Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Επιστροφή του υψηλόβαθμου κλιμακίου - Διαπραγματεύσεις για μέτρα ύψους 10,6 δισ. ευρώ αρχίζει η τρόικα με τη κυβέρνηση


Αθήνα
Στην Αθήνα επιστρέφει σήμερα Τρίτη -αντί την Τετάρτη, όπως είχε αρχικά προγραμματισθεί- το υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας, βάζοντας τις τελευταίες πινελιές στα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα του 2011 και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.


Οι κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μόρς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) θα μείνουν στην Ελλάδα έως τις 6 Ιουνίου, διάστημα κατά το οποίο θα προχωρήσουν σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών στην πρόσθετη εξειδίκευση παρεμβάσεων περίπου 1,6 δισ. ευρώ για το 2011, αλλά και στην αποκρυστάλλωση μέτρων εξοικονόμησης 9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 -2015.

Κατά το επόμενο διάστημα η τρόικα εκτός από την αξιολόγηση της πορείας του προγράμματος και την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων για το 2011 και το μεσοπρόθεσμο θα επιβλέψει τις άμεσες ενέργειες για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και την οριστικοποίηση του συνολικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μέχρι το 2015, ενώ θα παρακολουθήσει και τις πολιτικές διεργασίες που σχετίζονται με τη ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών στις προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων που δημοσίευσε χθες με στόχο την άμεση προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε σχέση με τον OTE, τη ΔΕΗ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ έθεσε ως καταληκτική ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα 30 Μαΐου.

Στο επίκεντρο του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ θα βρεθούν οι προβολές κα τα σενάρια για τη βιωσιμότητα του χρέους, τα οποία είναι άμεσα εξαρτώμενα, από τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, τη καταγραφή πλεονασμάτων και την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με τα σενάρια για την εξέλιξη του χρέους που το υπουργείο Οικονομικών έχει συνδιαμορφώσει με την τρόικα :

Σενάριο 1: Ο ρυθμός ανάπτυξης που δεν υπερβαίνει το 2% και πρωτογενές πλεόνασμα που δεν υπερβαίνει το 3,2% του ΑΕΠ, καταλήγει σε μια μη βιώσιμη εξέλιξη του δημόσιου χρέους που θα συνεχίσει να αυξάνει ανεξέλεγκτα.

Σενάριο 2: Ο ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 3,5% από το 2014 και πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 5,5%. Καταλήγει σε βιώσιμο χρέος που όμως θα διατηρηθεί σε ποσοστό πάνω από το 100% του ΑΕΠ το 2025.

Σενάριο 3: Ο ρυθμός ανάπτυξης πάνω από 3,5% από το 2014, πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 5,5% και πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-2015 οδηγεί σε ένα χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2025.

Σημειώνεται πως χωρίς την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο χρέους, θα απαιτούνταν διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα από το 2014 και μετά της τάξεως του 7,5%.



Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών





Το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε σήμερα διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με τις παρεμβάσεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρίνισε ότι οι παρεμβάσεις για το 2011, καθώς και αυτές που εντάσσονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα οριστικοποιηθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και μετά το διάλογο με τα άλλα πολιτικά κόμματα.

«Σημερινά δημοσιεύματα στις εφημερίδες, που αναφέρονται σε συγκεκριμένες εξειδικεύσεις παρεμβάσεων, πέραν όσων παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, αποτελούν απλές υποθέσεις και σενάρια και δεν αντιστοιχούν σε ειλημμένες αποφάσεις», τονίζεται σχετικώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου