«Οι αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ, δεν θίγει τα δικαιώματα που αναφέρονται στο άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ». Αυτό αναφέρει σε επιστολή της προς ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιουνίου ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έστειλαν επιστολή προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, εκφράζοντας την ανησυχία τους σχετικά με την κατάσταση του Τζ. Ασάνζ, ιδίως σχετικά με την ενδεχόμενη έκδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ. Στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι το αίτημα έκδοσης του φυλακισμένου ιδρυτή του Wikileaks στις ΗΠΑ έχει υπογράψει ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Σαγίντ Τζαβίντ, καθιστώντας τον Ασάνζ πιο κοντά στην αντιμετώπιση της δίωξης. «Λυπούμαστε για την απόφαση αυτή. Ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι ένα διεθνές σύμβολο του αγώνα για διεθνή πολιτική διαφάνεια και η κράτησή του αποτελεί όχι μόνο επίθεση στο δικαίωμα στην πληροφόρηση, που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της δημοκρατίας, αλλά και παραβιάζει τόσο τη διεθνή όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία», αναφέρουν στην επιστολή τους οι ευρωβουλευτές.
Η υπόθεση Ασάνζ έχει αποκτήσει τεράστια συμβολική σημασία καθώς αφορά το δικαίωμα δημοσιογράφων και οργανισμών ΜΜΕ, όπως τα wikileaks που ίδρυσε ο Ασάνζ, να δημοσιεύουν αποκλειστικές πληροφορίες και ντοκουμέντα για τις δραστηριότητες και τους ισχυρούς του πλανήτη. «Ο Ασάνζ δεν είναι πολίτης των ΗΠΑ. Αν εκδοθεί στις ΗΠΑ, τότε κάθε χώρα, από τη Βόρεια Κορέα και την Σαουδική Αραβία ως τη Τουρκία ή τη Βραζιλία θα μπορεί να ζητά την έκδοση ξένων δημοσιογράφων επειδή αποκαλύπτουν μυστικά τους», δήλωσε ο Στέλιος Κούλογλου σχολιάζοντας την απάντηση της Ευρωπαίας Επιτρόπου. «Η κυρία Γιούροβα δεν παίρνεί θέση σε αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα αλλά μας διαβεβαιώνει ότι ο Ασάνζ μπορεί να εκδοθεί αν δεν εκτελεστεί αλλά σαπίσει στις φυλακές».
Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ασάνζ τιμήθηκε με το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, δημοσιογράφους και υπέρμαχους της αλήθειας, το οποίο έχει θεσπιστεί με πρωτοβουλία του Στέλιου Κούλογλου. Ο Ασάνζ τιμήθηκε με το βραβείο αυτό, ως αναγνώριση του έργου του για την υπεράσπιση της αλήθειας και για το θάρρος του να διακινδυνέψει την προσωπική του ελευθερία.
Στην απάντησή της προς τους ευρωβουλευτές, η Επίτροπος Γιούροβα διευκρινίζει ότι: «η Επιτροπή δεν μπορεί να παρεμβαίνει ή να έχει κάποια επιρροή σε σχέση με τις δικαστικές διαδικασίες ενώπιον του Βρετανικού Δικαστηρίου. Αυτό αποτελεί μέρος της δικαστικής ανεξαρτησίας».
Ωστόσο, επισημαίνει ότι: «το άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ προβλέπει ότι κανείς δεν μπορεί να εκδοθεί σε κράτος όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποβληθεί σε θανατική ποινή, βασανιστήρια ή άλλα απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Πιο συγκεκριμένα, όπως έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του στην υπόθεση Petruhhin (C-182/15), οι αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι η έκδοση δεν θίγει τα δικαιώματα που αναφέρονται στο άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επιπλέον, η Επίτροπος Γιούροβα επισημαίνει ότι «το άρθρο 13 (θανατική ποινή) της συμφωνίας για την έκδοση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προβλέπει ότι: Όταν το αδίκημα για το οποίο ζητείται έκδοση τιμωρείται με θάνατο σύμφωνα με τους νόμους του αιτούντος κράτους και δεν τιμωρείται με θάνατο σύμφωνα με τους νόμους του κράτους στο οποίο απευθύνεται η αίτηση, το κράτος προς το οποίο απευθύνεται η αίτηση μπορεί να χορηγήσει έκδοση υπό τον όρο ότι δεν θα επιβληθεί θανατική ποινή στο πρόσωπο που εκδίδεται, ή εάν, για λόγους δικονομίας, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να τηρηθεί από το αιτούν κράτος, υπό τον όρο ότι δεν θα επιβληθεί η θανατική ποινή, εάν επιβληθεί. Εάν το αιτούν κράτος δεν αποδέχεται τους όρους, η αίτηση έκδοσης μπορεί να απορριφθεί».
«Ομοίως, σε περίπτωση προσώπων που υποβάλλουν αίτηση για διεθνή προστασία σε κράτος μέλος, το κράτος μέλος μπορεί, κατ 'εξαίρεση από το δικαίωμα του αιτούντος να παραμείνει στο κράτος μέλος μέχρις ότου εξεταστεί η αίτηση, να εκδώσει τον αιτούντα σε τρίτη χώρα όταν είναι πεπεισμένο ότι μια απόφαση έκδοσης δεν θα οδηγήσει σε άμεση ή έμμεση επαναπροώθηση κατά παράβαση των διεθνών και ενωσιακών υποχρεώσεών του».
Όσον αφορά την οδηγία για την προστασία των προσώπων που καταγγέλλουν παραβιάσεις του δικαίου της Ένωσης, η Επίτροπος Γιούροβα σημειώνει ότι δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ. Αναμένεται να εγκριθεί επισήμως το φθινόπωρο του 2019 (τα κράτη μέλη θα έχουν τότε δύο έτη για να τα μεταφέρουν στην εθνική νομοθεσία). Σημειώνει, επίσης, ότι «η Επιτροπή δεν μπορεί να λάβει θέση σχετικά με μια συγκεκριμένη περίπτωση. Μετά τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, θα είναι ο ρόλος των εθνικών αρχών, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών δικαστηρίων, να εξακριβώνουν τα πραγματικά περιστατικά σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον ένα πρόσωπο πληροί τις προϋποθέσεις για προστασία, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων περιστάσεων της υπόθεσης».
Η Επίτροπος Δικαιοσύνης καταλήγει λέγοντας ότι θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην υπόθεση Ασάνζ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου