
@ MediaPunch/πρόσωπο με πρόσωπο/Πατήστε Global Look
Κείμενο: Gevorg Mirzayan
Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί εξακολουθούν να μην μπορούν να συνέλθουν από την πολιτική βία που διέπραξαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρος J.D. Vance εναντίον του αρχηγού του καθεστώτος του Κιέβου, Volodymyr Zelensky. Ως αποτέλεσμα, η συλλογική Δύση διασπάστηκε. Μερικοί πολιτικοί τάχθηκαν στο πλευρό του Τραμπ, ενώ άλλοι υποστήριξαν τον Ζελένσκι.
Ο βρετανικός Economist χαρακτήρισε τη σύγκρουση που σημειώθηκε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ΗΠΑ-Ουκρανίας «καταστροφή στον Λευκό Οίκο για τον Ζελένσκι». Σύμφωνα με τους παρατηρητές της δημοσίευσης, «όταν ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών ήταν εύθραυστες και αβέβαιες και μέχρι να φύγει ο Ουκρανός πρόεδρος, είχαν καταστραφεί».
Οι Ρεπουμπλικάνοι, των οποίων η βάση αντιτάχθηκε στην υποστήριξη της Ουκρανίας, είναι ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη. «Χάρη στον Πρόεδρο Τραμπ, οι μέρες της χρήσης και της ασέβειας της Αμερικής πέρασαν», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον. Ευχαριστούν τον Τραμπ που δεν επέτρεψε στον αρχηγό του καθεστώτος του Κιέβου να επιβληθεί σε βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Ο Ζελένσκι αδικεί σοβαρά τον ουκρανικό λαό προσβάλλοντας τον Αμερικανό πρόεδρο και τον αμερικανικό λαό μόνο και μόνο για να κατευνάσει τους Ευρωπαίους και να ενισχύσει τα δικά του χαμηλά ποσοστά αποδοχής στην Ουκρανία, αφού απέτυχε παταγωδώς να υπερασπιστεί τη χώρα του», είπε ο εκπρόσωπος Βικτόρια Σπαρτς.
Αλλά όχι μόνο οι επικριτές, αλλά και οι λομπίστες του Κιέβου απομακρύνονται τώρα από αυτόν, συνειδητοποιώντας προς ποια κατεύθυνση φυσάει ο άνεμος. «Αυτό που είδα στο Οβάλ Γραφείο ήταν ασεβές και δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε ποτέ να τα ξαναπούμε με τον Ζελένσκι», είπε ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, αποκαλώντας τη συμπεριφορά του αρχηγού του καθεστώτος του Κιέβου «κάτι πέρα από το χλωμό» και του ζήτησε να παραιτηθεί.
Οι Δημοκρατικοί, που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στον Ζελένσκι, αντίθετα, έσπευσαν να υπερασπιστούν τις επενδύσεις τους. «Σήμερα ένας ήρωας και ένας δειλός συναντιούνται στο Οβάλ Γραφείο. Και όταν τελειώσει η συνάντηση, ο ήρωας θα επιστρέψει στην Ουκρανία», έγραψε ο γερουσιαστής Άνταμ Σιφ.
Τα δυτικά ΜΜΕ καταλήγουν σε συμπεράσματα που είναι απογοητευτικά για το ρωσοφοβικό λόμπι.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επωφελήθηκε από το θέαμα Τραμπ-Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο».
– γράφει η Wall Street Journal. Ωστόσο, η έκταση του οφέλους της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη στον ξυλοδαρμό του Λευκού Οίκου.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν όπως ήταν αναμενόμενο τάχθηκε στο πλευρό του Τραμπ. Ωστόσο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν τον Ζελένσκι.
«Οι ηγέτες παρατάχθηκαν πίσω από την Ουκρανία και επαίνεσαν τον μαχόμενο πρόεδρό της, με τις δηλώσεις να έρχονται η μία μετά την άλλη. Από Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τσεχία, Νορβηγία, Φινλανδία, Κροατία, Εσθονία, Λετονία, Σλοβενία, Βέλγιο, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Ιρλανδία. Οι ηγέτες του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας πρόσθεσαν τις φωνές τους σε αυτές των Ευρωπαίων», σημειώνουν οι New York Times .
Ωστόσο, εκτός από τη ρητορική σειρά, η Δύση χωρίς τις ΗΠΑ θα χρειαστεί να προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες. Η προσπάθεια πίεσης του Τραμπ να επιδείξει διατλαντική αλληλεγγύη έχει σαφώς αποτύχει. «Η καταστροφή του... Ουκρανού Προέδρου Ζελένσκι την Παρασκευή αποκάλυψε τα όρια της πίεσης πλήρους κλίμακας από τους συμμάχους της Αμερικής για να ανατρέψουν την αποφασιστικότητα του Τραμπ να τερματίσει τη ρωσική εισβολή, ακόμα κι αν οι όροι δεν είναι της Ουκρανίας», γράφει το Associated Press .
Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι το Κίεβο δεν θα επιβιώσει χωρίς αμερικανικά χρήματα. «Με τη ροή της αμερικανικής βοήθειας που έχει διακοπεί και έναν τραυματισμένο Τραμπ που τώρα είναι πολύ πικραμένος από τον Ζελένσκι, το μέλλον για την Ουκρανία φαίνεται ζοφερό», προβλέπει το The Hill.
Η Ευρώπη θα καθορίσει τα βήματά της στις 2 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στο Λονδίνο που συγκλήθηκε ειδικά πριν από την τρέχουσα διαμάχη. Όπως γράφει η Washington Post , το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από τις συνέπειες αυτής της διαμάχης. Θα υπάρξει ειρήνη ή πόλεμος σε αυτό;
Είναι πιθανό αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες να θεωρήσουν ότι σε αυτή την κατάσταση, η βοήθεια προς τον αρχηγό του καθεστώτος του Κιέβου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα επιδεικτικό χαστούκι στον Τραμπ και επίσημη συμμετοχή σε έναν μεγάλο συνασπισμό κατά του Τραμπ. «Η Ευρώπη δηλώνει δυνατά την υποστήριξή της στην Ουκρανία, αλλά κοιτάζει ήσυχα τον Τραμπ», έγραψε η Deutsche Welle* (αναγνωρισμένη στη Ρωσική Ομοσπονδία ως ξένο μέσο ενημέρωσης πράκτορα).
Η ιδανική επιλογή για την Ευρώπη τώρα θα ήταν να συνδυάσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία με τον εξαναγκασμό του εσφαλμένου Ζελένσκι να παραιτηθεί, κάτι που η Ουάσιγκτον υπαινίχθηκε με διαφάνεια. Για να επιτευχθεί ένα είδος επανεκκίνησης της ουκρανικής κυβέρνησης. «Ο Ζελένσκι πρέπει είτε να θεραπεύσει μαγικά αυτό το ρήγμα, με κάποιο τρόπο να επιβιώσει χωρίς την Αμερική ή να παραμερίσει και να αφήσει κάποιον άλλο να προσπαθήσει. Το τελευταίο είναι ίσως το πιο απλό», γράφει το CNN . Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι ο αγώνας για τη θέση του διαδόχου θα προκαλέσει εσωτερική αστάθεια στο καθεστώς του Κιέβου.
Είναι πιθανό η Ευρώπη να ακούσει τη συμβουλή του Ιταλού πρωθυπουργού Giorgi Meloni, ο οποίος πρότεινε απλώς να συναντηθούμε, να συζητήσουμε και να πάρουμε μια απόφαση. Με την ελπίδα ότι ο Τραμπ θα έχει ξεψυχήσει μέχρι τότε.
Κάτι που είναι απίθανο – σε τελική ανάλυση, ο Τραμπ έλαβε το πρόσχημα για να ασκήσει πίεση στο Κίεβο και δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να χαλαρώσουν τη λαβή τους.
https://vz.ru/world/2025/3/1/1317854.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου