Στο νέο «κρυφό» μνημόνιο διατυπώνεται η υποχρέωση λήψης μέτρων και σ’ αυτόν τον τομέα που θα αποτελέσει προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μιας εκ των επόμενων δόσεων.
Στο νέο «κρυφό» μνημόνιο διατυπώνεται η υποχρέωση λήψης μέτρων και σ’ αυτόν τον τομέα που θα αποτελέσει προαπαιτούμενο για την εκταμίευση μιας εκ των επόμενων δόσεων
→Η αλλαγή του καθεστώτος επιχορηγήσεων συμπίπτει με τη ραγδαία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας
Tου Νίκου Σβέρκου
Εξυγίανση ή οικονομικός στραγγαλισμός; Αυτό το δίλημμα τίθεται επί τάπητος από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της τρόικας για τη νέα εκτεταμένη περικοπή των επιχορηγήσεων των πολιτικών κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν και οι εμπνευστές και οι προπαγανδιστές της αλλαγής του πλαισίου οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων φέρουν ως επιχείρημα την πρώτη εκδοχή του διλήμματος, από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης δημιουργούνται σοβαρές υπόνοιες ότι τελικά θα ισχύσει η δεύτερη.
Το ισχύον συνταγματικό και νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει τις επιχορηγήσεις στα κόμματα, ενώ έχουν θεσπιστεί κανόνες κοινοβουλευτικού ελέγχου, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα διαπλοκής ισχυρών οικονομικών παραγόντων και κομμάτων.
Tα «μαύρα ταμεία»
Ωστόσο, αν κρίνει κανείς τόσο από τα πολλαπλά κρούσματα ύπαρξης «μαύρων ταμείων» σε κυβερνώντα κόμματα (βλ. 1.000.000 μάρκα στο ΠΑΣΟΚ από τη Siemens) όσο και από τα 270 εκατ. που χρωστούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από «περίεργα» δάνεια που έλαβαν διαχρονικά, τότε προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι το σημερινό καθεστώς είναι ανεπαρκές. Αλλωστε, οι έλεγχοι της BlackRock στα τραπεζικά δάνεια ξεκαθάρισαν την όλη εικόνα και ανάγκασαν κυβερνώντες και δανειστές να αναζητήσουν πολιτικά επωφελή λύση.
Στο νέο «κρυφό» μνημόνιο κυβέρνησης και τρόικας διατυπώνεται η υποχρέωση λήψης μέτρων για τη «διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων».
Η συγκεκριμένη δέσμη μέτρων θα αποτελέσει «προαπαιτούμενο» για την εκταμίευση μιας εκ των επόμενων υπο-δόσεων, με την υπερψήφισή της να τοποθετείται στα τέλη Ιουνίου ή τις αρχές Ιουλίου. Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, έχει διαμηνύσει άλλωστε σε συνομιλητές του τη θέληση της κυβέρνησης να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και τις επιταγές της τρόικας, η χρηματοδότηση πρόκειται να περικοπεί κατά 50% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς και κατά 82% σε σχέση με το 2010, φτάνοντας στα 10 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το 2010 η συνολική ετήσια χρηματοδότηση των κομμάτων έφτανε τα 55 εκατ., σήμερα ανέρχεται σε 20 εκατ.
Σύμφωνα με το καθεστώς που εξετάζει η κυβέρνηση, θα δοθεί η δυνατότητα στους κομματικούς μηχανισμούς να λαμβάνουν «δωρεές» από ιδιώτες που θα μπορούν να φτάνουν τα 50.000 ευρώ.
Η αλλαγή του καθεστώτος χρηματοδότησης «συμπίπτει» όμως με τη ραγδαία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η Ν.Δ. έχει απολέσει σημαντικές εκλογικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ έχει καταβαραθρωθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκτοξευθεί από το 4% στο 27%, ενώ νέα κόμματα έχουν μπει στη σκακιέρα. Κύριοι «χαμένοι» λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτευση και τα «μικρά» κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ οφείλουν σε εξυπηρετούμενα δάνεια μόνο 8 εκατ. έκαστο).
Παράλληλα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει τη μετονομασία του κόμματος σε Ελιά, ενώ πληροφορίες φέρουν το επιτελείο της Ν.Δ. να εξετάζει τη μετονομασία της σε Νέα Ελλάδα.
Θα αλλάξουν ΑΦΜ
Εκτός των ονομάτων θα αλλάξει όμως και ο ΑΦΜ τους. Σε αυτή την περίπτωση, όπως επιβεβαιώνουν τραπεζικοί κύκλοι, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος ώστε τα νομικά πρόσωπα με τους παλιούς ΑΦΜ να ενταχθούν στο ειδικό τραπεζικό καθεστώς που αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Και τελικά τα 270 εκατ. ευρώ που χρωστούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να «εξαφανιστούν» και να περάσουν στις «πλάτες» του Δημοσίου.
Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται φανερό ποιες πολιτικές δυνάμεις έχουν συμφέρον από αυτές τις αλλαγές, που προπαγανδίζονται από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης: όσα κόμματα εισέπραξαν ως επιχορηγήσεις και δάνεια αμύθητα ποσά και σήμερα βλέπουν τον κομματικό κατακερματισμό και την ανάδυση των δυνάμεων της Αριστεράς ως «απειλή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου