Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Δικαίωση οροθετικής


Ευρωπαϊκή καταδίκη της ελληνικής Δικαιοσύνης που είχε αποδεχθεί ως νόμιμη την απόλυσή της

→Ο Αρειος Πάγος είχε αποδεχτεί ότι «η καταγγελία της σύμβασης της Ι. Β. δεν είναι παράνομη, εφόσον δικαιολογείται από το συμφέρον του εργοδότη

Της Διαλεκτής Αγγελή

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για απόλυση οροθετικής εργαζόμενης, την οποία η ελληνική Δικαιοσύνη είχε αποδεχθεί ως νόμιμη. Μάλιστα, η χώρα μας καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 14.340 ευρώ για ηθική και υλική βλάβη.
Η γυναίκα, που εργαζόταν σε επιχείρηση κατασκευής κοσμημάτων στην Αθήνα από το 2001, αποκάλυψε σε τρεις συναδέλφους της ότι είχε προσβληθεί από τον ιό του HIV, με αποτέλεσμα 33 συνάδελφοί της να αποστείλουν επιστολή στον ιδιοκτήτη της επιχείρησης με την οποία του ζητούσαν να την απολύσει προκειμένου να προστατευθεί η υγεία τους. Η έλλειψη ενημέρωσης και ο φόβος που αυτή δημιούργησε είχε ως αποτέλεσμα η γυναίκα να χάσει τη δουλειά της το 2005.

«Προβληματική απόφαση»

Αρχικά η απόλυσή της κρίθηκε παράνομη, αλλά το Εφετείο στο οποίο προσέφυγαν ο επιχειρηματίας και οι πρώην συνάδελφοί της τελικά αποδέχθηκε την απόλυση, την οποία επικύρωσε και ο Αρειος Πάγος τον Μάρτιο του 2009. Πιο συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι: «Η καταγγελία της σύμβασης της Ι. Β. δεν είναι παράνομη, εφόσον δικαιολογείται από το συμφέρον του εργοδότη και την αποκατάσταση της αρμονικής συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων και την ομαλή λειτουργία της εταιρείας».

«Η απόφαση ήταν εξ αρχής προβληματική, γιατί δεν είχε καμία ιατρική βάση. Επρόκειτο για μια αγνή και αμόλυντη περίπτωση προκατάληψης και ρατσισμού» λέει στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του ηλεκτρονικού περιοδικού «10%» Λύο Καλοβυρνάς. «Ο εργοδότης θα έπρεπε να επιμείνει περισσότερο. Ωστόσο, έβγαλε εύκολα έξω την ουρά του προφασιζόμενος την ομαλή λειτουργία της εταιρείας του».

Η γυναίκα τελικά προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι η απόλυσή της έρχεται σε αντίθεση με τη Σύμβαση Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παράβαση των διατάξεων προστασίας της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καλείται τώρα να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στη γυναίκα. «Η απόφαση αυτή διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία ακόμη και όταν υπάρχει ζήτημα υγείας, ενώ παράλληλα αποδεικνύει ότι οι οροθετικοί δεν βρίσκονται πλέον στο έλεος των εργοδοτών», μας λέει ο κ. Καλοβυρνάς.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η εργαζόμενη έπεσε θύμα διάκρισης λόγω της κατάστασης της υγείας της και ότι τα ελληνικά δικαστήρια ενέκριναν την απόλυσή της βασιζόμενα σε ανακριβείς πληροφορίες περί κινδύνου μετάδοσης της ασθένειας.

Πηγη:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου