Με δυο αποφάσεις που στοχεύουν καθαρά στην μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε μια ευρεία και σύγχρονη ριζοσπαστική παράταξη της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς και με ένα βήμα εκτόνωσης των εσωκομματικών εντάσεων έκλεισε η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Οι δυο αποφάσεις που εκτιμάται ότι θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι:
η άμεση έναρξη - από την 1η Οκτωβρίου - πανελλαδικής καμπάνιας για την εγγραφή νέων μελών σε περίπτερα του κόμματος σε όλη την χώρα αλλά και διαδικτυακά μέσα από την νέα ψηφιακή πλατφόρμα,
η δημιουργία ενος ενιαίου κέντρου με την Προοδευτική Συμμαχία, αρχης γεννονένης από την άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), με την συμμετοχή των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων της κεντροαριστεράς.
Το βήμα εκτόνωσης των εσωκομματικών αντιθέσεων είναι η απόφαση Τσίπρα να μην ζητήσει την εκλογή του από την βάση με διαδικασίες όπως εκείνες που ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ -μια απόφαση που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αιτιολόγησε λέγοντας: «Δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε, ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους».
Με την τοποθέτηση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την συζήτηση για απ' ευθείας εκλογή προέδρου από την βάση την οποία προέκριναν ένθερμα τον τελευταίο μήνα στελέχη της προεδρικής ομάδας όπως ο Νίκος Παππας, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Δημήτρης Βίτσας κ.α. Στον αντίποδα, η συγκεκριμένη πρόταση συγκέντρωνε τις έντονες επιφυλάξεις του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη, του Νίκου Βούτση, καθώς και του Ευκλειδη Τσακαλώτου και της ομάδας των «53», που εξέφραζαν φόβους ότι μπορεί να οδηγήσει στην μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ σε προσωποπαγές αρχηγικό κόμμα υπονομεύοντας τις Αριστερές αρχές της συλλογικότητας.
Το κλείσιμο της σχετικής συζήτησης αίρει και ένα σοβαρό σημείο τριβής μεταξύ των δυο πλευρών, ωστόσο η απόφαση Τσίπρα συνοδεύτηκε και από την καθαρή προειδοποίηση ότι δεν θα αποδεχθεί και την «ηγεμονία των μηχανισμων»: «Η συζήτηση», είπε, «όμως για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία εμπεριέχει και το τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλη η ηγεσία. Γιατί ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος αλλά ταυτόχρονα ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μία άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών».
Πέραν τούτων, σε οργανωτικό επίπεδο στην σημερινή συνεδρίαση παρθηκαν ακόμη οι εξής αποφάσεις:
Η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οργανωτικής λειτουργίας του Κόμματος ( eSYRIZA)
Η συγκρότηση επιτροπης που θα διαμορφώσει την Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.
Η οργάνωση ανοιχτών Συνελεύσεων μελών για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις..
Η ανασυγκροπτηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ,με κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας στο Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Tvxs.gr, το κλίμα που επικράτησε στην συνεδρίαση, όπως μεταφέρεται από όλες τις πλευρές, ήταν «πολύ καλό» με εμφανή πρόθεση να αποτραπεί ένας κύκλος αδιέξοδης εσωστρέφειας.
Ενδεικτική και εδώ ήταν η τοποθέτηση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος αναφέρθηκε και στις επιθέσεις που δέχθηκε ο γραμματέας Παπνος Σκουρλέτης: «Είναι μεγάλη πολυτέλεια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «να γυρίσουμε σε μια άχαρη και αδιέξοδη εσωστρέφεια και σε σκιαμαχίες μεταξύ μας. Οι επιθέσεις στον Γραμματέα και σε στελέχη μας δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας αλλά συλλογικά προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων».
Κομματικές πηγές σημείωναν επίσης πως η διαδικασία διεύρυνσης αντιμετωπίζεται με διττό τρόπο, «ως η αναγκαία τομή για την οργανωτική αναβάθμιση και τη γείωση με την κοινωνία, αλλά και ως συνέχεια, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά ιστορία». Οι ιδιες πηγες τόνιζαν πως η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από την μια μετά στην άλλη.
Κατά την συνεδρίαση ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε επίσης την σημασία που θα έχει στην διαδικασία της διεύρυνσης ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κόμματος ενώ εκτεταμένη συζήτηση έγινε και για το - πρωτοφανώς - εχθρικό επικοινωνιακό και μιντιακό περιβάλλον. «Το επικοινωνιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικά εχθρικό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «και οι αντίπαλοί μας θα κάνουν ότι μπορούν για να μας απομονώσουν, να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας, να μας αποκόψουν από τα στρώματα που μας στηρίζουν».
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως «ο μόνος τρόπος να αντέξουμε σε αυτές τις συνθήκες είναι ο δύσκολος δρόμος, δηλαδή να χτίσουμε δομές ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση. Και για αυτό το λόγο η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολλή δουλειά και κόπο και είναι κομβικής σημασίας».
Για την ανάγκη του ψηφιακού μετασχηματισμού του κόμματος είπε πως αυτή πρέπει να είναι μονόδρομος και η νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί από τις νέες τεχνολογίες δεν μπορεί να αγνοηθεί, τονίζοντας: «Η συζήτηση για το κόμμα είναι πολύπλοκη και σύνθετη. Δεν είναι μόνο το ιδεολογικό σκέλος αλλά και το μοντέλο οργάνωσης είναι πολύ κρίσιμο. Το κόμμα και η κομματική δομή και οργάνωση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι ένα κρίσιμο θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει σε βάθος. Οι νέες τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο καθημερινότητας για όλους μας, που το βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας».
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο eΣΥΡΙΖΑ. Ένα κόμμα που θα οργανώνει και θα κινητοποιεί αποτελεσματικά τα μέλη του αλλά και θα παράγει δράση και πολιτική, θα δίνει περιεχόμενο και αντικείμενο καθημερινής δουλειάς, θα ενισχύει το νόημα της συμμετοχής αλλά ταυτόχρονα θα βαθαίνει και τη δημοκρατία» σημείωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου