Η Καρόλα Ρακέτε, η «καπετάνισσα» όπως τη φωνάζουν πια, είναι σίγουρα ένα από τα πρόσωπα των ημερών. Η σύλληψή της αφού έσπασε το εμπάργκο του Σαλβίνι και οδήγησε στην Σικελία το σκάφος της που μετέφερε 42 διασωθέντες ανθρώπους την ανέδειξε σε σύμβολο του αγώνα υπέρ των προσφύγων.
Οδηγός ένας πλοίου διάσωσης που ανήκει στη γερμανική ΜΚΟ Sea - Watch, η Καρόλα Ρακέτε είχε περιμαζέψει 42 πρόσφυγες και για περισσότερες από δυο εβδομάδες περίμενε άδεια από τις ιταλικές αρχές για να πιάσει λιμάνι. Ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της χώρας Ματέο Σαλβίνι για ακόμη μια φορά απαγόρεψε σε πλοίο που μεταφέρει πρόσφυγες να δέσει και να αποβιβάσει στην Ιταλία.
Τελικά η Καρόλα Ρακέτε αποφάσισε να παραβιάσει την απαγόρευση και να οδηγήσει το πλοίο στη Λαμπεντούζα της Σικελίας. Όπως είπε ήταν «μια πράξη ανυπακοής αλλά όχι βίας, απαραίτητη για να να αποφευχθεί μια τραγωδία. Στο λιμάνι, την ώρα που η αστυνομία της περνούσε χειροπέδες, εκατοντάδες άνθρωποι την υποδέχονταν με χειροκροτήματα υποστηρίζοντας την κίνησή της.
Η Καρόλα Ρακέτε είναι 31 ετών και πρώην ακτιβίστρια της Greenpeace. Στα 23 της ήδη βρισκόταν πάνω σε παγοθραυστικό στον Αρκτικό Κύκλο και χρημάτισε πλοηγός στο σκάφος ενός εκ των μεγαλύτερων γερμανικών ωκεανογραφικών ιδρυμάτων, του Άλφρεντ Βέγκενερ Ίνστιτουτ. Δύο χρόνια αργότερα ήταν δεύτερη πλοίαρχος στο Ocean Diamond και πάλι στον βόρειο πόλο. Για πέντε περίπου χρόνια έκανε τον περίπλου της Βόρειας Θάλασσας. Πριν από επτά χρόνια ανέλαβε το τιμόνι ερευνητικών και εμπορικών πλοίων. Τα τρία τελευταία οδηγεί το Sea Watch 3. Προτού γίνει κυβερνήτης του πλοίου, μελέτησε τέσσερις γλώσσες και πήρε πτυχίο στην Περιβαλλοντική Προστασία από το πανεπιστήμιο του Έντζ Χιλ, στο Λάνκασαϊρ της Αγγλίας.
Το χρονικό της υπόθεσης
Το πλοίο Sea-Watch 3, μάζεψε τους 42 πρόσφυγες από μια λαστιχένια βάρκα, μακριά από τις ακτές της Λιβύης στις 12 Ιουνίου. Σύμφωνα με το πλήρωμα αναγκάστηκε να μπει στα ιταλικά νερά για να εγγυηθεί την ασφάλεια των προσφύγων. Η Ιταλία έκλεισε τα λιμάνια της για τα πλοία διάσωσης με εντολή Σαλβίνι. Το Sea-Watch 3 περίμενε για δυο εβδομάδες προκείμενου να του δοθεί άδεια για να πιάσει λιμάνι.
Η άδεια δεν ήρθε ποτέ και η κατάσταση πάνω στο πλοίο ήταν φριχτή για τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες. Τότε η Ρακέτε πήρε την απόφαση να διακινδυνεύσει να μπει στο λιμάνι της Λαμπεντούζα. Ο Σαλβίνι προειδοποίησε: «θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να σταματήσουμε το παράνομο πλοίο, που θέτει σε κίνδυνο δεκάδες μετανάστες για να κάνει ένα βρόμικο πολιτικό παιχνίδι».
Η Ρακέτε σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε πάνω στο πλοίο, δήλωσε αποφασισμένη, παρόλο που γνώριζε ότι θα συλληφθεί: «Το ξέρω πως είναι ρίσκο και κατά πάσα πιθανότητα θα χάσω το πλοίο, όμως οι 42 πρόσφυγες είναι αποκαμωμένοι, θα τους οδηγήσω στην ασφάλεια». Και αψηφώντας την απαγόρευση ξεκίνησε για τη Λαμπεντούζα.
Ένα σκάφος των ιταλικών τελωνειακών αρχών προσπάθησε να εμποδίσει τον ελλιμενισμό του πλοίου, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί για να μην παγιδευτεί στην προβλήτα. Με αφορμή αυτό το επεισόδιο, ο Σαλβίνι, δήλωσε ότι η επιθετική τακτική της Ρακέτε κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία έχει να κάνει με «εγκληματίες». Έτσι έδωσε την εντολή η Ρακέτε να συλληφθεί αμέσως και το πλοίο να κατασχεθεί.
Έτσι έγινε. Η Ρακέτε συνελήφθη και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Πλέον αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από τρία έως δέκα χρόνια για αντίσταση κατά της αρχής και αντίσταση ή βία απέναντι σε πολεμικό πλοίο. Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες για υποκίνηση της παράνομης μετανάστευσης και παραβίαση των κανόνων ναυσιπλοΐας. «Αποστολή εξετελέσθη», έγραψε στο twitter, ο Σαλβίνι. «Η καπετάνισσα που αγνόησε το νόμο συνελήφθη. Το πειρατικό πλοίο κατασχέθηκε. Το μεγαλύτερο πρόστιμο για την ξένη ΜΚΟ».
Η Ρακέτε δήλωσε μέσω του δικηγόρου της στην Corriere della Sera: «η κατάσταση ήταν απελπιστική. Ο στόχος μου ήταν απλώς να μεταφέρω στη στεριά εξουθενωμένους και απελπισμένους ανθρώπους». «Φοβόμουν τυχόν αυτοκτονίες πάνω στο πλοίο δεδομένου ότι οι μετανάστες βρίσκονταν πάνω από δύο εβδομάδες εκεί μετά την διάσωσή τους στη Μεσόγειο», είπε ακόμη και πρόσθεσε: «η πρόθεσή μου ήταν να μην θέσω κανέναν σε κίνδυνο. Έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη και επαναλαμβάνω τη συγνώμη μου».
«Είμαστε υπερήφανοι για την καπετάνισσά μας, έκανε ακριβώς το σωστό, έφερε τους ανθρώπους στην στεριά με ασφάλεια», ανακοίνωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Sea - Watch International, Γιοχάνες Μπάγιερ. Για την κατηγορία εκ μέρους της Ιταλίας ότι το Sea - Watch αρνήθηκε να επιστρέψει με τους πρόσφυγες στην Τρίπολη της Λιβύης, η Τζόρτζια Λινάρντι, εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Ιταλία, δήλωσε: «η Λιβύη δεν είναι ασφαλής χώρα. Ο εξαναγκασμός διασωθέντων ανθρώπων να επιστρέψουν σε μια χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο και στην οποία έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί, είναι ένα έγκλημα που ποτέ δεν θα διαπράξουμε».
Στήριξη
Πέρα από την οργάνωση για την οποία εργάζεται και τον απλό κόσμο που βρέθηκε στο πλευρό της κατά τη σύλληψή της, η στήριξη στο πρόσωπο της Ρακέτε είναι τεράστια. Μια καμπάνια για συγκέντρωση κεφαλαίων για τη νομική της υποστήριξη ξεκίνησε από τηλεοπτικούς αστέρες της Γερμανίας και μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 350.000 ευρώ.
Η Ρακέτε έχει γίνει σύμβολο στα μάτια της αριστεράς στην Ιταλία καθώς αμφισβήτησε την πολιτική των «κλειστών λιμένων» που έχει επιβάλει ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι. Η Ρακέτε από την πλευρά της λέει, «δεν είχα δικαίωμα να υπακούσω. Μου είπαν να τους πάω πίσω στη Λιβύη. Από νομικής άποψης, πρόκειται για ανθρώπους που έφυγαν από μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο. Ο νόμος μας εμποδίζει να τους πάμε πίσω».
https://twitter.com/i/status/1144760012839018496
https://tvxs.gr/news/eyropi-eop/karola-rakete-i-kapetanissa-symbolo-poy-apsifise-ton-salbini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου