Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας για μια χώρα και για την οικονομική ανάπτυξή της. Η ΔΕΗ ιδρύθηκε ως δημόσια επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 1950. Οταν ιδρύθηκε, υπήρχαν 385 σχετικές εταιρείες, από τις οποίες 327 ιδιωτικές με διάφορους τύπους αδειών ή χωρίς άδεια και 58 δημοτικές ή κοινοτικές.
Η συγκέντρωση αυτού του χάους στο Δημόσιο σηματοδοτούσε την αδυναμία του ιδιωτικού τομέα να διαχειριστεί μια τόσο σοβαρή υπόθεση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της οικονομικής ανάπτυξης. Αντίθετα, το Δημόσιο που την ανέλαβε, έφερε σε πέρας και υπηρετεί αυτή την αποστολή για 70 χρόνια.
Είναι αλήθεια ότι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, δηλαδή το ξεπούλημά της στους ιδιώτες, φέρει τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο όνομα της δήθεν αντιμετώπισης των μονοπωλιακών καταστάσεων. Εξίσου αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν είχαν την ίδια αντίληψη στη διαχείριση του θέματος όλες οι κυβερνήσεις της χώρας.
Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε και πέτυχε ένα συμβιβασμό με τους κοινοτικούς εταίρους, ο οποίος έσωζε την εταιρεία, παραχωρώντας προς εκποίηση μόνο τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής. Αντίθετα, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αφήσει τίποτε όρθιο.
Η απαξίωση της ΔΕΗ έχει παρελθόν και η τελευταία προσπάθεια ξεκίνησε από τη Ν.Δ. και τα φιλικά προς αυτήν μέσα ενημέρωσης, στα τέλη του 2018. Τότε, αλλεπάλληλες δηλώσεις και δημοσιεύματα μεγιστοποιούσαν το ζήτημα των συγκυριακών αρνητικών οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης. Αφού έγινε όση ζημιά μπορούσε να γίνει, η κυβερνητική αλλαγή μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου συνοδεύτηκε με την τοποθέτηση των κατάλληλων ανθρώπων στις κατάλληλες θέσεις.
Αρμόδιος υπουργός και πολιτικός προϊστάμενος της ΔΕΗ, ο άνθρωπος που θα καθορίσει τη θέση της, τοποθετήθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης. Αυτός που έφερε σε πέρας το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής». Αυτός που σήμερα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να εμφανίζει τη ΔΕΗ ξοφλημένη. Δίπλα του ως υφυπουργός ο Γεράσιμος Θωμάς, ο οποίος το 2014 είχε παίξει καθοριστικό ρόλο, μέσω των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την προώθηση της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ. Αμφιβάλλει κανείς πως το παιχνίδι είναι στημένο για την επιστροφή τού ελέγχου της ηλεκτρικής ενέργειας στους ιδιώτες;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου