Μειωμένη κατά 2,7 μονάδες στη πρόθεση ψήφου εμφανίζεται η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ συγκριτικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Στην δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs.gr που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, η ΝΔ εμφανίζει ποσοστό 31,2% (έναντι 33,12% στις ευρωεκλογές) ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνεται από το 23,75% στο 24,5%. Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στη τρίτη θέση με ποσοστό 5,6%, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή κερδίζουν ποσοστό 4,4%, η Ελληνική Λύση 4% και το ΜΕΡΑ25 3,7%.
Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (αν δηλαδή υπολογιστούν τα ποσοστά μόνο των έγκυρων) που δεν αποτελεί όμως ασφαλή πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος η διαφορά μειώνεται επίσης στο 7,7% (ΝΔ 36%, ΣΥΡΙΖΑ 28,3%) πάντα σε σχέση με τις ευρωεκλογές όπου η διαφορά έφτασε στις 9,5 μονάδες. Το ΚΙΝΑΛ κερδίζει 6,5%, η Χρυσή Αυγή 5,1 και το ΚΚΕ 5%, η Ελληνική Λύση 4,6% και το ΜΕΡΑ25 4,3%. Στην εκτίμηση της κατανομής των βουλευτικών εδρών, η ΝΔ διεκδικεί από 142 έως 158 έδρες.
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα της έρευνας για θέματα που απασχολούν τον προεκλογικό διάλογο, από τις προσλήψεις στο δημόσιο και την συμμετοχή ιδιωτών στη δημόσια υγεία ή το ασφαλιστικό σύστημα μέχρι τα επιδόματα και τα ελληνοτουρκικά. Στην αυτοτοποθέτηση τους στο πολιτικό φάσμα, το 37% τοποθετείται στην αριστερά και την κεντροαριστερά, το 30% στη δεξιά και την ακροδεξιά ενώ το 17% στο Κέντρο, όπου δείχνει να παίζεται και το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.
Αναλυτικά:
Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει το 31,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ το 24,5%, το Κίνημα Αλλαγής το 5,6%, η Χρυσή Αυγή το 4,4%, το ΚΚΕ το 4,4%, η Ελληνική Λύση το 4% και το ΜΕΡΑ 25 το 3,7%. Κάτω από το 3% κινούνται η Πλεύση Ελευθερίας 1,8% και η Ένωση Κεντρώων 1,6%. Άλλο Κόμμα δηλώνει πως θα ψηφίσει το 5,4%, ενώ το συνολικό ποσοστό της μετέωρης ψήφου (άκυρο/λευκό, αποχή, δεν έχω αποφασίσει και δεν απαντώ) κινείται στο 13,4%.
Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (μέσος όρος διαστήματος), η ΝΔ φτάνει στο 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 28,3%, το Κίνημα Αλλαγής στο 6,5%, η Χρυσή Αυγή στο 5,1%, το ΚΚΕ στο 5% , η Ελληνική Λύση στο 4,6% και το ΜΕΡΑ 25 στο 4,3%. Οι έδρες στο νέο κοινοβούλιο, βάσει της εκτίμησης εκλογικής επιρροής, είναι: ΝΔ 142 έως 158, ΣΥΡΙΖΑ 71 έως 87, Κίνημα Αλλαγής 14 έως 22, Χρυσή Αυγή 10 έως 18, ΚΚΕ 10 έως 18, Ελληνική Λύση 9 έως 17 και Μέρα25 8 έως 16.
Σε σχέση με τις ευρωεκλογές, τα δύο κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφουν υψηλό βαθμό συσπείρωσης 82% και 93%, ενώ και η μετέωρη ψήφος είναι σχετικά μοιρασμένη με το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται στην “γκρίζα ζώνη”, καθώς το 25% δηλώνει πως δεν ψήφισε στις ευρωεκλογές και ένα ακόμη 25% αρνήθηκε να απαντήσει τι θα ψηφίσει στις εθνικές εκλογές.
Στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει την προτίμηση του 34% ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης του 40%. “Κανένας από τους δύο” απάντησε αυθόρμητα το 23%. Στην παράσταση νίκης, δηλαδή στην ερώτηση ποιο κόμμα πιστεύετε πως θα κερδίσει τις εκλογές, η ΝΔ βρίσκεται στο 82%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αυτοτοποθέτηση του εκλογικού σώματος στον πολιτικό χάρτη. Ένα ποσοστό 37% δηλώνει Αριστερό – Κεντροαριστερό, ένα 30% Δεξιό – Κεντροδεξιό και ένα 17% δηλώνει Κεντρώο.
Βάσει αυτής της ιδεολογικής, πολιτικής τοποθέτησης δηλώνει πως θα ψηφίσει και το 33% των ερωτηθέντων. Το 45% απαντάει πως το κριτήριο της ψήφου του είναι το πρόγραμμα του κάθε κόμματος. Πάντως στην αξιολόγηση των δύο προγραμμάτων τα ποσοστά συνδέονται κυρίως με τα ποσοστά της εκλογικής τους βάσης. Πιο κοινωνικά δίκαιο θεωρείται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το πρόγραμμα της ΝΔ εκτιμάται πως θα βοηθήσει περισσότερο στην ανάπτυξη. Ένα 9% δηλώνει πως σημασία έχει ο αρχηγός του κόμματος και 3% τα πρόσωπα των ψηφοδελτίων. Τέλος 4% των συμμετεχόντων δήλωσε πως θα ψηφίσει ώστε να μη νικήσει κάποιο αντίπαλο κόμμα.
Σχετικά με ζητήματα που προκύπτουν από τα προγράμματα και τις θέσεις των κομμάτων και έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, οι πολίτες απορρίπτουν με ποσοστό 52% την πρόταση της ΝΔ για επαναφορά του κανόνα 1 προς 5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις) στο Δημόσιο, αλλά και τον περιορισμό των επιδομάτων. Το 49% δηλώνει πως όχι μόνο δεν θα πρέπει να περιοριστούν αλλά θα πρέπει και να αυξηθούν, ενώ το 28% απαντά πως θα πρέπει τουλάχιστον να μείνουν ως έχουν. Αντίθετα μόλις 14% συντάσσεται με τη θέση στελεχών της ΝΔ περί περικοπής (4%) και κατάργησης (10%). Σχετικά με τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας, και με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της Αυστρίας για 12ωρη ημερήσια εργασία, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών (85%) δηλώνει πως τάσσεται κατά αυτών των σχεδιασμών.
Διχασμένοι είνα οι πολίτες για την ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού - Συνταξιοδοτικού και της Δημόσιας Υγείας. Ειδικότερα 42% δηλώνουν πως διαφωνούν με την ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, έναντι 44% που δηλώνουν πως συμφωνούν. Για την ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας και των Νοσοκομείων, το 44% δηλώνει κατά, ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό δηλώνει υπέρ.
Τέλος σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας και τη στάση της Ελλάδας, το 26% δηλώνει πως είναι “γενικά σωστή”, ενώ το 54% δηλώνει πως είναι “πολύ ήπια και πρέπει να γίνει πιο σκληρή”. Μόλις 6% απαντάει πως η στάση της Ελλάδας είναι ήδη “πολύ σκληρή και πρέπει να γίνει πιο ήπια”.
Η Ταυτότητα της Έρευνας
https://tvxs.gr/news/ellada/dimoskopisi-palmos-analysis-meionetai-i-psalida-nd-syriza-sygkritika-me-eyroekloges
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου