Εκτεθειμένοι βρέθηκαν κορυφαίοι πολιτικοί στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η φεμινιστική οργάνωση Fawcett Society, όταν αποκαλύφθηκε ότι τα μπλουζάκια της καμπάνιας της με το μήνυμα «Να πως μοιάζει ένας φεμινιστής», τα φτιάχνουν γυναίκες στον Μαυρίκιο, οι οποίες εργάζονται υπό καθεστώς σύγχρονης σκλαβιάς.
Τα επίμαχα μπλουζάκια άρχισαν να πωλούνται την περασμένη εβδομάδα, με το περιοδικό ELLE της Αγγλίας να τα προμοτάρει, για να προωθήσει τη φεμινιστική εκστρατεία της Fawcett Society. Θέλοντας να στείλουν το πολιτικό τους μήνυμα ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ο ηγέτης των Εργατικών της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ αλλά και η Χάριετ Χέρμαν, πρώην υπουργός για την ισότητα των φύλων σε κυβέρνηση των Εργατικών, εμφανίστηκαν με τη συγκεκριμένη αμφίεση. Το μπλουζάκι της καμπάνιας φόρεσαν επίσης πολλοί ηθοποιοί και τραγουδιστές.
Τα μπλουζάκια βγήκαν στην αγορά με τιμή πώλησης 45 λίρες που αντιστοιχούν σε 57,5 ευρώ, την ίδια στιγμή που οι γυναίκες που τα φτιάχνουν αμείβονται με ποσό που αντιστοιχεί μόλις σε 153 ευρώ το μήνα. Οι γυναίκες ζουν σε εγκαταστάσεις του εργοστασίου, και κοιμούνται σε δωμάτια ανα 16 μαζί. Δουλεύουν για περισσότερες από 45 ώρες κάθε εβδομάδα.
«Πώς μπορεί αυτή η μπλούζα να είναι ένα σύμβολο φεμινισμού, όταν εμείς όχι απλώς δεν είμαστε φεμινίστριες, αλλά παγιδευμένες γυναίκες;», είπε μια εργάτρια στην εφημερίδα «The Mail on Sunday», που έφερε στο φως την ιστορία. Η 30χρονη εργάτρια από το Μπαγκλαντές δουλεύει για περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα και στέλνει όσα χρήματα βγάζει στην οικογένειας της. Δεν έχει χρήματα ούτε καν για να επιστρέψει πίσω.
Η οργάνωση Fawcett Society, η οποία μάχεται εδώ και χρόνια για την ισότητα των φύλων, δήλωσε ότι ξεκίνησε επείγουσα έρευνα μετά από αυτή την αποκάλυψη. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Eva Neitzert, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου δήλωσε ότι είχαν λάβει εγγυήσεις από την Whistles με την οποία σύνηψαν τη συμφωνία για τα συγκεκριμένα μπλουζάκια, ότι θα κατασκευάζονταν σε εργοστάσιο που σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα. Η Whistles από την πλευρά της εξέδωσε δελτίο Τύπου «σοκαρισμένη» από τις καταγγελίες και δεσμεύτηκε ότι στο εξής η κατασκευή τους θα γίνεται «σε ασφαλές και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».
Σε μία προσπάθεια να διορθώσει το πολιτικό του φάουλ, ο εκπρόσωπος του Νικ Κλεγκ δήλωσε πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν γνώριζε που κατασκευάζονται τα συγκεκριμένα ρούχα, και πως υποθέτει ότι ούτε και η Fawcett Society είχε γνώση, αλλιώς δε θα του πρότειναν να πάρει μέρος στην εκστρατεία. Δήλωσε επίσης ότι ο Κλένγκ θα παραμείνει υπέρμαχος του δικαιώματος των γυναικών όλου του κόσμου στην ίση μεταχείριση. Οι Μίλιμπαντ και Χέρμαν από την πλευρά τους αρκέστηκαν να δηλώσουν ότι ήταν απλά μια καμπάνια υπερ του φεμινισμού που ήθελαν να υποστηρίξουν.
Το σκάνδαλο ωστόσο, έρχεται για να αναδείξει το γενικό πρόβλημα που υπάρχει αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας - μια βιομηχανία όπου το 80-90% στελεχώνεται από γυναίκες κι επί το πλείστον κακοπληρωμένες γυναίκες.
Από το tvxs
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου