Φωτογραφία: Φίλιππος Μεσσίνης/FosPhotos
Σκληρή κριτική στο ρόλο της τρόικας ασκεί η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα στην Αυστρία Kleine Zeitung (Κλάινε Τσάιτουνγκ), η οποία εκτιμά ότι οι «διασώστες του ευρώ», όσον αφορά στην Ελλάδα, «πέφτουν» μονίμως έξω στις εκτιμήσεις τους ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένας ελεγκτικός μηχανισμός στον οποίο να είναι υπόλογοι. Το άρθρο του ανταποκριτή από την Αθήνα, τονίζει ότι στις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, η τρόικα καθορίζει τις τύχες των ανθρώπων και από την αξιολόγησή της εξαρτώνται ολόκληρες εθνικές οικονομίες, οι έλεγχοί της αποφασίζουν εάν θα συνεχιστούν ή θα διακοπούν τα δάνεια βοήθειας και η ίδια, ως πανίσχυρη, υπαγορεύει τους όρους λιτότητας και ελέγχει την εφαρμογή τους. Τώρα, όμως, συνεχίζει οι έλεγχες θα μπουν στο μικροσκόπιο του ευρωκοινοβουλίου και η περίπτωση της Ελλάδας είναι μια σοβαρή αφορμή γι΄αυτό καθώς εκεί η τρόικα, με τις εκτιμήσεις της, έπεσε τελείως έξω, προσθέτει.
Η ανταπόκριση παραπέμπει στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι η τρόικα έκανε περισσότερη ζημιά παρά ωφέλησε, ρίχνοντας τις χώρες της κρίσης σε βαθύτερη ύφεση και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, όπως και στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, ότι σε σχέση με την τρόικα υπάρχει έλλειμμα διαφάνειας και αξιοπιστίας.
«Ξέρουν οικονομικά;»
Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν πραγματικές αμφιβολίες ως προς το αν αυτό το «τρίο» έχει γνώση των οικονομικών πραγμάτων, καθώς στην περίπτωση της Ελλάδας, σχεδόν ποτέ, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις του και δεν πρόκειται για λεπτομέρειες αλλά για αποκλίσεις που ξεπερνούσαν το διπλάσιο και το τριπλάσιο, όπως για παράδειγμα, μετά το πρώτο πακέτο βοήθειας τον Μάιο του 2010, όταν προέβλεπαν ότι η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει το 2012 ανάπτυξη 3,2% και στην πραγματικότητα συρρικνώθηκε από τότε περισσότερο από 10%.
Το ίδιο εξαιρετικά λαθεμένες υπήρξαν οι διαγνώσεις της ως προς την ανεργία στην Ελλάδα, που φερόταν να είναι το 2012 στο 14,8% και στο μεταξύ βρίσκεται σχεδόν στο 28%, και μάλιστα με ανοδική τάση. Επίσης, άχρηστες υπήρξαν οι προβλέψεις της ως προς το δημόσιο χρέος, που το Μάρτιο του 2012 υπολόγιζε πως στο τέλος του 2013 θα είναι στο 164,2% του ΑΕΠ και στην πραγματικότητα θα βρεθεί στο 176%.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου