως η Τεχεράνη «είναι περισσότερο ανήσυχη» από τις άλλες χώρες της περιοχής για την εξέλιξη «των προετοιμασιών για έναν πόλεμο στη γειτονιά μας».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι όσο ποτέ άλλοτε απομονωμένος μιας και απέτυχε στην πρόσφατη σύνοδο της Ομάδας G20 να πείσει τις άλλες παγκόσμιες δυνάμεις να συμμετέχουν σε μία στρατιωτική επέμβαση κατά της Δαμασκού.

«Αυτό αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ και η ομάδα χωρών που τάσσεται υπέρ του πολέμου είναι αντιμέτωπες με απομόνωση για τη βούλησή τους να χρησιμοποιήσουν τον πόλεμο και τα παράνομαμέσα για να προωθήσουν την εξωτερική τους πολιτική», πρόσθεσε ο Ζαρίφ, του οποίου η χώρα είναιστενή σύμμαχος του Μπασάρ αλ Άσαντ και αμφισβητεί τις κατηγορίες εναντίον του ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα σε επίθεση κοντά στη Δαμασκό.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13273:obama-polemo-prin-dieksaxthei&catid=38:di-kosmos&Itemid=173

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου