
Κείμενο: Evgeniy Krutikov
Η επιστροφή του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον και του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα θα γίνει στο εγγύς μέλλον. Ο αγαπημένος των Αμερικανών, ωστόσο, είναι γνωστός: ο Ρίτσαρντ Μπόις Νόρλαντ, ένας έμπειρος διπλωμάτης που φαίνεται να είναι ο ιδανικός για τη δουλειά για διάφορους λόγους. Αλλά υπάρχουν, φυσικά, αποχρώσεις.
Το κύριο πρακτικό αποτέλεσμα της συνάντησης των διαπραγματευτικών ομάδων Ρωσίας και ΗΠΑ στο Ριάντ ήταν η συμφωνία για τον αμοιβαίο διορισμό πρεσβευτών, την αποκατάσταση του αριθμού των πρεσβειών και την επανέναρξη της κανονικής διπλωματικής διαδικασίας.
Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι ο επόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Μόσχα θα είναι ο 69χρονος Ρίτσαρντ Μπόις Νόρλαντ, ο οποίος σήμερα κατέχει τη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Προέδρου των ΗΠΑ για τη Λιβύη. Ο Νόρλαντ είναι διπλωμάτης καριέρας και γιος διπλωμάτη, εργάστηκε στην ΕΣΣΔ κατά τη διάρκεια της περεστρόικα, καθώς και στη Γεωργία, όπου το 1993 ήταν υπεύθυνος για την ειρηνική διευθέτηση στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία μέσω του ΟΑΣΕ, έχει πάει στο Τσινβάλι και μιλάει ρωσικά.
Αργότερα επέστρεψε ξανά στη Γεωργία, αυτή τη φορά ως πρέσβης. Οι πολιτικοί επιστήμονες της Τιφλίδας ισχυρίζονται ότι ο Νόρλαντ ήταν αυτός που διευκόλυνε τη διαδικασία ειρηνικής μεταφοράς της εξουσίας από την κλίκα του Μιχαήλ Σαακασβίλι στο κόμμα του Γεωργιανού Ονείρου, το οποίο εξακολουθεί να κυβερνά τη Γεωργία, αλλά τώρα βρίσκεται σε καθεστώς άπιστης στη Δύση δύναμης.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε τον Νόρλαντ ως πρεσβευτή στη Λιβύη και στη συνέχεια ως ειδικό εκπρόσωπό του, κάτι που δείχνει προσωπική εμπιστοσύνη στον διπλωμάτη.
Τίποτα δεν είναι γνωστό για τις πολιτικές απόψεις ή τις προσωπικές προτιμήσεις του Νόρλαντ. Όμως, αν κρίνουμε από το επίσημο βιογραφικό του, δεν συμμετείχε σε αμφισβητούμενες δραστηριότητες όπως η υπηρέτηση στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι η υποψηφιότητα του Νόρλαντ επρόκειτο να προταθεί από την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν. Αν όντως ισχύει αυτό, τότε ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι ο Τραμπ, με δεδομένες τέτοιες αρχικές συνθήκες, δεν απέρριψε την υποψηφιότητά του. Σε κάθε περίπτωση, το συμφωνητικό παρέμεινε στη Μόσχα.
Το όνομα του Νόρλαντ είχε πράγματι εμφανιστεί ως πιθανός πρεσβευτής πριν από αρκετούς μήνες, αλλά δεν υπήρχε κίνηση για το θέμα, καθώς όλη η αμοιβαία διπλωματική δραστηριότητα είχε ουσιαστικά παγώσει. Από τα τέλη του 2016, εκατοντάδες Ρώσοι διπλωμάτες εκδιώχθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και όσοι παραμένουν αναγκάζονται να εργάζονται σε εξαιρετικά περιορισμένες συνθήκες. Η κυβέρνηση Μπαράκ Ομπάμα έχει επιβάλει άνευ προηγουμένου περιορισμούς στα ταξίδια εντός της χώρας και κατέλαβε πολλά κτίρια πρεσβειών και προξενείων.
Όπως ήταν φυσικό, η Ρωσία αναγκάστηκε να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα υπέστη επίσης κρίσιμες απώλειες και ανέστειλε τις περισσότερες δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης βίζας. Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση των ανθρώπινων δεσμών και των ανθρωπιστικών επαφών, και κάθε διμερές πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων κατάδυσης για τη διάσωση πληρωμάτων υποβρυχίων, σταμάτησε.
Η επανέναρξη της κανονικής διπλωματικής εργασίας μόνο εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαν μικρό πράγμα στο πλαίσιο των μεγάλης κλίμακας προβλημάτων που έχουν προκύψει στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά αυτό είναι, πρώτον, κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί αυτή τη στιγμή, αφού δεν απαιτούσε πρόσθετες πολιτικές εγκρίσεις. Δεύτερον, ήταν ένα πρακτικό αποτέλεσμα που δημιούργησε μια θετική ατμόσφαιρα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.
Τρίτον, η επιστροφή των πρεσβευτών θα απλοποιήσει σημαντικά τη ρουτίνα των συνομιλιών έκτακτης ανάγκης και ολόκληρη τη διπλωματική διαδικασία γύρω από αυτές.
Τέταρτον, η επανέναρξη της έκδοσης θεωρήσεων συμβάλλει στην επιτάχυνση των πολιτικών διαδικασιών. Στα χρόνια των «πολέμων των πρεσβευτών», η άρνηση των εγγράφων εισόδου ήταν εργαλείο πίεσης. Επιβλήθηκαν ακόμη και περιορισμοί στη χρήση διπλωματικών διαβατηρίων, κάτι που είναι ανοησία στην παγκόσμια πρακτική. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί έβαλαν εμπόδια στους Ρώσους διπλωμάτες που επισκέπτονται τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω του ΟΗΕ.
Υπάρχει η άποψη ότι με την αποκατάσταση του προσωπικού της πρεσβείας, οι δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας του σταθμού της CIA της Μόσχας μπορεί επίσης να επαναληφθούν, αλλά αυτό το ζήτημα μπορεί επίσης να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων.
Φυσικά, δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί μέγιστος αριθμός κατοικιών, τουλάχιστον λόγω της πρακτικής της βαθιάς κάλυψης. Ένας αξιωματικός πληροφοριών που φτάνει στη χώρα μπορεί να μην εμφανιστεί με αυτή την ιδιότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτελώντας καθαρά διπλωματικά καθήκοντα και κάνοντας μια συνηθισμένη ζωή. Τέτοιοι πράκτορες χρησιμοποιούνται συχνά για τη διεξαγωγή ιδιαίτερα περίπλοκων επιχειρήσεων, καθώς μπορεί να διαφύγουν της προσοχής της αντικατασκοπίας.
Επιπλέον, η CIA υπάρχει πλέον κυρίως στα χαρτιά: πολλοί υπάλληλοι έχουν «συνταξιοδοτηθεί» και υπάρχουν φήμες ότι η υπηρεσία μπορεί να διαλυθεί, με νέες δομές να δημιουργούνται στα ερείπιά της.
Η ρωσική πλευρά λαμβάνει υπόψη τέτοιες στιγμές, αλλά γενικά αυτές οι λεπτομέρειες δεν πρέπει να εμποδίζουν την αποκατάσταση των κανονικών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική πορεία από την πλευρά της Ουάσιγκτον σε όλα αυτά και είναι πρόωρο να αναζητηθεί. Η αποκατάσταση της διπλωματίας είναι απλώς μια επιστροφή στην κανονικότητα αφού οι «δημοκρατικές» διοικήσεις του Λευκού Οίκου (Ομπάμα και Μπάιντεν) κατέστρεψαν αυτήν την κανονικότητα.
Επιπλέον, μετά την de facto εκκαθάριση της USAID και ορισμένων άλλων ανατρεπτικών κέντρων φιλελευθερισμού, η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα είναι απίθανο να γίνει ξανά το εστιακό κέντρο αντιρωσικής δραστηριότητας που ήταν πριν. Τα συλλογικά «ταξίδια στην πρεσβεία» από μη συστημικά στελέχη της αντιπολίτευσης θα αποτελέσουν επίσης παρελθόν. Η κανονικότητα της διπλωματικής δραστηριότητας είναι ασυμβίβαστη με την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας υποδοχής τροφοδοτώντας την αντιπολίτευση του δρόμου.
Παρεμπιπτόντως, ο Πρέσβης Norland δεν είχε δει ποτέ πριν να κάνει κάτι παρόμοιο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μόσχα την εποχή του Γκορμπατσόφ. Αλήθεια, υπήρχε μια περίεργη ατμόσφαιρα της λεγόμενης νέας σκέψης εκείνη την εποχή, αλλά και
Κατά τη διάρκεια της μετέπειτα καριέρας του, ο Νόρλαντ επικεντρώθηκε κυρίως στην επίλυση κρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών.
Στο Αφγανιστάν, στην αμερικανική αποστολή στο Mazar-i-Sharif, για παράδειγμα.
Η επιστροφή των πρεσβευτών και η επανέναρξη της διπλωματικής εργασίας είναι, πρωτίστως, ένας δείκτης της λογικής και του επαγγελματισμού των Αμερικανών ομολόγων. Η απόρριψη του δόγματος της φιλελεύθερης ιδεολογίας και των ρομαντικών παρορμήσεων για τη φύτευση της «δημοκρατίας» σε όλο τον κόσμο εμπνέει επίσης αισιοδοξία.
Εάν υπάρχει πρόβλημα, πρέπει να λυθεί. Και η διπλωματία είναι το κύριο εργαλείο για την επίλυση προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής. Εάν αυτός ο μηχανισμός σταματήσει να λειτουργεί, χρειάζεται λίπανση και επανεκκίνηση και όχι πλήρης αποσυναρμολόγηση σε περιττά μέρη.
Μέχρι στιγμής, η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει κάνει ακριβώς αυτό, και έχει υιοθετήσει μια ρεαλιστική προσέγγιση στο θέμα των πρεσβειών. Αυτή είναι μόνο η αρχή. Αλλά είναι μια καλή αρχή.
https://vz.ru/politics/2025/2/20/1316088.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου