Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Ακριβή μου τοπική δημοκρατία

Μπάμπης Αντωνιάδης ΑΛΛΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Πως μπορεί να αναβαθμιστεί η λειτουργία ενός δημοτικού συμβουλίου

Σήμερα, ένα εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο κουβαλάει, πρώτα από όλα, τα πάθη από ένα εκλογικό σύστημα ενισχυμένης, όσο δε γίνεται, αναλογικής και ενός νομικού πλαισίου, του γνωστού Καλλικράτη.

Με το υπάρχον εκλογικό σύστημα και τη συνήθη διαδικασία εκλογής (αναζήτηση υποψηφίων, υποσχέσεις κ.λπ) δημιουργούμε ένα απόλυτο άρχοντα, το δήμαρχο, με ενισχυμένη πάντα πλειοψηφία. Το παράδοξο; Σ’ ένα δημοκρατικό σύστημα όταν κάποιος χάσει την πλειοψηφία, φεύγει , αλλάζει. Στην τοπική αυτοδιοίκηση πάλι παραμένει μέχρι να περάσει η θητεία του, η οποία διαρκεί πια πέντε χρόνια. Ένα σύστημα που χαρακτηρίζεται ως απόλυτα δημαρχοκεντρικό.

Ο Καλλικράτης, εκτός των άλλων (απομάκρυνση του δημότη από τα κέντρα αποφάσεων, κακή επιλογή ενοποίησης πρώην δήμων κλπ), επανέφερε πιο έντονα την εικόνα του ρουσφετιού ως προς τη λύση των προβλημάτων, αναβαθμίζοντας όχι συλλογικότητες αλλά τοπικούς παράγοντες. Επιπλέον, έβαλε εκλογικούς φραγμούς ώστε να μην μπορούν να εκφράζονται, ακόμα και εκλογικά, τοπικές συλλογικότητες. Με άλλα λόγια, δεν μπορείς να κατέβεις στις εκλογές χωρίς να έχεις ένα στόλο από υποψήφιους. Στις ευρωεκλογές μπορείς να κατέβεις πανελλαδικά με εικοσιένα άτομα. Στις δημοτικές εκλογές του δήμου Ναυπλιέων χρειάζονται πάνω από τριάντα πέντε.

Αποτελέσματα:

Δημοτικά συμβούλια που κυριαρχούν οι προσωπικές κόντρες (κοκορομαχίες).

Απουσία συζητήσεων στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με στρατηγικές πολιτικές για το δήμο.

Έντονες διαφωνίες-αντιπαραθέσεις από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, κυρίως μετά από την κατανομή των έμμισθων θέσεων.

Καμία ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων (κυρίως της πλειοψηφίας) για τα θέματα των περισσότερων συνεδριάσεων, καθώς υπάρχει τυφλή εμπιστοσύνη στον αρχηγό – αφέντη – δήμαρχο.

Ανύπαρκτη συμμετοχή των πολιτών. Όταν εμφανίζεται, περιορίζεται σε θέματα που «αγγίζουν» προσωπικές υποθέσεις δημοτών.

Και ο δημοκρατικός ουσιαστικός διάλογος παραμένει πάντα ένα ζητούμενο…

Μπορούμε να αλλάξουμε πράγματα ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες;

Ουσιαστική λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων ώστε να μη χρησιμεύει μόνο ως πασαρέλα προσώπων για τις εκλογές. Η λειτουργία των παρατάξεων θα πρέπει να δημιουργεί – εκπαιδεύει ενεργούς πολίτες.

Ενίσχυση των συλλογικοτήτων, ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη – δημότη, με κίνητρα. Συμμετοχικός προϋπολογισμός (συμμετοχή του δημότη στη διαδικασία του προϋπολογισμού του Δήμου), λειτουργία συμβουλίων νέων, ανέργων, μεταναστών κ.λπ .

Επανεξέταση του τρόπου διαμόρφωσης της ημερήσιας διάταξης των συνεδριάσεων του συμβουλίου.

Συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου στις περιοχές που αφορούν τα επί μέρους θέματα.

Χρήση του διαδικτύου στη συμμετοχή και ενημέρωση του πολίτη αλλά και των δημοτικών και τοπικών συμβούλων.

Τοπικά δημοψηφίσματα για θέματα πολιτικής στρατηγικής για την πόλη.

Αύξηση των χρημάτων για τη διαχείριση των τοπικών συμβουλίων.

Εισηγήσεις από διαπαραταξιάκες επιτροπές.

Προτεραιότητα από τα τοπικά συμβούλια του θέματος των τοπικών συνελεύσεων.

Έκφραση μέσω των δημοτικών επιχειρήσεων των ζωντανών και υπαρκτών δυνάμεων της κοινωνίας και όχι των αποτυχημένων εκλογικά δημοτικών συμβούλων.

Δημοκρατικός προγραμματισμός έργων και στόχων με τον αντίστοιχο απολογισμό.

Επανεξέταση συνολικά της σχέσης όλων μας με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εκλογές αναγκαία δημιουργούν πολιτικές αλλά τις περισσότερες φορές και προσωπικές αντιπαραθέσεις. Αν μπορούμε να βάλουμε σε προτεραιότητα τις σκέψεις μας για την πόλη, τότε θα κάνουμε το πρώτο θετικό βήμα.

Αν είσαι ψηλός, ωραίος και αθλητικός, κοντός ή άσχημος, αν είσαι με γραβάτα ή κουστούμι, αν έχεις ποδήλατο ή αυτοκίνητο, αν έχει εμπειρία από επιταγές, αν λαϊκίζεις σε κάθε θέμα, αν μεταφέρεις τα σκουπίδια σ’ ένα μήνα, αν εξαφανίζεις το χρέος σε μερικούς μήνες, αν θυμάσαι όλα τα έργα παραμονή των εκλογών, αν βάζεις κάδους ανακύκλωσης για επικοινωνιακούς και εκλογικούς λόγους, αν όλοι οι υποψήφιοι κάνουν δηλώσεις προσήλωσης καικαταγραφής της γοητείας του επικεφαλής, αν η πεθερά είναι με τον έναν και ο βουλευτής με τον άλλον, αν το κόμμα σε «τραβάει από το μανίκι», αν, αν, αν….., τότε δεν αναβαθμίζουμε τον πολιτικό διάλογο. Συνέπεια όλων αυτών θα είναι ένα εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο με μεγάλα βαρίδια στα πόδια του.

Ας αλλάξουμε όλοι από κάτι για το καλό του τόπου μας αλλά και για την αναβάθμιση της τοπικής δημοκρατίας.
 
 http://alliprotasi.wordpress.com/2014/04/25/akrivi/
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου