Δέκα ευρωπαϊκές πόλεις ζήτησαν περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ στη μάχη τους με την Airbnb και άλλες ιστοσελίδες ενοικίασης δωματίων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αποκλείουν τους κατοίκους από τη στέγαση και αλλάζουν ριζικά το πρόσωπο των γειτονιών. Σε μια κοινή επιστολή, Άμστερνταμ, Βαρκελώνη, Βερολίνο, Μπορντό, Βρυξέλλες, Κρακοβία, Μόναχο, Παρίσι, Βαλένθια και Βιέννη ανέφεραν ότι η «εκρηκτική ανάπτυξη» των πλατφόρμων ενοικίασης βραχείας διαμονής παγκοσμίως πρέπει να ενταχθεί στην ατζέντα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο γενικός εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρότεινε να χαρακτηριστεί η Airbnb «πάροχος ηλεκτρονικών υπηρεσιών» και όχι επιχείρηση μεσιτικών υπηρεσιών και αν η πρόταση αυτή γίνει δεκτή από το δικαστήριο, τότε τόσο η Airbnb όσο και παρόμοιες εταιρείες δεν θα υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τον νόμο που υποχρεώνει να συνεργάζονται μόνο με ιδιοκτήτες που τηρούν τους τοπικούς ρυθμιστικούς κανόνες μισθώσεων. Ο εισαγγελέας χρησιμοποιεί ως επιχείρημα την προώθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ψηφιακής οικονομίας. Η πρόταση αυτή έγινε και η αφορμή για την επιστολή των 10 πόλεων στην Κομισιόν, σύμφωνα με τον Guardian.
«Οι ευρωπαϊκές πόλεις πιστεύουν ότι οι κατοικίες πρέπει να χρησιμοποιούνται πρώτα και κύρια για να κατοικούν άνθρωποι σε μόνιμη βάση. Πολλοί είναι αυτοί που υποφέρουν από την έλλειψη στέγασης. Όταν οι κατοικίες ενοικιάζονται πολύ ακριβά στους τουρίστες, τότε αποσύρονται από την παραδοσιακή αγορά κατοικίας», ανέφεραν οι πόλεις σε δήλωση που εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο του Άμστερνταμ.
Οι πόλεις δήλωσαν ότι οι τοπικές αρχές πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές συνέπειες των βραχυχρόνιων μισθώσεων, όπως η αύξηση της τιμής των ενοικίων για τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και η «τουριστικοποίηση» που υφίστανται ολόκληρες γειτονιές, μέσω της θεσμοθέτησης «δικών τους κανονισμών ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες». «Πιστεύουμε ότι οι πόλεις πρέπει να απαντούν στις ανάγκες των κατοίκων τους», τονίζουν οι 10 πόλεις. «Μέχρι στιγμής τους επιτρεπόταν να ρυθμίζουν την τοπική δραστηριότητα μέσα από τον αστικό σχεδιασμό και τους κανόνες στέγασης. Ο γενικός εισαγγελέας φαίνεται να καθιστά αυτή την αρμοδιότητα ανενεργή, ειδικά όταν έρχεται σε σύγκρουση με τους γίγαντες του διαδικτύου».
Μετά από αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η Airbnb διαχειρίζεται σήμερα περισσότερες από 18.000 κατοικίες στο Άμστερνταμ και τη Βαρκελώνη, 22.000 στο Βερολίνο και σχεδόν 60.000 στο Παρίσι. Τα στοιχεία από την InsideAirbnb δείχνουν ότι πάνω από το ήμισυ ήταν ολόκληρα διαμερίσματα ή σπίτια, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Πολλές πόλεις υποστηρίζουν ότι «εκρηκτική ανάπτυξη» των πλατφόρμων ενοικίασης βραχείας διαμονής συμβάλλει στην άνοδο των μακροχρόνιων ενοικίων, αν και οι κερδοσκοπία και η κακή παροχή κοινωνικής στέγης αποτελούν επίσης παράγοντες. Πέρυσι η Πάλμα ντε Μαγιόρκα ψήφισε την απαγόρευση σχεδόν όλων των λιστών, μετά την αύξηση κατά 50% της τουριστικής κίνησης που είχε ως αποτέλεσμα αύξηση στις τιμές των ενοικίων κατά 40%.
Πολλοί προσπαθούν τώρα να αναλάβουν δράση. Για παράδειγμα στο Παρίσι, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με πρόστιμο εάν δεν εγγραφούν στο δημαρχείο προτού νοικιάσουν την ιδιοκτησία τους βραχυπρόθεσμα, ενώ το Αμστερνταμ προσπάθησε να μειώσει το ετήσιο όριο για διακοπές σε ένα μήνα από τους 12. Από τη μεριά της η Βαρκελώνη ανέστειλε όλες τις νέες βραχυπρόθεσμες άδειες ενοικίασης. Ωστόσο, οι αρχές της πόλης φοβούνται ότι οι προσπάθειες της ΕΕ να προωθήσουν το ηλεκτρονικό εμπόριο και την «κοινή οικονομία» σε όλο το μπλοκ παρεμποδίζουν τις προσπάθειές τους να εξασφαλίσουν ότι οι γειτονιές θα παραμείνουν προσιτές και ζωντανές για τους κατοίκους. Ειδικότερα, ανησυχούν για τη σημασία που έχει η άποψη του γενικού εισαγγελέα ότι οι πλατφόρμες δεν είναι υποχρεωμένες να δίνουν πληροφορίες σχετικά με τις μισθώσεις.
Η Airbnb δήλωσε τον Απρίλιο ότι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη γνώμη του γενικού εισαγγελέα, δηλώνοντας ότι έδωσε «σαφή εικόνα των κανόνων που ισχύουν για τις πλατφόρμες συνεργατικής οικονομίας και πώς αυτοί οι κανόνες συμβάλλουν στη δημιουργία ευκαιριών για τους καταναλωτές». Ο Ian Brossat, αναπληρωτής δήμαρχος του Παρισιού, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε στα τέσσερα κεντρικά διαμερίσματα του Παρισιού, το ένα τέταρτο όλων των ακινήτων δεν είναι πλέον κατοικίες αλλά ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης για τουρίστες. Ο Brossat πρόσθεσε ότι «οι ψηφιακές πολυεθνικές δεν θα μπορούσαν να γίνουν πιο ισχυρές από τις πόλεις». «Χρειαζόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι στην πλευρά των κατοίκων, όχι σε αυτή των μεγάλων εταιρειών».
Η περίπτωση της Μαδρίτης
Υπενθυμίζεται πως ένα νέο και αυστηρό σχέδιο αναμένεται να υιοθετήσει τo δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης για το Airbnb, που θα μπλοκάρει τη διάθεση πάνω από 10.000 ακινήτων. Το νέο αυστηρό σχέδιο θα βάζει ένα όριο 90 ημερών και θα βασίζεται σε έναν χάρτη τριών ζωνών.
Η πρώτη προϋπόθεση θα είναι να υπάρχει ξεχωριστή είσοδος και ασανσέρ από αυτή που χρησιμοποιούν οι ένοικοι της πολυκατοικίας. Συνεπώς οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ίδια είσοδο του κτιρίου ή τους ίδιους ανελκυστήρες με τους μόνιμους κατοίκους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 95% των ακινήτων, δηλαδή περίπου 10.000, που ήδη είναι εγγεγραμμένα στην πλατφόρμα του Airbnb δεν θα μπορέσουν να λάβουν την απαιτούμενη άδεια για την ενοικίαση.
Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης αποφάσισε επίσης να υιοθετήσει τον όριο ενοικίασης των 90 ημερών κι αν κάποιος επιλέξει να ενοικιάζει διαμερίσματα για μεγαλύτερο διάστημα θα πρέπει να βγάζει νέα ειδική άδεια.
Τι συμβαίνει στην Αθήνα;
Αλλά και στην Αθήνα παρατηρείται πλέον μεγάλη έλλειψη διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται οι τιμές των ενοικίων. Σημαντικό ρόλο για αυτή την κατάσταση έχει παίξει αδιαμφισβήτητα και η ραγδαία εξάπλωση που παρουσιάζουν οι πλατφόρμες τύπου Airbnb. Ήδη υπολογίζεται πως τα ακίνητα που έχουν εγγραφεί σε τέτοιου είδους πλατφόρμες, μόνο στην Αττική ξεπερνούν πλέον κατά πολύ τις 5000, ενώ στο «παιχνίδι» φαίνεται πως έχουν μπει εδώ και καιρό, εκτός από ιδιώτες και κατασκευαστικές εταιρίες, οι οποίες αγοράζουν ολόκληρα κτίρια, προκειμένου να τα διαθέσουν για βραχυχρόνια μίσθωση μέσω της Airbnb.
«Η κατάσταση είναι πλέον τραγική. Υπάρχουν πλέον περιπτώσεις, όπου ενοικιαστές βρέθηκαν από τη μια στιγμή στην άλλη στο δρόμο, καθώς υπέστησαν έξωση προκειμένου να μετατρέψουν οι ιδιοκτήτες τα διαμερίσματα σε Airbnb» είχε επισημάνει στο παρελθόν μιλώντας στο Τvxs.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς. «Από τη στιγμή μάλιστα, που καλύπτεται από τον νόμο, καθώς πλέον ο ενοικιαστής καλύπτεται μόνο για τρία χρόνια, είναι πολύ εύκολο για τον ιδιοκτήτη να κινηθεί νομικά. Το όλο πρόβλημα έκανε την εμφάνισή του πριν από ένα χρόνο από τα νησιά, όμως πλέον έχει διογκωθεί. Δεν αφορά μόνο τουριστικές περιοχές, έχουμε ζητήματα ακόμη και στο Περιστέρι».
Ακόμη πιο ευάλωτοι είναι οι φοιτητές, οι οποίοι καλούνται να βρούνε σπίτι να νοικιάσουν, ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές. «Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι χρειάζεται να ξοδέψουν ενδεχομένως και μήνες για να βρουν κάτι το αξιοπρεπέςγια να μείνουν. Σε περιοχές, όπως η Κρήτη, αναγκάζονται να νοικιάζουν ένα μικρό διαμέρισμα από τον Οκτώβρη μέχρι το Μάιο και να το αδειάσουν για τους υπόλοιπους μήνες, να μεταφέρουν τα πράματά του όπου μπορούν, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να το έχουν ελεύθερο για την τουριστική περίοδο. Με αυτό τον τρόπο πολλά παιδιά δεν έχουν πού να μείνουν σε περιόδους εξεταστικής, όπως ο Ιούνιος ή ο Σεπτέμβριος», είχε προσθέσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου