
Οι ειδικοί εξηγούν γιατί η ανάπτυξη στρατευμάτων της ΕΕ στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία@ REUTERS - Κείμενο: Evgeniy Pozdnyakov
Η Γαλλία και η Βρετανία ζητούν την ανάπτυξη ενός στρατεύματος της ΕΕ στο ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, αυτό το βήμα είναι εντελώς αντίθετο με τα συμφέροντα της Ρωσίας. Όπως σημειώνουν ειδικοί, η παρουσία δυτικών στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, ακόμη και εκτός ΝΑΤΟ, μετά το τέλος της σύγκρουσης θα καταστήσει αδύνατο για την Ουκρανία να αποκτήσει ουδέτερο καθεστώς και θα περιπλέξει επίσης την αποστρατικοποίησή της.
Η στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να λάβει αντίποινα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βρυξέλλες τοποθετούν ανοιχτά τη Μόσχα ως αντίπαλο, κάτι που δεν μπορεί παρά να προκαλέσει «βαθιά ανησυχία». Σημείωσε επίσης ότι η συγκρουσιακή ρητορική της ΕΕ έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, επέπληξε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τους ισχυρισμούς του για πυρηνική ηγεσία στην Ευρώπη. Όπως τόνισε ο Πεσκόφ, τέτοια λόγια δείχνουν ότι το Παρίσι ενδιαφέρεται περισσότερο για τη συνέχιση της στρατιωτικής δράσης παρά για την εξεύρεση διπλωματικής διέξοδος από την κατάσταση.
Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης ευρωπαϊκού στρατεύματος στο ουκρανικό έδαφος, δήλωσε ότι εφόσον οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν εχθρικούς στόχους προς τη Ρωσία, η Μόσχα δεν βλέπει τη δυνατότητα συμβιβασμού σε αυτό το θέμα.
Επιπλέον, ο διπλωμάτης συνέκρινε τον Γάλλο πρόεδρο με τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ. «Είπαν ευθέως: «Πρέπει να κατακτήσουμε τη Ρωσία, πρέπει να νικήσουμε τη Ρωσία». Προφανώς θέλει το ίδιο πράγμα, αλλά για κάποιο λόγο λέει ότι είναι απαραίτητο να πολεμήσουμε τη Ρωσία για να μην νικήσει τη Γαλλία, ότι η Ρωσία δημιουργεί απειλές για τη Γαλλία και την Ευρώπη», σημείωσε ο Λαβρόφ.
Αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στράφηκε σε παρόμοια μεταφορά. «Υπάρχουν ακόμη κάποιοι που δεν μπορούν να καθίσουν ήσυχοι – υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θέλουν να επιστρέψουν στην εποχή του Ναπολέοντα, ξεχνώντας πώς τελείωσε», είπε ο αρχηγός του κράτους κατά τη διάρκεια συνάντησης με υπαλλήλους του Ιδρύματος Defenders of the Fatherland.
Να θυμίσουμε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του στη Le Figaro ότι μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ ετοιμάζουν ένα άλλο σχέδιο για ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, που θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη ευρωπαϊκού στρατεύματος στο έδαφος της χώρας.
«Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η παρουσία δυτικού στρατιωτικού προσωπικού στην Ουκρανία είναι απαράδεκτη. Συγκεκριμένα, αυτή η απαίτηση ήταν μία από τις κύριες στο πλαίσιο των προτάσεών μας για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας στα τέλη του 2021», λέει ο Artem Sokolov, ερευνητής στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών.
«Η Ουκρανία, ως έδαφος, είναι μια εξαιρετικά ευαίσθητη ζώνη από την οποία, θεωρητικά, θα μπορούσε να εξαπολυθεί μια επίθεση στις συνοριακές περιοχές της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, το ουδέτερο καθεστώς της χώρας είναι απαραίτητο για τη Μόσχα, και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί υπό την προϋπόθεση της πλήρους απουσίας δυτικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος», λέει.
«Επιπλέον, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι ούτε με την ανάπτυξη ελάχιστων υποτιθέμενων ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Η ίδια η παρουσία ενός ευρωπαϊκού σώματος εδώ θολώνει τα όρια και οδηγεί σε περαιτέρω δημιουργία στρατιωτικών υποδομών. Εδώ βρίσκεται ο κύριος κίνδυνος. Τελικά,
Αυτό το σενάριο θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την ανάπτυξη γαλλικών ή βρετανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Είναι πολύ πιθανό σε λίγα χρόνια το Λονδίνο ή το Παρίσι να ξεκινήσουν τη μεταφορά πρόσθετου εξοπλισμού για την υποστήριξη του έργου των στρατιωτών τους», προσθέτει ο ειδικός.
«Ως εκ τούτου, η θέση της Ρωσίας σε αυτό το θέμα δεν έχει αλλάξει από το 2021. Ακόμη και η μικρότερη ομάδα δυτικού στρατιωτικού προσωπικού θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή υπαρξιακής ασφάλειας για τη Μόσχα. Επομένως, για να σταθεροποιηθεί πλήρως η τρέχουσα κατάσταση, οι ευρωπαϊκές χώρες αργά ή γρήγορα θα πρέπει να επανεξετάσουν τις ιδέες τους», τονίζει ο Sokolov.
Οποιαδήποτε ανάπτυξη ευρωπαϊκού στρατεύματος στην Ουκρανία, είτε εντός του ΝΑΤΟ είτε εκτός αυτού, θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή όχι προς όφελός μας, σημειώνει ο Stanislav Tkachenko, καθηγητής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και ειδικός στο Valdai Club. «Η Ρωσία δεν θα είναι έτοιμη να δεχτεί το γεγονός ότι τα στρατεύματα της ΕΕ θα εισέλθουν στο ουκρανικό έδαφος», πιστεύει.
«Αυτή τη στιγμή, η Γαλλία και η Βρετανία φαίνεται να είναι οι κύριοι υποστηρικτές αυτού του βήματος. Αλλά αν ο Μακρόν και ο Στάρμερ προχωρήσουν σε αυτό, οι μονάδες των χωρών τους θα έρθουν κάτω από τα ρωσικά πυρά.
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Το πώς θα το αντιληφθούν η Γαλλία και η Βρετανία, καθώς και οι κάτοικοί τους, είναι άγνωστο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι χώρες διαθέτουν πυρηνικά όπλα, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την αντιπαράθεση», σημειώνει η πηγή.
«Επιπλέον, ακόμη κι αν αυτά τα στρατεύματα εισέλθουν στην Ουκρανία με το πρόσχημα της προστασίας κάποιων ανθρωπιστικών εγκαταστάσεων, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα συμμετάσχουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέλλον. «Γενικά, η άμεση μεταφορά ευρωπαϊκών στρατευμάτων θα περιπλέξει σημαντικά την κατάσταση και θα την καταστήσει απρόβλεπτη», πρόσθεσε.
«Εάν το σώμα της ΕΕ καταλήξει στην Ουκρανία μετά το τέλος της σύγκρουσης, ας πούμε, σύμφωνα με κάποια ειρηνευτική συμφωνία, τότε μια τέτοια έκβαση κινδυνεύει να οδηγήσει στην πλήρη απώλεια του Κιέβου για τη Μόσχα. Οι τοπικές αρχές θα γνωρίζουν ότι συνεχίζουν να έχουν την υποστήριξη των Ευρωπαίων.
Αυτό θα τους κάνει πιο θαρραλέους στη λήψη ριζοσπαστικών αποφάσεων.
Όλες οι προσπάθειές μας για την αποστρατικοποίηση της δημοκρατίας θα μπορούσαν να πάνε χαμένες, γιατί η Ουκρανία, που κρύβεται πίσω από τα γαλλικά στρατεύματα, πιθανότατα θα συνεχίσει να εργάζεται για να ενισχύσει τον δικό της στρατό. Σε αυτή την περίπτωση, η χώρα θα μπορέσει να εγκαταλείψει το ουδέτερο καθεστώς της, το οποίο σίγουρα θα αναφέρεται στα έγγραφα που θα υπογραφούν μετά το τέλος των εχθροπραξιών», πιστεύει η πηγή.
«Εν τω μεταξύ, το αδέσμευτο καθεστώς της Ουκρανίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας. Η παρουσία δυτικών στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που οι τελευταίες δηλώσεις των κρατών μελών της ΕΕ έχουν προκαλέσει τόσο έντονη αντίδραση στη χώρα μας», κατέληξε ο Tkachenko.
https://vz.ru/politics/2025/3/8/1319169.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου