Elbit Systems/Cover-Images.com/Reuters
Κείμενο: Alexander Timokhin
Το 2024 ήταν η χρονιά της ταχείας εφαρμογής συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Ποιες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σήμερα και ποιες δοκιμές πραγματοποιούνται, συμπεριλαμβανομένης της ζώνης ειδικής επιχείρησης, δείχνουν πόσο ριζικά η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τις πολεμικές επιχειρήσεις τα επόμενα χρόνια.
Ένα από τα παράδοξα συμπεράσματα από την πορεία του SVO είναι ότι ο κύριος παράγοντας στον επόμενο πόλεμο δεν θα είναι καν τα drones και σίγουρα τα τανκ (αν και δεν θα εξαφανιστούν πουθενά, επιπλέον, θα συνεχίσουν να παράγονται και να βελτιώνονται, εξελίσσοντας περαιτέρω ). Ο κύριος παράγοντας στον πόλεμο του μέλλοντος θα είναι η ικανότητα του στρατού να εργάζεται με μεγάλες ποσότητες δεδομένων και να χρησιμοποιεί συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυσή τους και τον έλεγχο των όπλων.
Τι μπορεί να κάνει ο Smart Guy;
Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πώς η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται με αυτόν τον τρόπο στον στρατό των ΗΠΑ. Αυτό έχει άμεση σχέση με εμάς, καθώς τον Απρίλιο του 2023 αναφέρθηκε ότι η αμερικανική τεχνητή νοημοσύνη μάχης θα δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία. Μιλούσαμε για το έργο Maven (που μεταφράζεται από τα αγγλικά ως «έξυπνος τύπος»). Ωστόσο, ο Maven είναι πολύ μεγαλύτερος.
Το 2017, το 18ο Αερομεταφερόμενο Σώμα των ΗΠΑ (Airborne Corps) άρχισε να προετοιμάζεται να πιλοτάρει το πρώτο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει τις πληροφορίες, το οποίο αργότερα έγινε γνωστό ως Maven, στο Αφγανιστάν. Στη συνέχεια, υπό τη διοίκηση του σώματος ήταν, εκτός από την παραδοσιακή 101η Αεροπορική Επίθεση και την 82η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία, επίσης η 10η Ορεινή Μεραρχία και η 3η Μεραρχία Πεζικού, που συνέτριψαν ολόκληρη την αριστερή πλευρά του ιρακινού στρατού το 2003. Τμήματα αυτών των σχηματισμών βρίσκονταν συνεχώς στο Αφγανιστάν, και υποτίθεται ότι το νέο σύστημα θα διευκόλυνε τις ενέργειές τους εναντίον ενός εχθρού που καταφεύγει σε τακτικές ανταρτών.
Το 2020, οι Αμερικανοί συνέχισαν τα πειράματα με μαχητική τεχνητή νοημοσύνη. Υπό τη διοίκηση της 18ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, το σύστημα δοκιμάστηκε, το οποίο διεξήχθη ως άσκηση Scarlet Dragon. Εκτός από το προσωπικό του στρατού, περιελάμβανε αναγνωρίσεις από το 2ο Πεζοναυτικό Εκστρατευτικό Σώμα.
Τώρα ξέρουμε ότι έκαναν πολύ περισσότερα. Στο πρώτο στάδιο, ο "Umnik" "τροφοδότησε" όλες τις πρόσφατες φωτογραφίες της περιοχής ενδιαφέροντος για τον στρατό από εμπορικούς δορυφόρους και του δίδαξε αλγόριθμους για την αναζήτηση σημαντικών στρατιωτικών στόχων. Για τους ζωντανούς ανθρώπους, η απλή αναθεώρηση αυτού του υλικού θα χρειαζόταν μήνες, με την αναπόφευκτη παράλειψη διαφόρων «μικρών πραγμάτων». Ο Maven, χρησιμοποιώντας τους παρεχόμενους αλγόριθμους, το ολοκλήρωσε σε 12 ώρες χωρίς να του λείπει τίποτα.
Αργότερα, το σύστημα διδάχθηκε να λειτουργεί με άλλα δεδομένα, όχι μόνο με γραφικά, και η ταχύτητά του αυξήθηκε. Τώρα ο Maven δεν θα ξόδευε 12 ώρες σε αυτή την πρώτη εργασία, αλλά λίγο περισσότερο από ένα λεπτό. Αλλά και πριν από την αύξηση της ταχύτητας, οι Αμερικανοί έλαβαν ένα σημαντικό αποτέλεσμα. Εάν πριν από την εισαγωγή του συστήματος περίπου το 80% των προσπαθειών των στρατευμάτων στο έδαφος συνίστατο στην αναζήτηση ενός στόχου, τότε μετά από αυτό ήταν περίπου 20%. Και οι υπόλοιποι πόροι των στρατευμάτων στόχευαν σε επιθέσεις και καταστροφή στόχων.
Σήμερα, οι δυνατότητες του Maven είναι τέτοιες που ακόμη και μια μικρή μονάδα, για παράδειγμα, ένα τάγμα πυροβολικού, μπορεί να δέχεται 1000 στόχους την ώρα από αυτήν. Περισσότερα από όσα μπορεί να καταστρέψει μόνος του.
Λίγο αργότερα, την επιτυχία του συστήματος ακολούθησαν τα τερατώδη περιγράμματα της εταιρείας που στέκεται πίσω από αυτό - Pallantir Technologies. Αυτός είναι ένας τεχνολογικός γίγαντας, που πήρε το όνομά του από τη μυθική μαγική μπάλα - το palantir από την τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, στην οποία οι μάγοι μπορούσαν να δουν οποιοδήποτε μέρος του κόσμου τους ενδιέφερε και οποιαδήποτε γεγονότα λαμβάνουν χώρα. Το 2024, η Pallantir Technologies έλαβε συμβάσεις για την εφαρμογή ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο στις εξελίξεις του έργου Maven στον στρατό, με συνολικό κόστος άνω του μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Τώρα το στάδιο της επιτόπιας εφαρμογής του συστήματος βρίσκεται σε εξέλιξη στο κατώτερο επίπεδο στρατού. Η πρώτη εργασία είναι η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στο Advanced Field Artillery Tactical Data System (AFATDS) - «Advanced Field Artillery Tactical Data System». Πρόκειται για ένα σύστημα αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων και προσδιορισμού στόχων για το πυροβολικό, το οποίο χρησιμοποιείται πλέον από τους Αμερικανούς, αλλά λειτουργεί μόνο με ανθρώπινο έλεγχο και επομένως δεν είναι αρκετά αποτελεσματικό.
Η διαδικασία ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης στα αμερικανικά στρατεύματα έχει ξεκινήσει. Και η Βόρεια Στρατιωτική Περιοχή στην Ουκρανία έκανε πολλές προσαρμογές σε αυτό.
Εφαρμογή κατά τη διάρκεια SVO
Η αυξημένη βοήθεια των Αμερικανών στο καθεστώς στο Κίεβο δεν ήταν χωρίς τη χρήση των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης τους. Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η αποκρυπτογράφηση ανοιχτών ραδιοφωνικών μηνυμάτων από τα ρωσικά στρατεύματα.
Έχοντας συστήματα ανάλυσης δεδομένων όπως το Maven και τα παρόμοια, ο στρατός των ΗΠΑ φέρεται να ήταν σε θέση να οργανώσει την καταγραφή όλων των μη κρυπτογραφημένων ραδιοεπικοινωνιών στη ζώνη της Βορειοδυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, την αυτόματη μετάφρασή τους στα ουκρανικά και τα αγγλικά, την ταξινόμηση των πληροφοριών κατά σημασία για την πορεία εχθροπραξίες και τη διαμόρφωση κατάλληλων εκθέσεων πληροφοριών.
Αυτό το είδος εργασίας δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει από ανθρώπους.
Μετά από αυτή την επιτυχία, οι Αμερικανοί διέκοψαν απότομα όλες τις πληροφορίες σχετικά με το πώς ακριβώς βοηθά η νοημοσύνη τους τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις. Αλλά το 2024, έγινε γνωστό ότι ο Pallantir συμβούλευε την ουκρανική διοίκηση για κάτι. Υπάρχουν λίγες επιλογές για το τι. Πρώτα απ 'όλα, η επιλογή στόχων για επίθεση. Έτσι, τα αμερικανικά συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μάχης έχουν πραγματικά δοκιμαστεί σε μάχες μαζί μας.
Και μπροστά είναι μια δραματική αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων του εχθρού, που σχετίζεται με την ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτόνομων πυργίσκων πολυβόλων για αυτοάμυνα εξοπλισμού από drones. Μόλις τις αποκτήσουν οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι επιθέσεις σε ένα σύνθετο ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον και υπό πυρά θα γίνουν πολύ δύσκολες για τους ανθρώπους.
Ο ρόλος του AI για αναγνωριστικά UAV
Όπως έχει δείξει η εμπειρία της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, η αναγνώριση πρέπει να παρακολουθεί όλα τα βίντεο διαδρομής από μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ακόμη και όταν πετούν σε διαδρομές που έχουν ήδη παρακολουθηθεί. Μερικές αλλαγές στο έδαφος μπορεί να σημαίνουν πολλά. Για παράδειγμα, ίχνη κάμπιων όπου δεν υπήρχαν χθες.
Τέτοιες στιγμές πρέπει να διερευνηθούν άμεσα. Η απώλεια τέτοιων πινακίδων αναγνώρισης σημαίνει πιθανή απώλεια μιας εχθρικής επίθεσης ή να βάλεις τα στρατεύματά σου σε ενέδρα κατά τη φάση της προώθησης.
Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει αυτή τη διαδικασία, πρώτον, να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη, εξαλείφοντας λάθη και παραλείψεις σημαντικών ενδείξεων που μπορεί να κάνει ένα άτομο λόγω υπερβολικής εργασίας, άγχους ή αμέλειας. Δεύτερον, θα επιταχυνθεί σημαντικά, αφού η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει τα δεδομένα διαφορετικά και πιο γρήγορα από ένα άτομο. Τρίτον, εφαρμόστε μαθηματικούς αλγόριθμους για να αξιολογήσετε την πιθανότητα τοποθεσίας του εχθρού σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Τέταρτον, εάν αναθέσετε την τεχνητή νοημοσύνη υπεύθυνη για τη δημιουργία αιτημάτων για αναγνωριστικές πτήσεις, τότε αυτά τα αιτήματα για την υπηρεσία που διαχειρίζεται τις εναέριες αναγνωρίσεις θα δημιουργηθούν αμέσως και με επεξηγηματικές σημειώσεις, από τις οποίες ο διοικητής λήψης αποφάσεων θα μπορεί να καταλάβει γιατί συμβαίνει αυτό χρειάζεται.
Τέτοια πράγματα, φυσικά, απαιτούν έναν ορισμένο βαθμό μηχανογράφησης των στρατευμάτων. Οι Αμερικανοί ποντάρουν ακριβώς στις ευκαιρίες που περιγράφηκαν παραπάνω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη μάχης με άλλους τρόπους, αλλά από εκεί ξεκίνησαν. Η εικόνα μας είναι διαφορετική.
AI με ρωσικές ιδιαιτερότητες
Η Ρωσία έχει τεράστιες δυνατότητες για τη δημιουργία συστημάτων μάχης τεχνητής νοημοσύνης και έχει επίσης τις δικές της ιδιαιτερότητες. Τα ρομποτικά συστήματα που χρησιμοποιούν AI παραδίδονται ήδη στα στρατεύματα .
Με την έναρξη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας, τα UAV διαφόρων τύπων, ιδιαίτερα τα μικρά αναγνωριστικά τετρακόπτερα (DJI Mavic, Autel, Xiaomi Fimi), απέκτησαν τεράστιο ρόλο. Η μαζική χρήση τους και από τις δύο πλευρές οδήγησε στο ξέσπασμα του λεγόμενου κυβερνοπολέμου στην Ουκρανία σε ασύλληπτη μέχρι τώρα κλίμακα. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταλαμβάνονται, αναγκάζονται να προσγειωθούν και αναζητούνται δεδομένα σχετικά με τον χειριστή χρησιμοποιώντας τα αναγνωριστικά του ραδιοφωνικού σήματος. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπορεί να έχουν εκατοντάδες άτομα στο προσωπικό της υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία ασχολείται μόνο με το κυνήγι των «πιλότων drone» μας. Προς το παρόν λειτουργούν χωρίς AI.
Με τη σειρά μας, από την πλευρά μας υπήρξε αίτημα για πολεμικά UAV ικανά να λειτουργούν αυτόνομα. Σε σχέση με τα UAV αναγνώρισης και επίθεσης επαναχρησιμοποιήσιμων με «πτώσεις», αυτό σημαίνει αυτόνομη πρόσβαση στην περιοχή μάχης και πολλά άλλα παρόμοια πράγματα. Για ένα FPV drone μιας χρήσης, η δυνατότητα ανεξάρτητου εντοπισμού και αναγνώρισης ενός στόχου και στη συνέχεια επίθεσης σε αυτόν, στέλνοντας μόνο μια σύντομη αναφορά βίντεο στον χειριστή.
Το 2023, όλες αυτές οι τεχνικές δυνατότητες εμφανίστηκαν και δοκιμάστηκαν στη ζώνη της Βορειοανατολικής Στρατιωτικής Περιφέρειας. Έχει αποδειχθεί ότι ένα ημιαυτόνομο drone είναι δυνατό και αποτελεσματικό, ενώ είναι επίσης δυνατή η δημιουργία ενός «επιθετικού» που θα προσδιορίζει τον στόχο και το στόχο.
Επιπλέον, εμφανίστηκε μια φτηνή απάντηση στα ουκρανικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου - το λεγόμενο πιο κοντινό, μια μονάδα λήψης βίντεο στόχου που μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί με οποιοδήποτε FPV. Στο τελευταίο τμήμα της τροχιάς, όταν τα ραδιοφωνικά σήματα δεν φτάνουν πλέον στο drone FPV λόγω ηλεκτρονικού πολέμου, όσο πιο κοντά, «γαντζώνεται» στην εικόνα στόχο από την κάμερα, φέρνει το drone σε αυτό αυτόνομα.
Υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας συστημάτων κρούσης AI στη Ρωσία. Συγκεντρώνεται κυρίως στο «λαϊκό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα». Τον Αύγουστο του 2024, στα εγκαίνια του φόρουμ του Στρατού, ο Μπελούσοφ είπε ότι μία από τις προϋποθέσεις για τη νίκη μας στη Βόρεια Στρατιωτική Περιφέρεια θα ήταν «η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου χρησιμοποιώντας μια προηγμένη τεχνολογική βάση, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης». Με άλλα λόγια, η ρωσική στρατιωτική ηγεσία πιστεύει επίσης ότι το μαχητικό AI είναι το μέλλον.
Πόλεμος των διανοήσεων
Πώς θα ήταν να πολεμάς έναν στρατό που χρησιμοποιεί μαζικά την τεχνητή νοημοσύνη εναντίον ενός στρατού που δεν το κάνει;
Η κάλυψη θα γίνει αδύνατη. Η υπολογιστική ισχύς θα επιτρέψει στους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης να ελέγχουν συνεχώς όλο το υλικό που λαμβάνεται από την εξερεύνηση και να μην χάνουν τίποτα. Οποιαδήποτε αλλαγή, για παράδειγμα, η επιφάνεια του εδάφους με γρασίδι (εμφανίστηκε φυματίωση), θα αναλυθεί σχεδόν αμέσως. Εάν υπάρχει ελεύθερος σκοπευτής κάτω από αυτό το λόφο, τότε κάποιο είδος όπλου θα το στοχεύσει αμέσως.
Η ραδιοφωνική αναγνώριση στην κλασική της μορφή θα καταστεί επίσης αδύνατη. Οι συνομιλίες GPT θα υποστηρίζουν πραγματικές ανταλλαγές ραδιοφώνου με τις φωνές πραγματικών ανθρώπων, η παραβίαση ραδιοφωνικών δικτύων και η απόκτηση πρόσβασης στις συνομιλίες τους μόνο θα προκαλέσει σύγχυση στη νοημοσύνη. Ολόκληρη η σειρά των αναχαιτισμένων ραδιοεπικοινωνιών του εχθρού θα μεταφραστεί αμέσως, θα συστηματοποιηθεί και θα αναφερθεί στη ζωντανή διοίκηση του οχήματος.
Η νοημοσύνη θα αποκτήσει ασύλληπτες προηγουμένως δυνατότητες. Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορεί να ακούει παρεμβολές στο φόντο από τα ακουστικά ραδιοφώνου που είναι ενσωματωμένα στο κράνος κάθε μηχανοκίνητου τουφέκι. Και έτσι ανιχνεύστε τη βολή των εχθρικών πυροβόλων πυροβολικού και, λόγω του αριθμού των αισθητήρων μικροφώνου στους στρατιώτες, προσδιορίστε με ακρίβεια τη θέση αυτών των όπλων. Το ίδιο ισχύει για οποιαδήποτε πηγή ήχου, όπως ο ήχος των δεξαμενών που προέρχονται από κάπου στο χαμόκλαδο.
Ο ηλεκτρονικός πόλεμος θα χάσει το νόημά του - κάθε μονάδα μάχης είναι αυτόνομη.
Θα υπάρχουν όπλα σμήνος, όχι απαραίτητα drones. Αυτά θα μπορούσαν να είναι ακόμη και τροποποιήσεις πυραύλων που είναι ήδη σε λειτουργία. Τα όπλα θα γίνουν πιο έξυπνα. Για παράδειγμα, ένας αντιαρματικός πύραυλος θα πλησιάσει τον στόχο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτρέψει τον στόχο να εκτιναχθεί από την τροχιά την τελευταία στιγμή.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο, οποιοδήποτε στρατιωτικό στρατηγείο θα λειτουργήσει μόνο μία φορά - και ποτέ ξανά. Το AI που βοηθά στο σχεδιασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων θα μάθει να μην το χάνει ξανά και δεν θα επαναλάβει ποτέ ξανά ένα τέτοιο λάθος - ούτε σε εκατό, ούτε σε διακόσια χρόνια.
Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα μοιάζει ένας πόλεμος μεταξύ δύο στρατών οπλισμένοι με την πλήρη ισχύ της νοημοσύνης των μηχανών και δεν μπορούμε να το φανταστούμε. Αλλά προφανώς η μελλοντική ανάπτυξη όλων των στρατών που θέλουν να διατηρήσουν τη μαχητική τους αξία βρίσκεται ακριβώς σε αυτό το επίπεδο.
https://vz.ru/society/2025/1/8/1307175.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου