Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Α. Χατζηστεφάνου: Ένα Ένα Τέσσερα

Εταιρείες δεν δίνουν μισθούς με πρόσχημα την έλλειψη ρευστότητας και απειλούν τους υπαλλήλους να ψηφίσουν ΝΑΙ. Μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να δημιουργήσουν κλίμα τραπεζικού πανικού (και όχι μόνο). Η Ε.Ε μας καλεί σε απόλυτη υποταγή: Να ψηφίσετε ΝΑΙ ό,τι και αν σας ρωτήσουν, μας είπε ανοιχτά ο Γιούνκερ.

Έτσι ξεκινούν οι απόπειρες πραξικοπήματος στις σύγχρονες κοινωνίες της Δύσης. Τι ακριβώς περιμένατε, ερπύστριες στους δρόμους και φαντάρους με όπλα στα χέρια; Τα πραξικοπήματα είναι πάντα οικονομικά, ξεκινούν από τη διακοπή ρευστότητας και συνεχίζονται με συντονισμένες κινήσεις επιχειρηματιών και καναλαρχών.

Υπάρχει συνήθως μια στιγμή στη ζωή κάθε ανθρώπου που καλείσαι να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις.

Υπάρχει μια φορά που πρέπει να επιλέξεις στο δίλημμα που έθεσε ο Καστοριάδης διαβάζοντας τον Θουκυδίδη: Ή Ελευθερία ή Ησυχία. Πρέπει να διαλέξετε. Και τα δυο δεν γίνονται.

Υπάρχει συνήθως μόνο μια φορά σε κάθε γενιά, που είτε πιστεύεις στις αρχές της αστικής δημοκρατίας είτε ζητάς κάτι περισσότερο από αυτή, καλείσαι να ξαναδιαβάσεις την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος – το περίφημο 114 που έγινε 120. Ως εκ τούτου όποια και αν θα είναι η απόφαση της Ε.Ε (και της κυβέρνησης) σε μια διαπραγμάτευση υποταγής η απάντηση πλέον είναι αναγκαστικά ΟΧΙ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ: Μην αφήσεις τους παπαγάλους και το φόβο να σε κερδίσουν μέσα σε 5 μέρες !

Αγαπητέ Έλληνα συμπολίτη.
Οι πολιτικές δυνάμεις που σε βομβαρδίζουν με καταστροφολογία και προσπαθούν να εκβιάσουν το ΝΑΙ σου είναι οι ίδιοι που εδώ και 30 χρόνια σε καταλήστευαν και έφεραν στη χώρα αυτή την κατάσταση. Οι πολιτικές δυνάμεις που σου ζητούν το ΝΑΙ είναι αυτές που παρά τα δεινά που σου προξένησαν τόσα χρόνια τις εμπιστεύτηκες να σε σώσουν στα 5 χρόνια του μνημονίου και στο ξεπλήρωσαν με την καταστροφή της οικονομίας, την διάλυση του κοινωνικού ιστού , την άνευ προηγουμένου μετανάστευση , τις πολλές χιλιάδες αυτοκτονίες συμπολιτών σου που δεν άντεξαν το βάρος που τους φόρτωσαν αντιμετωπίζοντας τα πάντα σαν αριθμούς.

Αγαπητέ Έλληνα συμπολίτη.
Τα ΜΜΕ που σε βομβαρδίζουν με καταστροφολογία και προσπαθούν να εκβιάσουν το ΝΑΙ σου είναι τα ίδια που εδώ και 25 χρόνια απολάμβαναν την οικονομική ασυλία μη πληρώνοντας τα δάνεια που έπαιρναν από τις τράπεζες με την στήριξη των διεφθαρμένων κυβερνήσεων και καταπατώντας χωρίς κανένα κόστος τις δημόσιες συχνότητες της χώρας , Με αντάλλαγμα την αμέριστη στήριξη στην εκάστοτε κυβέρνηση και την δημιουργία κλήματος προπαγάνδας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.
Τα ΜΜΕ που σε βομβαρδίζουν με καταστροφολογία και προσπαθούν να εκβιάσουν το ΝΑΙ σου είναι τα ίδια που εδώ και 5 χρόνια σε βομβαρδίζουν με φόβο και προσπαθούν να σε πείσουν οτι δεν υπάρχει άλλη λύση απο την εξοντωτική λιτότητα και την καταστροφή της χώρας σου και της γενιάς σου στο βωμό των τοκογλύφων. Αυτά που οι παρουσιαστές τους, μάθαμε πρόσφατα οτι πήραν σεμινάρια απο το ΔΝΤ στην Αμερική για να μάθουν πως θα εξαπατήσουν τον Ελληνα πολίτη και να παρουσιάσουν ως ευεργετικό έργο την καταστροφή της χώρας και την θυσία ενός έθνους για χάρη των αριθμών και των πολιτικών θρόνων των εργοδοτών τους.

HXHΡΟ ΟΧΙ του Μίκη Θεοδωράκη! «Όχι σε όλες τις επαχθείς συμφωνίες- Μόνο όπλο του λαού η ενότητα»!

Καθαρά υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα τάσσεται ο Μίκης Θεοδωράκης, τονίζοντας ωστόσο πως «το ΟΧΙ των ψηφοφόρων που θα επιλέξουν το ψηφοδέλτιο αυτό, θα είναι ΟΧΙ σε όλες τις επαχθείς και δυσβάσταχτες συμφωνίες με τους «θεσμούς».

ΟΧΙ σε όλες τις συμφωνίες που φορτώνουν τον Λαό με ακόμα περισσότερα βάρη οδηγώντας τον σε πλήρη εξαθλίωση και εξόντωση και στερώντας του την εθνική ακεραιότητα, ανεξαρτησία και κυριαρχία».

Προειδοποιεί πως κανείς δεν πρέπει να διανοηθεί να φαλκιδεύσει την απάντηση αυτή εμφανίζοντάς την ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και ακόμα περισσότερο ως συναίνεση στην δική της πρόταση των 8 δισεκατομμυρίων, ενώ καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ πως δεν τόλμησε να καταργήσει το Μνημόνιο με τον «πρώτο Νόμο που θα έφερνε στη Βουλή» όπως είχε δηλώσει προεκλογικά ο σημερινός Πρωθυπουργός.

Εκφράζει όμως και την αγωνία του για την επομένη ημέρα, αναφέροντας: «Το πιο σπουδαίο όμως, είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος. Μετά την πλήρη όπως ανέφερα και προηγουμένως αποτυχία του συνόλου του πολιτικού μας κόσμου, που έχει οδηγήσει την χώρα στα πρόθυρα μιας εθνικής δοκιμασίας, μακάρι να υπήρχε τρόπος να σχηματισθεί μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» για να βγάλει τη χώρα από το σημερινό αδιέξοδο στο οποίο την έχουν οδηγήσει ηγέτες κατώτεροι των συνθηκών και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Λαός και η χώρα κατά τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα κατά την εποχή των Μνημονίων».

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Φωτογραφίες από την τεράστια συγκέντρωση του ΟΧΙ, στο Σύνταγμα απόψε

Τεράστιο πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος φωνάζοντας ένα βροντερό ΟΧΙ στον Σόιμπλε και στους εκβιασμούς των θεσμών, τις ουρές στα ΑΤΜ και την τρομοκρατία των ΜΜΕ. 
Ο λαός λέει «όχι» στην πρόταση των θεσμών εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του.

ο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε σε συγκέντρωση τον λαό, για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και κατά της λιτότητας. «Ο ελληνικός λαός δεν εκβιάζεται – Δεν τρομοκρατείται. Υπερασπίζεται τη Δημοκρατία. Στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη λέμε ΟΧΙ στη λιτότητα. Λέμε ΟΧΙ στα τελεσίγραφα των δανειστών. Λέμε ΟΧΙ στην κατάλυση της δημοκρατίας. Συμμετέχουμε στις αυριανές κινητοποιήσεις και στέλνουμε ισχυρό μήνυμα υπερηφάνειας, ελπίδας και αξιοπρέπειας σε Ελλάδα και Ευρώπη», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.
Λαοθάλασσα αυτή την ώρα στο Σύνταγμα

Kρούγκμαν: Γιατί θα ψήφιζα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα

Τους δύο λόγους για τους οποίους ο ίδιος θα ψήφιζε «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα εξηγεί ο Πολ Κρούγκμαν, με ένα post που ανέβασε στο προσωπικό του blog. 

Στο post αυτό ο νομπελίστας οικονομολόγος τάσσεται καθαρά πλέον υπέρ του Grexit, ενώ τονίζει πως η πρόταση της τρόικας είχε ως πραγματικό στόχο την πτώση και την αλλαγή της κυβέρνησης Τσίπρα.

Ολόκληρο το άρθρο του Κρούγκμαν είναι το εξής:

ΟΚ, είναι πραγματικότητα: Οι ελληνικές τράπεζες έκλεισαν, τα capital controls επιβλήθηκαν. To Grexit δεν είναι πια πάρα πολύ μακριά από εδώ – η μητέρα όλων των bank runs που πολλοί φοβόντουσαν ήδη άρχισε, άρα η ανάλυση κόστους - οφέλους που πλέον ξεκινά ευνοεί την έξοδο από το ευρώ πολύ περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Παρ’ όλα αυτά, είναι καθαρό ότι κάποιες αποφάσεις πρέπει να περιμένουν το δημοψήφισμα.

Εγώ θα ψήφιζα «όχι» για δύο λόγους. 

Οι συντάξεις εξαιρούνται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών.

Στο άρθρο πρώτο διαβάζουμε:

"H καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας.
Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους,τα οποία θα λειτουργήσουν για τον σκοπό αυτό"

Εκδόθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα που εισηγήθηκε στην κυβέρνηση το Συμβούλιο Συστημικής Σταθεροτητας, εισηγείται στην κυβέρνηση το Συμβούλιο Συστημικής Σταθεροτητας, μετά τις εκροές δισεκατομμυρίων των τελευταίων ημερών, αλλά και τις συνεχείς αναλήψεις από τα ΑΤΜ το Σαββατοκύριακο.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει κλείσιμο των τραπεζών για έξι εργάσιμες ημέρες, από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, ενώ το ανώτατο ημερήσιο όριο αναλήψεων καθορίστηκε στα 60 ευρώ, που μπορεί να τροποποιείται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Των περιορισμών εξαιρείται η καταβολή συντάξεων.

Ωμή παρέμβαση Ντάισελμπλουμ - Ζητά αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα

“ Ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας ”

Την αλλαγή της κυβέρνησης ευχήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αγνοώντας ακόμη μία φορά προκλητικά τη δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Κατά την εισηγητική του τοποθέτηση, δήλωσε ότι «είμαστε όλοι έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, και μετά την εκπνοή του προγράμματος για την Ελλάδα, αν αυτό απαιτηθεί».
Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίστηκε χωρίς την ελληνική συμμετοχή, μετά την απόρριψη του αιτήματος για επέκταση του προγράμματος. Επίσης, το ανακοινωθέν που εξεδόθη δεν υπογράφηκε από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη.
Ωστόσο, ο κ. Ντάισελμπλουμ παρουσίασε μία διαφορετική εκδοχή. Ερωτώμενος για το θέμα, υποστήριξε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έφυγε από τη συνεδρίαση πριν το τέλος της, με δική του απόφαση.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ: ΔΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΛΥΣΗ ΜΕ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΧΡΕΟΥΣ

Παρέμβαση των ΗΠΑ για το θέμα της Ελλάδας μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με το λουκέτο στις τράπεζες και την επιβολή capital controls. Ο Αμερικανός υπουργός των Οικονομικών, Τζακ Λιου τηλεφώνησε στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τους ομολόγους του σε Γερμανία και Γαλλία, Β. Σόιμπλε και Μ. Σαπέν.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που διέθεσε το αμερικανικό υπουργείο σε Αμερικανούς δημοσιογράφους, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ζήτησε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο ελληνικό ζήτημα. Μάλιστα έβαλε στο τραπέζι το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενόψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Τόνισε την ανάγκη των απαραίτητων κινήσεων που θα διασφαλίσουν την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στην Ελλάδα μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Ο κ. Λιου υπογράμμισε στους αξιωματούχους ότι η λύση θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.
Ενώ επανέλαβε πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις των ερχόμενων ημερών.

πηγή: news.gr

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ 'H ΠΡΟΔΟΤΗΣ; ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ «ΜΙΛΑΕΙ» Ο ΛΑΟΣ!

Ή ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ
Η Βουλή αποφάσισε: Την επόμενη Κυριακή, ο ελληνικός λαός αποφασίζει για το μέλλον των παιδιών του και το μέλλον των επόμενων γενεών.

Αποφασίζει για την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία, το δικαίωμα η χώρα να αποφασίζει μόνη της για την δημοσιονομική πολιτική της, για τα ζητήματα της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής Πρόνοιας.

Τα ψευτοδιλήμματα «ευρώ ή δραχμή», «μέσα ή έξω από την Ε.Ε.», δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Μέχρι σήμερα δεν μας ταΐζει κανένας, ούτε η γερμανοκρατούμενη Ευρώπη, ούτε το ΔΝΤ. Αντίθετα μας έχουν στραγγίξει οικονομικά και εξακολουθούν να επιθυμούν την αποστέωση μας.

Εδώ που φτάσαμε πρέπει να πούμε την αλήθεια. Το πραγματικό δίλημμα του δημοψηφίσματος είναι: «Πατριώτης ή προδότης».

Κάθε πολίτης πρέπει να αναλογιστεί το βάρος των ευθυνών του. Να πάρει ο καθένας ξεκάθαρη θέση χωρίς μετέωρες αοριστολογίες και μεσοβέζικες λύσεις.

Ή θα προστατεύσουμε ο καθένας από το δικό του μετερίζι τη χώρα των πατέρων μας και τον τόπο που θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας αξιοπρεπώς ή θα την εγκαταλείψουμε οριστικά και θα τη χαρίσουμε στους τοκογλύφους των Βρυξελλών δημιουργώντας ένα ακόμα προτεκτοράτο στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η διαδικασία του δημοψηφίσματος δίνει δύναμη στη κυβέρνηση και στις προοδευτικές δυνάμεις

Στεφανος Τζουμακας


Παραβρέθηκα σήμερα Σάββατο 27 Ιουνίου στο κοινοβούλιο στη πολύωρη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των αρχηγών , καθώς και στη περάτωση της ομιλίας του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα, με βάση τη πρόταση του- στο υπουργικό συμβούλιο - για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με σκοπό την απόρριψη του νεοφιλελεύθερου σχεδίου του διευθυντήριου της ευρωζώνης , των δανειστών και των διεθνών κύκλων του χρηματαγορών . 
Η κυβέρνηση προχωρούσε σε μια ετεροβαρή συμφωνία λόγω του αρνητικού συσχετισμού σε βάρος της .
Με τη περαιτέρω προκλητική στάση του προέδρου της Ευρωπαικής Ένωσης , της εκπροσώπου του ΔΝΤ και της ηγεσίας της γερμανικής κυβέρνησης - η Α.Μέρκελ απαιτούσε να εγκρίνει η ελληνική βουλή το πακέτο των μέτρων μέχρι την Κυριακή 28 Ιουνίου -ο Α.Τσίπρας διέκοψε τη διαπραγμάτευση και δήλωσε ότι επρόκειτο περί τελεσίγραφου και νέο-αποικιακής στάσης απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση, τόσο για το περιεχόμενο της συμφωνίας όσο και για τους πολιτικούς όρους που διέπουν εκλεγμένες ηγεσίες ισότιμων κρατών μελών .Ήδη διεξάγεται εντελώς αντίθετη ψηφοφορία για τους όρους του δημοψηφίσματος και θα ήθελα να επισημάνω ότι : 
1. Ανεξάρτητα από διαφωνίες στη διαπραγματευτική τακτική και σε άλλες πλευρές της διαπραγμάτευσης που λαθεμένα ακολούθησε η κυβέρνηση από την έναρξη των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα , θεωρώ ότι κάθε προοδευτικός άνθρωπος θα συνταχθεί με τη πρόταση για απόρριψη των σχεδίων του διεθυντηρίου της Ευρωζώνης και θα συμβάλλει σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα , με μεγάλη συμμετοχή των πολιτών της χώρας μας .

ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ: ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΖΕΡΒΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ"

Η χθεσινή απόφαση του EG, να μην εγκρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος ώστε να αποφανθεί ο λαός με δημοψήφισμα για το τελεσίγραφο των δανειστών, αποτελεί μια πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πράξη αμφισβήτησης του δικαιώματος ενός κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική επιλογή. Στο ύψιστο και ιερό δικαίωμα έκφρασης γνώμης. Η απόφαση αυτή οδήγησε σήμερα την ΕΚΤ να μην αυξήσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών και ανάγκασε τη Τράπεζα της Ελλάδας να εισηγηθεί την ενεργοποίηση μέτρων τραπεζικής αργίας και περιορισμού στις τραπεζικές αναλήψεις. Είναι πλέον περισσότερο από σαφές, ότι αυτή η απόφαση δεν έχει κανέναν άλλο στόχο πέρα από το να εκβιάσει τη βούληση του ελληνικού λαού και να παρεμποδίσει την ομαλή δημοκρατική διαδικασία του δημοψηφίσματος», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Οι καταθέσεις των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως διασφαλισμένες. Το ίδιο διασφαλισμένη είναι και η καταβολή των μισθών και των συντάξεων. Οι όποιες δυσκολίες εμφανιστούν πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Όσο πιο ψύχραιμα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, τόσο πιο σύντομα θα τις ξεπεράσουμε και τόσο πιο ήπιες θα είναι οι συνέπειές τους», δήλωσε και πρόσθεσε: «Έχουμε σήμερα την ευκαιρία να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στον κόσμο ολόκληρο ότι το δίκιο μπορεί να κερδίσει. Έχουμε για άλλη μια φορά την ιστορική ευκαιρία να στείλουμε στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας. Και να θυμάστε: Tούτες τις κρίσιμες ώρες, που αναμετρόμαστε όλοι με το ανάστημα της ιστορίας μας, ο μόνος μας φόβος είναι ο φόβος. Δε θα τον αφήσουμε να μας κερδίσει. Θα τα καταφέρουμε. Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων απέναντι στους εκβιασμούς και στο άδικο, θα στείλει μήνυμα ελπίδας και περηφάνειας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

http://vaspik.blogspot.gr/2015/06/video_10.html

Δημοψήφισμα: Επτά κρίσιμες μέρες

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

Μπροστά μας βρίσκονται επτά μέρες σκληρότατης σύγκρουσης, για την οποία προετοιμάζονται εντατικά όλα τα κέντρα εξουσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση η πολύ σκληρή μάχη των επόμενων επτά ημερών μπορεί να κερδηθεί.

1. Το πρωί του Σαββάτου ο ελληνικός λαός ξύπνησε σε έναν άλλο πολιτικό πλανήτη. Το «όχι» του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του στο ιταμό τελεσίγραφο των δανειστών έβγαλε- επιτέλους- τη χώρα από την κινούμενη άμμο όπου την είχε βυθίσει ο κάκιστος συμβιβασμός της 20ής Φεβρουαρίου. Μπροστά μας βρίσκονται επτά μέρες σκληρότατης σύγκρουσης, για την οποία προετοιμάζονται εντατικά όλα τα κέντρα εξουσίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σενάρια οικονομικής πολιορκίας, κοινωνικής πόλωσης και πολιτικής ανωμαλίας βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Περνάμε απολύτως κρίσιμες ώρες, που απαιτούν απ’ όλους μας ψυχραιμία, καθαρό μυαλό, καθολική στράτευση και κυρίως αποφασιστικότητα.

2. Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου- όχι βέβαια στρατιωτικού, αλλά οικονομικού, πολιτικού και ψυχολογικού. Αυτόν τον πόλεμο δεν τον ξεκίνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του- ίσα ίσα, έκαναν το παν για να τον αποφύγουν, παραχωρώντας πολύτιμο πολιτικό έδαφος, χρήμα και χρόνο στον αντίπαλο. Τον πόλεμο τον ξεκίνησαν, από την επομένη κιόλας της 25ης Ιανουαρίου, οι ξένοι επικυρίαρχοι, με μια προσπάθεια μεταμοντέρνου πραξικοπήματος, που ενδέχεται να καταγραφεί από την Ιστορία ως πολιτικό πείραμα πρώτης γραμμής, πολύ διαφορετικής μορφής, αλλά ανάλογης σημασίας με εκείνο του Πινοτσέτ, εναντίον της κυβέρνησης Λαϊκής Ενότητας στη Χιλή. Από τα χαράματα του Σαββάτου, η ελληνική κυβέρνηση πήρε τα όπλα της και μπήκε κι αυτή σ’ έναν πόλεμο που δεν επέλεξε, αποφεύγοντας την ύστατη στιγμή την ταπεινωτική παράδοση. Όμως δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο η κυβέρνηση ή τα κόμματα που τη στηρίζουν. Τον πόλεμο μπορεί να τον δώσει πραγματικά και να τον κερδίσει μόνο ο οργανωμένος λαός. Η εβδομάδα προς το δημοψήφισμα είναι η πρώτη, καθοριστικής σημασίας για το μέλλον, μάχη αυτού του πολέμου. Εδώ θα κριθούν όλοι.

Ο λαός έχει τον λόγο

Και τώρα ο λόγος στον λαό.

Μεγάλη υπόθεση. Και μεγάλες λέξεις. Λόγος. Λαός.

Λένε αυτοί που φοβούνται τον λόγο και τον λαό ότι η κυβέρνηση «πετάει το μπαλάκι των ευθυνών της στο λαό». Μάλιστα. Οταν ο λαός υπερψηφίζει αυτούς που λένε κάτι τέτοια, μπαλάκι τους πετάει; Τους δίνει την ψήφο του να την κάνουν ό,τι θέλουν; Τους δίνει την ψήφο τους κι ύστερα παύουν να ‘χουν γνώμη;

Οταν αυτοί που πήραν την ψήφο του λαού με βάση το πρόγραμμά τους επιστρέφουν στον λαό και του ζητούν να πάρει θέση για τα προβλήματα που συνάντησαν, ακόμα και για τα λάθη που έκαναν, μπαλάκι του πετάνε ή ο λαός παίρνει τον λόγο για να αποφανθεί;

Ας αφήσουμε τις σοφιστείες. Το δημοψήφισμα είναι μια ύψιστη στιγμή κατά την οποίαν η αντιπροσωπευτική δημοκρατία γίνεται άμεση.

Οταν ο υπέρτατος νόμος είναι η σωτηρία της πατρίδας, η άμεση απόφανση του λαού είναι ό,τι ισχυρότερο διαθέτει μια δημοκρατία.

Η άμεση δημοκρατία, όταν ο λαός εκφράζεται με δημοψήφισμα, μπορεί να κρατάει μια μέρα, αλλά το αποτέλεσμα που παράγει, δεσμεύει στο εξής την αντιπροσωπευτική δημοκρατία στην επιλογή του λαού. Διότι ο λαός

Την Κυριακή αποφασίζουμε σε ποια Ευρώπη θέλουμε να μείνουμε

Ο Παναγιώτης δίπλωσε προσεκτικά την κουβέρτα του, μάζεψε το χαρτόκουτο του και σηκώθηκε. Έπρεπε να βρει ένα σημείο να τα προφυλάξει από τη βροχή. Καλοκαίρι σου λένε, Ευρώπη γίναμε...
Δεν ήταν πάντοτε στο δρόμο ο Παναγιώτης, το αντίθετο. Δούλευε για 26 ολόκληρα χρόνια στο ίδιο μαγαζί. Υπάλληλος. Ήταν καλά, με το διαμέρισμα του στα νότια προάστια, τις ταβέρνες του, είχε κι ένα αυτοκίνητο που φόρτωνε όλη του την οικογένεια κι έφευγαν στην άδεια του. Έλα όμως που λόγω της κρίσης το αφεντικό του πήρε στη θέση του έναν πιτσιρικά με τα μισά λεφτά. Δεν συνέφερε πια βλέπεις στην επιχείρηση...
Προσπάθησε πολύ να βρει δουλειά, ποιος όμως θα έπαιρνε έναν πενηντάρη ανειδίκευτο στη δούλεψη του; Η γυναίκα του δεν άντεξε άλλο, τι να κάνει η καημένη; Πήρε τα παιδιά και πήγε στους γονείς της στο χωριό. Βλέπεις μαλώνανε συνέχεια από τότε...
Άραγε Παναγιώτη μου, θα μείνουμε στην Ευρώπη αυτή; Τι θα κάνεις αν δε μείνουμε; 

Η κυρία Ασπασία περίμενε υπομονετικά στην ουρά. Από τότε που έχασε τον άντρα της τρία χρόνια πριν είχε μάθει να αντιμετωπίζει τα πάντα με στωικότητα. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει μια γυναίκα μόνη στην ηλικία της;
Ζούσε με μια σύνταξη του άντρα της, 320 ευρώ όλα κι όλα. Ώρες ώρες σκεφτόταν πως ήταν τυχερή που είχε την "κακιά αρρώστια" και θα έφευγε κι αυτή σε λίγο. Μόνο να μην πονούσε... Δεν τον άντεχε αυτόν τον πόνο.
Τα παιδιά στο κοινωνικό ιατρείο ήταν πολύ καλά μαζί της. Από τότε που την έδιωξαν από το νοσοκομείο ήταν ξεκρέμαστη, δεν είχε στον ήλιο μοίρα. Καλά που βρέθηκαν αυτά τα παιδιά του ιατρείου και την φροντίζουν. Μέχρι να πάει να βρει τον αγαπημένο της σύντροφο...
Άραγε κυρία Ασπασία μου, θα μείνουμε στην Ευρώπη αυτή; Τι θα κάνεις αν δε μείνουμε;

Η πραγματικότητα χωρίς αναισθητικό και ψευδαισθήσεις.

Του Σταμάτη Στεφανάκου

Είμαι ένας απλός πολίτης χωρίς ειδική επιστημονική κατάρτιση και δεν διεκδικώ το ρόλο του παντογνώστη ή του ειδικού. Διεκδικώ όμως να συμμετέχω στα κοινά. 

Η προσωπική μου ανησυχία για το τι θα γίνει σήμερα και αύριο στον τόπο μας, με σπρώχνει να επικοινωνήσω μαζί σας. Με αυτό το σκεπτικό έκανα μια σύνοψη τι θεωρώ σημαντικό από όλες τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί και μοιράζομαι μαζί σας μερικές σκέψεις μου για το πώς βλέπω και αντιλαμβάνομαι τα γεγονότα.

1. Είναι εξαιρετικά πιθανό ΕΚΤ- Βρυξέλλες να τραβήξουν την κατάσταση σε σημείο που θα έχουμε πιστωτικό γεγονός. Αμφίβολο όμως να το πάνε έως στο σημείο του GREXIT. Σημειώστε ότι έλεγχος κεφαλαίων και κλείσιμο τραπεζών δεν συνεπάγεται αδιέξοδα μη αντιμετωπίσιμα και μη αναστρέψιμα, απλά γιατί ακόμα ΟΛΑ είναι ρευστά

2.Η απληστία των απαιτήσεων τους - είναι γνωστή από το παρελθόν- έχει οδηγήσει εδώ και μήνες από την εποχή του Σαμαρά την κατάσταση σε αδιέξοδο. Μια αλήθεια που ΚΑΝΕΝΑΣ δεν αρνείται από κανένα χώρο.

3. Είναι :ΑΔΥΝΑΤΟ να υπολογιστούν ακριβώς οι συνέπειες ενός GREXIT και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο όπως και τι θα γίνει στην ευρωζώνη. Όποιος λέει κάτι άλλο ή είναι αφελής ή σκοπίμως ψεύδεται ή παραπληροφορεί. Μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν και με πολλά ερωτηματικά ως προς την ακρίβεια τους. Και αυτό γιατί απλά δεν υπάρχει προηγούμενο σε διεθνές επίπεδο με έξοδο κράτους από κοινό νόμισμα όπως το ευρώ. Σημειώστε ότι αφενός η αξία του ευρώ στηρίζεται στην αμετάκλητη συμμετοχή των κρατών που συμμετέχουν και αφετέρου ότι η ύφεση δείχνει διεθνώς να επιστρέφει. Για αυτό βλέπεται και ανησυχία από ΗΠΑ, Κίνα ,G7 ακόμα και δήλωση του Στρός Καν.

Eurogroup: Γαλλοϊταλική ανταρσία για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Ξεκάθαρα μηνύματα έστειλε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία δεν συμμετείχε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ύστερα από μη πρόσκληση του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Η Γαλλία είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών ανά πάσα στιγμή πριν τις 30 Ιουνίου, στις 30 Ιουνίου, μετά τις 30 Ιουνίου», τόνισε ο Μισέλ Σαπέν. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι τόνοι ανέβηκαν με τις χώρες του Νότου να τον υποχρεώνουν σε μια δεύτερη Συνέντευξη Τύπου, όπου και απολογήθηκε για τη μη πρόσκληση του Έλληνα υπουργού λέγοντας πως «ο ίδιος αποφάσισε να φύγει».

Μάλιστα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στη δεύτερη συνέντευξη Τύπου, εμφανίστηκε διαλλακτικότερος λέγοντας πως «η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε καθώς πολλά μπορούν να συμβούν»
Σύμφωνα με το Βήμα, ο Μισέλ Σαπέν κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης των 18 είπε πως «εμείς εργαστήκαμε να χτίσουμε την ευρωζώνη και δεν θα την αποδομήσουμε με μια απλοϊκή απόφαση, είναι θέμα Δημοκρατίας». «Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για την Ελλάδα», είπε και υποστήριξε ότι «η Αθήνα ήταν αυτή που έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
Άμεσα ξεσηκώθηκαν και άλλοι υπουργοί Οικονομικών κατηγορώντας τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για τους χειρισμούς του. Το λόγο πήρε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερ Καρλ Παντοάν, ο οποίος εξερχόμενος της συνεδρίασης είπε πως «η μη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τίθεται αυτόματα εκτός Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει καμία νομική οδός που να το επιτρέπει κάτι τέτοιο».

Είδα τα πάντα να χάνονται, και θα φοβηθώ ένα δημοψήφισμα;

Είδα τα πάντα να χάνονται. Το πατρικό, το μαγαζί του πατέρα, τα πάντα. Είδα τον πατέρα μου να κλαίει για πρώτη φορά στη ζωή του, τον είδα να ντρέπεται που έπρεπε ο γιός του να του στείλει λεφτά για να πάρει μια φραντζόλα ψωμί. Είδα τον πατέρα να μην μπορεί να πάρει σύνταξη μετά από 42 χρόνια ασφάλισης, αν δεν πληρωθούν στο γαμοΤΕΒΕ και οι τελευταίοι μήνες ασφάλισης. Τον είδα στο αστυνομικό τμήμα να του παίρνουν αποτυπώματα, να τον τρέχουν στη σήμανση, για έξι γαμημένους μήνες ποινή ερήμην από δικαστήριο για "χρέος". Έναν άνθρωπο 77 χρονών, που δεν ξέρει τι θα πει "βγαίνω έξω".

Είδα τη μάνα μου να πνίγεται επειδή δεν μπορούσε να δώσει στο εγγόνι ούτε 10 ευρώ για ένα παιχνίδι.

Είδα τους δικούς μου ανθρώπους να προσπαθούν να ζήσουν 4μελή οικογένεια με μια δουλειά part- time. Είδα κομμένη τη ΔΕΗ. Βρέθηκα απέναντι σε κάποιους που μου μιλούσαν για "προβλήματα" που για μένα ήταν λύσεις. Έμεινα μέρες με τα ψιλά στην τσέπη περιμένοντας να πληρωθώ έναντι από τον μισθό που έπρεπε να πληρωθεί πριν από 4-5 μήνες. 

Είδα πολλά, αγαπητέ σκατόφλωρε, τιμητή των πάντων. Και μου λες ότι τώρα θα φοβηθώ ένα ...δημοψήφισμα;;;; Χαχαχα! Ένα δημοψήφισμα; 

Αλήθεια ποιος ελέγχει το Eurogroup;

Του Σπύρου Γουδέβενου 

Να ξεκαθαρίσω αρχικά, ότι δεν είμαι ειδικός πάνω στα ευρωπαϊκά όργανα, αλλά πλέον είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά με το Eurogroup, σε ότι το αφορά ως θεσμό, και ιδιαίτερα μετά το σημερινό που μας είπε ότι δεν το ενδιαφέρει αν βρεθούμε εκτός Ευρωζώνης!

Εδώ και λίγες μέρες, ακόμα και Γερμανικές πηγές αναφέρουν το χάσμα μεταξύ της καγκελαρίου της Γερμανίας Μέρκελ, και του Υπουργού Οικονομικών της χώρας, Σόιμπλε. Δεν μπαίνω στην λογική του "καλού" και του "κακού", απλά στην διαφοροποίηση στην αντιμετώπιση των διαφωνιών με την Ελλάδα. Ο ντόκτορ Σόιμπλε εμφανίζεται σκληρός, έτοιμος να μας αποχαιρετήσει από την Ευρωζώνη, η Καγκελάριος δεν μιλάει για Grexit, και παρά την δυσαρέσκεια που προκάλεσε η επιλογή του δημοψηφίσματος , και αντί η Καγκελάριος να ενισχύσει τον Υπουργό της....Σιωπά! Αντίθετα, πλέον γερμανικές και ελληνικές πηγές, αναφέρουν ότι Μέρκελ και Τσίπρας μίλησαν μετά το Eurogroup που καταδίκασε την Ελλάδα.

Αλλά δεν έχουμε αυτή την διαφοροποίηση μόνο στην Γερμανία. Ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών από τον Φλεβάρη εμφανίζεται σκληρότατος απέναντι στην Ελλάδα, και σήμερα ακόμα πιο σκληρός, ενώ ο Καγκελάριος της Αυστρίας είναι απείρως πιο φιλικός, ερχόμενος πρόσφατα στην χώρα, και επισκεπτόμενος ακόμα και τα νοσοκομεία, για να διαπιστώσει το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Λαός και την νεολαία να αντιτάξουν ένα περήφανο, ανυπότακτο «Όχι»

Η πεντάμηνη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα απέδειξε καθαρά ότι ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ευρωζώνη σημαίνουν μνημόνια φτώχιας, βάρβαρη λιτότητα και τεράστια ανεργία για το λαό, ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, ντροπιαστική επιτροπεία και κατάλυση κάθε λαϊκής κυριαρχίας. Ο κάθε εργαζόμενος είδε την βαθιά αντιδραστική φύση αυτών των θεσμών, που βάζουν πάνω από όλα τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των πολυεθνικών και του κεφαλαίου που εκπροσωπούν. Η άθλια στάση των δανειστών στοχεύει όχι μόνο στην επιβολή αυτής της αντιλαϊκής λαίλαπας αλλά και στην συντριβή του λαού, στην πλήρη καθυπόταξή του, στην μη αμφισβήτηση του δρόμου της καπιταλιστικής ανασυγκρότησης.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο διάστημα αυτό, κάτω από το βάρος των επιλογών της για «διαπραγμάτευση εντός της ευρωζώνης» και της λογικής «ούτε ρήξη ούτε υποταγή», γιαι «ανάπτυξη » με κριτήριο και στόχο το κέρδος, όχι μόνο δεν έσκισε τα μνημόνια, αλλά αναγνώρισε και εξυπηρέτησε κανονικά το άδικο και χιλιοπληρωμένο χρέος στους τοκογλύφους – δανειστές, και έφτασε να προτείνει η ίδια μια σκληρή αντιλαϊκή συμφωνία (πρόταση 47 σελίδων και οι παραπέρα ακόμα χειρότερες προσαρμογές), η οποία αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο.
Η αναγγελία δημοψηφίσματος έγινε κάτω από την πίεση των λαϊκών διαθέσεων να μπει τέρμα στην συνέχιση της ίδιας πολιτικής και της μαζικής αντίστασης στον συμβιβασμό με τους εκβιαστές του ΔΝΤ και της ΕΕ, που ανάγκασε την κυβέρνηση να μην υπογράψει συμφωνία. Αποτελεί ένα βήμα μπροστά για όλους όσους παλέψαμε και παλεύουμε ενάντια σε παλιά και νέα Μνημόνια.

Ξεκάθαρο, βροντερό, αδιαπραγμάτευτο, υπερήφανο ΟΧΙ στους μαφιόζους τοκογλύφους, στα τσιράκια τους, και στον ραγιαδισμό.

Γράφει η Τ. Γ.
O Αλέξης Τσίπρας γράφοντας τη δική του σελίδα στην ιστορία, αιφνιδίασε τους πάντες, με το χτεσινοβραδινό του διάγγελμα για δημοψήφισμα.
Και την αρχική έκπληξη, διαδέχτηκε η ενορχηστρωμένη προπαγάνδα των παπαγαλακίων και του πολιτικού χαφιεδότσουρμου περί επερχόμενου αρμαγεδώνος, εθνικής καταστροφής κ.λ.π, κ .λ.π...
Στο πρώτο ημίωρο, μετά το διάγγελμα, ξεκίνησαν τα ''ρεπορτάζ'' για τις ουρές που σχηματίστηκαν στα ΑΤΜ, για τους τουρίστες που θα εγκαταλείψουν τη χώρα, για την έξοδο απ' το ευρώ και τη χρεοκοπία, για τις επτά πληγές του Φαραώ ...
Μια απάντηση σ' όλα αυτά τα ανθρωπάρια που όλη τους η αγωνία τους έγκειται στη διασφάλιση της προσωπικής τους πολυτελούς διαβίωσης σε βάρος του λαού μας.

-ΟΧΙ δεν μας τρομάζουν οι ουρές στα ΑΤΜ. Οι ουρές στα συσσίτια μας τρομάζουν και τα απλωμένα χέρια που ζητούν ελεημοσύνη.

-ΟΧΙ δεν μας φοβίζουν οι όποιες αποχωρήσεις τουριστών. Οι μεταναστεύσεις των δικών μας παιδιών μας σκιάζουν και η αβεβαιότητα αυτών που καταντήσατε πρόσφυγες στην ίδια τους πατρίδα.

-ΟΧΙ δεν μας πανικοβάλλει η έξοδος από το ευρώ. Η έξοδος από τη ζωή που επέλεξαν χιλιάδες συνάνθρωποι μας λόγω των εφαρμοσμένων σας προγραμμάτων λιτότητας και εξαθλίωσης μας προκαλεί δέος και ανατριχίλα.

-ΟΧΙ δεν αγωνιούμε για πιθανή χρεοκοπία. Χρεοκοπήσαμε όταν δημιουργήσατε υποσιτισμένα παιδιά που λιποθυμούσαν στα σχολεία και ανθρώπους που αναζητούσαν τροφή στα σκουπίδια. Χρεοκοπήσαμε όταν χιλιάδες συνάνθρωποι μας μετά από πολλά χρόνια μόχθου βρέθηκαν άστεγοι στους δρόμους. Χρεοκοπήσαμε όταν ασθενείς αδυνατούσαν να εξασφαλίσουν τα φάρμακα τους, όταν κατεδαφίσατε το σύστημα υγείας, όταν ισοπεδώσατε τη δημόσια παιδεία. Χρεοκοπήσαμε και όταν μας έπνιγαν τα δακρυγόνα και σερνόμασταν αιμόφυρτοι από της δυνάμεις καταστολής σας στις διαδηλώσεις για διεκδίκηση της ζωής μας. Κι όλα αυτά χωρίς καμιά προοπτική για το μέλλον, χωρίς ούτε μια αχτίδα φωτός.

SPD: ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟ GREXIT

Για το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το σενάριο μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν τίθεται προς συζήτηση.«Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη, θέλουμε να παραμείνει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ μιλώντας στο Spiegel Online.

Και ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Νιλς Άνεν εκτιμά ότι «στόχος είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη».

Ο Ματίας Μιρς, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής αριστεράς στη Μπούντεσταγκ, επεσήμανε: «Ελπίζω να υπάρξει μια συμφωνία, διότι το ερώτημα αν η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ τελικά αφορά και το μέλλον της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά ένα Grexit «το SPD, αντίθετα με τους κυβερνητικούς μας εταίρους, έχει ξεκάθαρη θέση», πρόσθεσε ο Στένγκερ. Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα «δεν είναι πάντα εύκολες, όμως πρέπει να οδηγήσουν γρήγορα σε βιώσιμες λύσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Όταν δάκρυσε η Ιστορία … της Κατερίνας Ακριβοπούλου

Γράφει η Κατερίνα Ακριβοπούλου στο altsantiri

Εκείνοι με τους εκβιασμούς και τα τελεσίγραφα κι εμείς με τις παρακαταθήκες μας,καταχωρισμένες στη συλλογική συνείδηση και το ομαδικό θυμικό, χωρίς ενοχές και συμπλέγματα.

Εκείνοι οικονομικοί εγκληματίες κατά συρροή κι εμείς θύματα κατ΄εξακολούθηση. Τώρα όμως τιμωροί, δίκαιοι και δικαιωμένοι.

Αγριεύτηκαν και αγρίεψαν τα τάγματα των εθελόδουλων, μόλις κατάλαβαν ότι πήγε στράφι η προπόνηση στον πάγκο των Βρυξελλών, τις τελευταίες ημέρες.Προσδοκώντας » ανάσταση νεκρών», καραδοκούσαν για αποτυχία η οποία θα οδηγούσε σε εκλογές, όπου θα κατέβαιναν από κοινού, ως ευρωπαϊκό μέτωπο. Αλλά το δημοψήφισμα ήρθε κατακούτελα και έχασαν έτσι κάθε πρόσχημα, οι «μένουμε Ευρώπη- Γερμανία». Ταυτόσημες και οι τρεις ανακοινώσεις ( Ν.Δ. ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ) βγαλμένες από το ίδιο εργαστήριο. Τρομοκρατικές, ανεύθυνες και επικίνδυνες, καθώς με τη σπέκουλα και την κακοήθεια, έστειλαν τον κόσμο νυχτιάτικα στα ΑΤΜκαι τα βενζινάδικα.

Και δεν βρέθηκε ένα κανάλι να πει ότι για να διακοπεί η χρηματοδότηση του Ντράγκι, απαιτούνται οι ψήφοι από τα 3/5 των μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ και των 17 κεντρικών τραπεζιτών και το κυριότερο η υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης. Έσπευσαν να αναμεταδώσουν τις υστερικές αντιδράσεις της BILD κατά της Ελλάδας , αλλά κουβέντα για τη διαβεβαίωση του Bloomberg ότι τη Δευτέρα δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα οι ελληνικές τράπεζες.

ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ: ΨΗΦΙΖΩ «ΟΧΙ»

«ΟΧΙ» θα ψηφίσει στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολυδώρας. «ΟΧΙ, στα αρπακτικά, τους τοκογλύφους και εκβιαστές του Βερολίνου, της Φραγκφούρτης, του Λουξεμβούργου και του ΔΝΤ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Πολύδωρας.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση.

«Ο Βύρων Πολύδωρας ψηφίζει ΟΧΙ

ΟΧΙ, στην επιχείρηση υποδούλωσης των Ελλήνων

ΟΧΙ, στην απόπειρα ταπείνωσής μας

ΟΧΙ, στα αρπακτικά, τους τοκογλύφους και εκβιαστές του Βερολίνου, της Φραγκφούρτης, του Λουξεμβούργου και του ΔΝΤ

ΟΧΙ, στους γελοίους «διαπραγματευτές», τους δήθεν «θεσμικούς», που απέσυραν την «πρότασή» τους, δηλαδή έκρυψαν το «σώμα του εγκλήματος», μόλις άκουσαν την κήρυξη του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Αίσχος!»

H Πρώτη Φορά Αριστερά έγινε Πρώτη Φορά Δημοκρατία

Με τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος της Κυριακή 5 Ιουλίου, για το αν οι Έλληνες πολίτες αποδέχονται ή απορρίπτουν την πρόταση των θεσμών.

Είναι το πρώτο δημοψήφισμα που διεξάγεται στη χώρα μας, μετά από 41 χρόνια.

Όλοι συνηθίζουν να λένε με χαρακτηριστική ευκολία πως η Ελλάδα γέννησε την Δημοκρατία αλλά δεν είναι πολλοί που απορούν για το πώς γίνεται οι χώρες που δεν γέννησαν την Δημοκρατία να κάνουν δημοψηφίσματα, ενώ η Ελλάδα ποτέ.

Το ότι θα διεξαχθεί δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου σημαίνει πως μπορούσαν -ακόμα και με αυτό το Σύνταγμα με το άρθρο 44- να έχουν διεξαχθεί και άλλα δημοψηφίσματα στη χώρα μας. Οι αφορμές αυτά τα 41 χρόνια ήταν πολλές.

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το δημοψήφισμα;

Γιατί δεν μπορεί να πάει τη συμφωνία στην Βουλή. Στη Βουλή, η συμφωνία θα περνούσε με τις ψήφους των μνημονιακών κομμάτων -με παράλληλες απώλειες ψήφων των βουλευτών της κυβέρνησης- και η κυβέρνηση θα έχανε την δεδηλωμένη.

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολιτικός και είναι παίκτης. Όλες οι κινήσεις του τα τελευταία χρόνια – είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί του- δείχνουν πως ξέρει να παίζει. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα χαμογελάει από τον ουρανό. Τελικά, ο «μικρός» δεν ήταν καλός μόνο στη μίμηση του τρόπου ομιλίας του Ανδρέα.

Καμμένος: «Η ιστορία αυτού του έθνους γράφτηκε με ΌΧΙ...»

«Δριμύ κατηγορώ» από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κατά των δανειστών
Έκκληση στους Έλληνες να ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα έκανε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στο Mega, ενώ αποκάλυψε ότι από χθες είχε συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα την προσφυγή στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού:

"Θέλουμε μια λύση αξιοπρεπή για την Ελλάδα και αντί για λύση αντιμετωπίσαμε τον απόλυτο φασισμό. Τη μια μέρα κοντά, την άλλη ήθελαν 400 εκ. ευρώ μείωση από τις δαπάνες της άμυνας”, είπε ο κ. Καμμένος αναφερόμενος αναλυτικά στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων.

“Μας απάντησαν ότι πρέπει να μειώσουμε το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων. Το συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό την Πέμπτη, οι δυο μας, όταν σε απάντηση της λογικής ελληνικής πρότασης, μας είπαν να βάλουμε 23% στο λάδι, το γάλα, τον τουρισμό. Ήθελαν να παραδώσουμε την Ελλάδα, την ελληνική οικονομία, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά μας. Σκεφτήκαμε με πολύ μεγάλη ευθύνη τι πρέπει να κάνουμε, όταν δεχόμαστε μια επίθεση απέναντι στην αξιοπρέπεια των Ελλήνων. 

Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Reuters: Η Ελλάδα μπορεί να μεγαλουργήσει με δραχμή

Τις επιπτώσεις μιας σχεδιασμένης και συντεταγμένης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ εξετάζουν οι δημοσιογράφοι του Reuters, Jamie McGeever και Patrick Graham.

Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιλέξει να εγκαταλείψει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η πρώτη περίοδος θα είναι δύσκολη, όμως σύντομα μια υποτιμημένη δραχμή θα οδηγήσει σε εκτόξευση της ελληνικής οικονομίας, είναι το συμπέρασμα τους.

Αναλυτικά το δημοσίευμα του Reuters:

Η κυρίαρχη οικονομική σκέψη μπορεί να θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εγκατάλειψη του κοινού νομίσματος θα δώσει στην χώρα που υποφέρει από ασφυξία ρευστότητας και υπερχρέωση την ώθηση που χρειάζεται.

Η οικονομία της Ελλάδας είναι τόσο καταπιεσμένη, υποστηρίζουν, που αν δεν αποκτήσει ανταγωνιστικότητα μέσω μια μεγάλης υποτίμησης του νομίσματος θα παραμείνει χωρίς πνοή. Μέχρι τότε, η ιδέα μιας εξόδου από την ευρωζώνη – είτε από ατύχημα είτε από επιλογή – θα επανέρχεται διαρκώς.

«Όχι στη μνημονιακή παράταση. Υπάρχει πολιτικό σχέδιο διεξόδου;»

Εκδήλωση-συζήτηση διοργανώνει το Σάββατο 27 Ιουνίου στις 19.00 η εφημερίδα Δρόμος της Αριστεράς με θέμα: «Όχι στη μνημονιακή παράταση. Υπάρχει πολιτικό σχέδιο διεξόδου;».
Ομιλητές θα είναι οι Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος-συγγραφέας και Ρούντι Ρινάλντι, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.Θα παρέμβουν ακόμα οι Μαρίνα Μπρέστα, Ελένη Πορτάλιου, μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σωτηρίου, βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής και Γιάννης Τσούτσιας, δημοτικός σύμβουλος στα Βριλήσσια με την Δράση για μια Άλλη Πόλη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος).Ανάρτηση από: http://www.e-dromos.gr

Το πραξικόπημα της Γραβάτας

του Λάκη Λαζόπουλου

Απορούσαμε πως επέτρεψαν να γίνουν εκλογές.Είδαν ότι ο Σύριζα ερχόταν οπότε αποφάσισαν να τον αντιμετωπίσουν τώρα πριν τους έρθει παντοδύναμος το 2016.Το λάθος του Σύριζα είναι που άφησε την διαπλοκή να συνεχίζει να κάνει παιχνίδι μέσα από τα ΜΜΕ.Αντι να ασχοληθεί με την διαπλοκή το έριξε στην ανθρωποφαγία.
Γράφει ο Λάκης Λαζόπουλος στο altsantiri
Οι κουκουλοφόροι εξωτερικού βγάλανε τις κουκούλες τους, φανερώνοντας τα αληθινά τους πρόσωπα.

Ενώ οι κουκουλοφόροι εσωτερικού φόρεσαν τις δικές τους σαν διαμορφωτές ενός ίδιου σκηνικού που προηγείται προβοκατόρικων γεγονότων.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο ανατροπής.

Οι Βρυξέλλες επιθυμούν πραξικόπημα και εγκατάσταση κυβέρνησης υπογραφέων των απαιτήσεων τους.
Φτάνουν τον λαό στα άκρα. Τους έχουν “καλέσει” όλους εκεί τους πολιτικούς αρχηγούς, με έναν τρόπο.
Ίσως, οι εκτός της κυβέρνησης, να είχαν πάρει τις προσκλήσεις τους για τη νύχτα αυτή πολύ νωρίτερα.
Ίσως να τις είχαν παραλάβει στις 26 Ιανουαρίου, μία μέρα μετά τις εκλογές.

ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ ΣΕ GUARDIAN: Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ


«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι η μοναδική διέξοδος», γράφει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας, σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Όπως αναφέρει το πακέτο μέτρων ύψους 8 δις ευρώ για τη διετία 2015 – 2016 θα επιτείνει τον αποπληθωρισμό και θα επαναφέρει την οικονομία σε ύφεση. «Η Ελλάδα θα αναγκαστεί να λάβει σκληρά μέτρα, χωρίς καμία πιθανότητα ουσιώδους ελάφρυνσης του χρέους ή κάποιου σημαντικού επενδυτικού προγράμματος», σημειώνει, τονίζοντας πως οι δανειστές επαναλαμβάνουν τα λάθη του 2010.
Η συμπεριφορά των Ευρωπαίων δανειστών δεν προκαλεί καμία έκπληξη, καθώς θεωρούν ηλιθιωδώς ότι η λιτότητα λειτουργεί. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα της Ευρωζώνης» αναφέρει και προσθέτει ότι υπάρχει και εναλλακτικός δρόμος, ο οποίος περιλαμβάνει την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη και την εφαρμογή πολιτικών που θα τονώσουν την οικονομία και την κοινωνία.
«Η επιλογή ανήκει εξ ολοκλήρου στον ελληνικό λαό» καταλήγει, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει τη δύναμη να επιβιώσει και αυτό θα κάνει.

πηγή: tvxs.gr

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η σκληρή απάντηση Τσίπρα στον Πρόεδρο της ΕΕ-και απόγονο ναζί- Ντόνάλντ Τουσκ

Στην δεδομένη κατάσταση, οι σκληροί ιδιωτικοί διάλογοι σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αναμενόμενοι, αλλά έχει την σημασία του, σε ότι αφορά την ηγεσία της χώρας να απαντά σκληρά και κοφτά σε προκλήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων...
Όπως είδαμε στο δελτίο της ΕΡΤ1, κατά το περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απόγονος ναζί όπως είχαμε γράψει ΕΔΩ, είπε στον Τσίπρα την φράση "Game is over", καλώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπογράψει τους όρους συμφωνίας που βάζουν οι δανειστές.
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε, "η Ελλάδα έχει 1 εκατομμύριο ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένεις χωρίς εισόδημα, που ζουν με τις συντάξεις των παππούδων τους.Αυτό δεν είναι παιχνίδι, και έκλεισε την απάντηση του, ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΤΙΜΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ, ΟΤΑΝ ΑΙΣΘΑΝΘΕΙ ΤΑΠΕΙΝΩΜΕΝΟΣ."

Μάνος Χατζιδάκις - Για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Kοιτάτε ετοιμαζόμαστε για μια άλλου είδους σκλαβιά τώρα.
Η ευρωπαϊκή ενότητα τι νομίζετε ότι είναι;
Είμαστε πραγματικά ένα κράτος με δύναμη ώστε να μπορούμε να επιβάλουμε απόψεις;
Θα γίνουμε μια επαρχεία στην οποία θα μας διοικεί η Ευρώπη…
Και θα έχουμε μια ψευδαίσθηση ότι συνδιοικούμεθα στην Ευρώπη.
Λοιπόν αυτή δεν είναι μια σκλαβιά;
Τουλάχιστον με τα κριτήρια που είχαμε επί τουρκοκρατίας.
Και πάλι εξαιρέσεις επί τουρκοκρατίας υπήρξανε και αναπτυχθήκαμε στον Ευρωπαϊκό χώρο.
Το ίδιο θα συμβεί και τώρα..
Μόνο που δεν θα ζουν στην Αθήνα και θα ζουν στο Ευρωπαϊκό χώρο.
Μα ποιος από εμάς δεν θα το έκανε αν είχε τις δυνατότητες.
Έστω και πριν 20 χρόνια;
Υπάρχει καμία εγγύηση σωστής αναπτύξεως, εδώ μέσα σε αυτό τον τόπο;
Ποτέ!
Αλλά βέβαια ο τόπος μας προχωράει πάντα με τις εξαιρέσεις του.
Έτσι θα προχωρήσουμε και στο μέλλον.
Περί τουρκοκρατίας λοιπόν, ασφαλώς θα είναι μια μορφή της Ευρωπαϊκής μας θητείας, που βέβαια δεν θα μπορέσουμε ποτέ να απαλλαγούμε, ούτε να ελευθερωθούμε διότι θα είναι μια επιλογή μας, ενώ επί τουρκοκρατίας έγινε μια υποταγή μας, αυτή είναι η διαφορά.
(Οι δηλώσεις αυτές του Μάνου Χατζιδάκι, έγιναν το 1990)

Π. Κρούγκμαν: Εάν συμβεί το Grexit, θα είναι επειδή οι δανειστές ή τουλάχιστον το ΔΝΤ ήθελαν να συμβεί

Από την ΑΥΓΗ

Ο νομπελίστας οικονομολόγος καταγγέλλει ευθέως τους πιστωτές ότι επιχειρούν «να υπαγορεύσουν την εσωτερική πολιτική», τους καταλογίζει «παταγώδη αποτυχία» στις προβλέψεις τους, ερωτά εάν «ο στόχος είναι κατατροπώσουν τον ΣΥΡΙΖΑ» και προειδοποιεί ότι «εάν συμβεί τελικά το Grexit θα είναι επειδή οι δανειστές, ή τουλάχιστον το ΔΝΤ, ήθελαν να συμβεί».

Ολόκληρο το άρθρο του Πολ Κρούγκμαν είναι το εξής:
Έχω κάτσει αρκετά ήσυχος στο θέμα της Ελλάδας. Δεν ήθελα, βλέπετε, να ουρλιάξω Grexit μπροστά σε τόσο κόσμο. Όμως όταν ακούει κανείς τις πληροφορίες από τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, πρέπει να πει κάτι, κι αυτό είναι: τι νομίζουν ότι κάνουν οι πιστωτές και ειδικά το ΔΝΤ;

Οι διαπραγματεύσεις αυτές υποτίθεται ότι αφορούσαν στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και στη συνέχεια μία ελάφρυνση του χρέους η οποία θα προλαμβάνει τις ατελείωτες μελλοντικές κρίσεις. Και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε αρκετά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, αν σκεφτεί κανείς ότι ο προϋπολογισμός θα παρουσίαζε τεράστιο πρωτογενές πλεόνασμα, αν η οικονομία δεν ήταν σε τόσο μεγάλη ύφεση. Αλλά οι δανειστές συνεχίζουν να απορρίπτουν τις ελληνικές προτάσεις για τον λόγο ότι βασίζονται υπερβολικά στους φόρους και όχι αρκετά στις περικοπές δαπανών. Άρα λοιπόν συνεχίζουμε το παιχνίδι της υπαγόρευσης εσωτερικής πολιτικής.

Επιδιώκουν την πτώση Τσίπρα οι Ευρωπαίοι

Δεν φοβάται πλέον το σενάριο τρομοκρατίας για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 63% των Ελλήνων, σύμφωνα με διαδικτυακή δημοσκόπηση της δεξαμενής σκέψης Bridging Europe. Την ίδια ώρα μάλιστα ούτε το Grexit φοβάται!!!
Το πιασαν το νόημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα αλλάζουν στάση και βάζουν τα ξένα ΜΜΕ να γράφουν σενάρια που έχουν να κάνουν με την πτώση της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα Μάλιστα η Handelsblatt, σε ένα άρθρο το βάζει και σε τίτλο: “Η πτώση του Αλέξη Τσίπρα: Τι θα συμβεί στο μέλλον στην Ελλάδα;”.
Δεν κατάφεραν να μετατρέψουν τον Πρωθυπουργό σε έναν προσωρινό, αδύναμο πιόνι τους που παριστάνει τον αριστερό και προσπαθούν να τον ρίξουν με κάθε τρόπο.
Ιδιαίτερα μετά και το τελευταίο «Όχι» του Τσίπρα ο μόνος δρόμος που τους μένει είναι η πολιτική ανωμαλία αφού έτσι θα μπορούν να εγκαταστήσουν μια νέα «Κυβέρνηση Σωτηρίας» που θα τους κάνει τις δουλειές τους.
Έχουν βάλει σκοπό τους την πρόκληση κοινωνικών και οικονομικών αναταραχών προκειμένου να εκτροχιαστεί η πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου και να «αναγκαστούμε » να γίνουμε πρόβατα προς σφαγή στα χέρια τους.

Γκαπ (μαθαίνω) γκουπ (γερμανικά)...

Στάθης

Η Ευρωπαϊκή Eνωση ολοκληρώνεται χωρίς να νοιάζεται για τη μελαγχολία και την οδύνη που σκορπά στους ανθρώπους αυτή η διαδικασία. Aλλωστε, πρόκειται για μια διαδικασία εναντίον των ανθρώπων - γιατί συνεπώς να νοιαστούν οι κυρίαρχες ομάδες της αστικής τάξης για τον παράγοντα «άνθρωπος», αν δεν υπάρχει η πολιτική που θα τις εξανάγκαζε να νοιαστούν;

Κι αυτήν την πολιτική σήμερα στην Ευρώπη εκφράζουν λίγες δυνάμεις και με μικρή εκλογική επιρροή (αν εξαιρέσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, το Podemos, το Σιν Φαίην κι ελάχιστες άλλες). Οι υπόλοιπες δυνάμεις που εκφράζουν τον άνθρωπο (δηλαδή τον εργαζόμενο άνθρωπο, συνεπώς τον άνθρωπο) είναι αδύναμες, δαιμονοποιημένες (όπως τα κομμουνιστικά κόμματα σε ορισμένες χώρες), άνισες και ασύμμετρες, που εκφράζονται συνήθως με έναν πολιτικό, συνδικαλιστικό και οικολογικό ακτιβισμό, ανίκανον πάντως να αμφισβητήσει (τουλάχιστον για την ώρα) όχι μόνον το κυρίαρχο μοντέλο, αλλά την εξέλιξή του. Που δεν είναι απαραιτήτως μετάλλαξη, αλλά απλώς μετάβαση του καπιταλισμού σε ένα επόμενο στάδιο που, με τη σειρά του, χρειάζεται νέα πολιτική διαχείριση. Αυτήν της ολιγαρχίας σήμερα, και της τυραννίας αύριο. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν χρειάζεται πλέον πολίτες, χρειάζεται υπηκόους. Δεν χρειάζεται πια αστικές δημοκρατίες, χρειάζεται αυταρχικά καθεστώτα (που θα ελέγχουν προτεκτοράτα στο εξωτερικό τους και ειδικές οικονομικές ζώνες στο εσωτερικό τους). Δεν χρειάζεται εργαζόμενους, χρειάζεται σκλάβους (κι ανέργους να περιμένουν στη σειρά, για να γίνουν σκλάβοι). Η οικονομική δικτατορία χτίζει την πολιτική δικτατορία. 

ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ: Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ενόψει της νέας Συμφωνίας

 Στέφανος Τζουμάκας

Καμία πλευρά δεν έχει την παρούσα περίοδο επιδίωξη για ρήξη. Ούτε το Διευθυντήριο της Ευρωζώνης που ασκεί πολιτική κυριαρχίας και επιβολής όρων, ούτε και η Κυβέρνηση που επιδιώκει έναν συμβιβασμό. Κάθε άλλη συζήτηση επ’ αυτού, εξυπηρετεί συμφέροντα ή αφορά επιτήδειους.

Οι μειοψηφικές πολιτικές πόλωσης και οι τακτικές εντυπώσεων κρίνονται από την ουσία και όχι από τις απειλές χωρίς αντίκρισμα και τις πρακτικές συσπείρωσης-αντισυσπείρωσης. Η χώρα χρειάζεται μια κουλτούρα προοδευτικής πολιτικής διακυβέρνησης στη βάση της πλειοψηφίας. Και πλευρές αυτής της αντίληψης είναι η απομόνωση των κύκλων και των αντιλήψεων που προκαλούν την αβεβαιότητα και την αστάθεια, στοιχεία που πάντα αποτελούσαν το έδαφος εκμετάλλευσης τους από συντηρητικές δυνάμεις.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να μεταβάλλει τη στρατηγική της και να στραφεί από τη δημοσιονομική καθήλωση στην αντιμετώπιση της διάλυσης της παραγωγικής βάσης της χώρας και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Ήδη με την παράταση των διαπραγματεύσεων έχει επέλθει περαιτέρω βλάβη στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία.

Η Ευρωζώνη είναι σε κρίση εξαιτίας των στρατηγικών του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Είναι σε ύφεση, σε ανεργία και σε φτώχεια. Η Ε.Ε. έχει επίσης, σοβαρά θέματα στρατηγικού χαρακτήρα με τους συμμάχους της και έναντι των ανταγωνιστών της. Λόγω της αποτυχίας του δημοσιονομικού προγράμματος και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής των μνημονίων επιδιώκουν να επιβάλλουν στην Ελλάδα μια δήθεν διορθωτική πολιτική που όμως θα εκφράζει ιδεολογικά, πολιτικά και οικονομικά την κυριαρχία της δημοσιονομικής στρατηγικής επί της Οικονομίας, γνώριμη πολιτική του νεοφιλελευθερισμού που διέπει την πλειοψηφία των ηγεσιών της Ε.Ε.

Σενάρια εκτροπής

του Τάσου Παππά
Λένε οι ιστορικοί, και έχουν δίκιο, ότι η περίοδος της μεταπολίτευσης ήταν η πιο ομαλή πολιτικά περίοδος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Ούτε πραξικοπήματα ούτε ωμές παρεμβάσεις του ξένου παράγοντα ούτε παρακράτος, όπως το γνωρίσαμε τη μετεμφυλιακή εποχή, ούτε ανώμαλες καταστάσεις, όπως ήταν τα Ιουλιανά το 1965.

Ο κοινοβουλευτισμός λειτούργησε σχετικά καλά, είχαμε εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία - η παντοκρατορία της Δεξιάς τελείωσε το 1981 και ο συναινετικός δικομματισμός επλήγη τον Ιανουάριο του 2015 με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι για πρώτη φορά από το 1947 αναδείχθηκε στην Ελλάδα μια κυβέρνηση στ' αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο απολογισμός σε γενικές γραμμές είναι θετικός. Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι δεν ήταν μια τελείως ανέφελη ιστορική φάση.

Για παράδειγμα, είχαμε την παραπομπή ενός πρωθυπουργού στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (1991) και δύο ανατροπές κυβερνήσεων: του Μητσοτάκη το 1993 με βάσιμες ενδείξεις για εξαγορά βουλευτών από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες και του Γ. Παπανδρέου με βελούδινο πραξικόπημα, το οποίο οργάνωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και εκτέλεσαν το πολιτικό προσωπικό της Νέας Δημοκρατίας και ένα τμήμα του στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ.

Πικετί: Η Γερμανία δεν μπορεί να μιλάει για χρέη – Δεν έχει πληρώσει ποτέ τα δικά της

Ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί εκτιμά ότι το πρόβλημα του χρέους αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα.
«Χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για το σύνολο των χρεών της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Πικετί σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. «Μια αναδιάρθρωση του χρέους δεν είναι αναπόφευκτη μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε.
Ο Γάλλος οικονομολόγος επέκρινε επίσης τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα.
«Είναι μεγάλο λάθος η υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως κάνει τώρα η Γερμανία προκειμένου να επιβάλλονται κανόνες προερχόμενοι κυρίως από το Βερολίνο σχετικά με τα χρέη των κρατών», εκτιμά ο Πικετί.
Η Γερμανία είναι η χώρα που δεν έχει πληρώσει ποτέ τα χρέη της. «Δεν μπορεί να δίνει μαθήματα για το θέμα αυτό σε άλλες χώρες».
Η Ευρώπη χρειάζεται έναν νέο δημοκρατικό θεσμό, ο οποίος θα αποφασίσει για το επιτρεπτό όριο χρέους ώστε να αποφευχθεί μια νέα αύξησή τους. «Θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», πρότεινε ο Πικετί.

ΟΙ «ΘΕΣΜΟΙ» ΑΠΟΘΡΑΣΥΝΟΝΤΑΙ : ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΕΤΡΑ – ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ

ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ –ΖΗΤΟΥΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ 

ΩΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ !

Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στο πεδίο της «διαπραγμάτευσης» δικαιώνουν απόλυτα όσους, εδώ και καιρό, προέβλεπαν πως οι διαρκείς υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, ανοίγουν την όρεξη των δανειστών για να αξιώνουν ακόμη περισσότερα και πιο βάρβαρα μέτρα.

Οι τρεις «θεσμοί» πλήρως αποθρασυμένοι, κατέθεσαν την Τετάρτη (24/6) αντιπρόταση στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία ζητούν επιπλέον μέτρα – «φωτιά», που ισοδυναμούν με χαριστική βολή για την ήδη χειμαζόμενη από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές κοινωνική πλειοψηφία, ενώ ταυτόχρονα βάζουν την «ταφόπλακα» στην εθνική οικονομία που ήδη ψυχορραγεί μετά από μια εξαετία καλπάζουσας ύφεσης.Ειδικότερα οι πιστωτές με την αντιπρόταση που κατέθεσαν στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων», και που όπως είναι φυσικό απορρίπτει η κυβέρνηση, ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ πρόσθετα μέτρα συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ για τη διετία 2015 – 2016, δηλαδή 3,1 δισ. ευρώ παραπάνω από αυτά που περιείχε η συμβιβαστική ελληνική πρόταση. Η τελευταία είχε χαρακτηριστεί από ευρωπαίους αξιωματούχους ως «βάση συζήτησης», πάνω στην οποία είναι ,πλέον, προφανές ότι οι πιστωτές θεμελίωσαν τις νέες απαράδεκτες απαιτήσεις τους, αποκαλύπτοντας και στον πλέον καλόπιστο παρατηρητή ότι δεν διαπραγματεύονται αλλά αξιώνουν την πλήρη υποταγή και την παραδειγματική ταπείνωση του ελληνικού λαού που επέλεξε μια αριστερή κυβέρνηση με την εντολή να βάλει τέλος στη μνημονιακή λεηλασία. Μάλιστα οι «θεσμοί» θέτουν την αποδοχή των μέτρων αυτών με τελεσιγραφικό τρόπο, αφού δεν δέχονται καν προτάσεις για άλλα ισοδύναμα!

Φοβάμαι... Μανόλης Αναγνωστάκης

Φοβάμαι
τους ανθρώπους που εφτά χρόνια
έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι
και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου–
βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας
«Δώστε τη χούντα στο λαό».
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που με καταλερωμένη τη φωλιά
πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου.
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που σου 'κλειναν την πόρτα
μην τυχόν και τους δώσεις κουπόνια
και τώρα τους βλέπεις στο Πολυτεχνείο
να καταθέτουν γαρίφαλα και να δακρύζουν.
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που γέμιζαν τις ταβέρνες
και τα 'σπαζαν στα μπουζούκια
κάθε βράδυ
και τώρα τα ξανασπάζουν
όταν τους πιάνει το μεράκι της Φαραντούρη
και έχουν και «απόψεις».
Φοβάμαι τους ανθρώπους
που άλλαζαν πεζοδρόμιο όταν σε συναντούσαν
και τώρα σε λοιδορούν
γιατί, λέει, δεν βαδίζεις στον ίσιο δρόμο.
Φοβάμαι, φοβάμαι πολλούς ανθρώπους.
Φέτος φοβήθηκα ακόμα περισσότερο.


(Το ποίημα γράφτηκε τον Νοέμβρη του 1983 και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή)

Ο Γ. Καραμπελιάς συνομιλεί με το Θ. Ζιάκα τα Ιουλιανά του ’65 (29-6-15)

O Γιώργος Καραμπελιάς συνομιλεί τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 20.30 με τον συγγραφέα Θεόδωρο Ζιάκα. Μια συζήτηση με θέμα: “50 χρόνια από τα Ιουλιανά του 65’. Από τον εκσυγχρονισμό της παράδοσης στον παρασιτικό εκσυγχρονισμό“.Στο καφέ του Ιανού, Σταδίου 24, Αθήνα

Είσοδος ελεύθερη

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Απέρριψε τη νέα πρόταση των θεσμών η ελληνική κυβέρνηση

Κάθετα αρνητική ήταν η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στη νέα αντιπρόταση των δανειστών.
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ, αξιωματούχος της Αθήνας χαρακτήρισε «απολύτως μη αποδεκτή» την πρόταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις των θεσμών, που θα παρουσιασθούν σε λίγη ώρα στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, διατηρούν την πολύ σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει, τόσο για το ασφαλιστικό όσο και για τον ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το left.gr, οι θεσμοί αντιπροτείνουν:

Στα δημοσιονομικά:

- Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

- 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

- Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

- Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. (αντί για 200 εκατ.)

- Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29%)

ΤΕΛΙΚΑ... ΞΕΜΕΙΝΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΖΕΡΒΑ*

Δεν ξέρω πως θα επιχειρήσουν επισήμως να παρουσιάσουν τα κυβερνητικά στελέχη την κυοφορούμενη συμφωνία με τους δανειστές(«βιώσιμη λύση» απ' ότι καταλαβαίνω είναι ο όρος που λανσάρεται), πάντως αυτή, όπως τουλάχιστον σκιαγραφείται μέσα από τα προτεινόμενα από την ελληνική πλευρά μέτρα, μόνο σε έντιμο συμβιβασμό δεν προσιδιάζει. Για να μην κρυβόμαστε, η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής δείχνει να σηματοδοτεί την ουσιαστική συνθηκολόγηση εκ μέρους της κυβέρνησης Τσίπρα μπροστά στον απόλυτο εκβιασμό που δέχτηκε τους τελευταίους μήνες από τη συμμαχία Μέρκελ, Γιούνκερ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, σε αγαστή συνεργασία πάντα με την εγχώρια τρόικα, η οποία εσχάτως λειτούργησε ως η Πέμπτη Φάλαγγα των «θεσμών».

Το θέμα όμως στην παρούσα συγκυρία δεν είναι να αναζητήσουμε εξωγενείς ή ενδογενείς παράγοντες που συνέβαλαν στην εξέλιξη αυτή. Το πραγματικό ζήτημα εντοπίζεται στο ότι οι εν λόγω κυβερνητικές επιλογές κινούνται πλέον στο όριο της λαϊκής εντολής της 25ης Γενάρη. Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτή δεν προέτασσε απλώς την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως μονοσήμαντα προβάλλουν τα συστημικά ΜΜΕ, ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, αλλά δυστυχώς και μια μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.Αντίθετα, είχε στο επίκεντρο της το τέλος της καταστροφικής μνημονιακής λιτότητας αλλά και την άμεση ακύρωση των πλέον επαχθών ρυθμίσεων, όπως ο ΕΝΦΙΑ και η μείωση των κατώτατων μισθών. Όταν λοιπόν όλα τα παραπάνω όχι απλώς διατηρούνται, αλλά συμπληρώνονται από νέα μέτρα, κάποια από τα οποία, όπως ομολογούν ακόμη κι ίδιοι οι λεγόμενοι εταίροι μας, είναι υφεσιακά, κάπου έχει στραβώσει άσχημα το πράμα...