Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Στο παρά πέντε αποσοβήθηκε µια (νέα) κρίση στις σχέσεις Παπανδρέου - Βενιζέλου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Σάββατο 14 Μαΐου 2011

Τρίτη βράδυ. Το άτυπο Υπουργικό Συµβούλιο µόλις είχε τελειώσει και οι υπουργοί έφευγαν ένας ένας µε κατεύθυνση προς τη Βουλή, για να λάβουν µέρος στην ονοµαστική ψηφοφορία για το αποθεµατικό των τραπεζών.
Μερικοί κοιτούσαν τα κινητά τους για να δουν αν είχε αποκατασταθεί το σήµα– όσο συνεδρίαζε το Υπουργικο ήταν σε λειτουργία η οµπρέλα που εδώ και µερικούς µήνες έχει εγκατασταθεί στο Μέγαρο Μαξίµου και δεν επιτρέπει τη λειτουργία τους. Είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να µη διαρρεύσει κάτι από τη συνεδρίαση – και την Τρίτη αυτό ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβληµένο µετά τις «παρεµβάσεις» Λοβέρδου - ∆ιαµαντοπούλου, που τίναξαν τον πολιτικό υδράργυρο στα ύψη...

Την ηρεµία, αποτέλεσµα του σκεπτικισµού που επικράτησε σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και των αυστηρών προειδοποιήσεων του Γ. Παπανδρέου, έσπασε το δυνατό χτύπηµα της πόρτας του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν που τη χτύπησε µε δύναµη και όσοι τον είδαν να βαδίζει µε γρήγορο βήµα κατάλαβαν από το ύφος του ότι κάτι είχε συµβεί. Το χτύπηµα της πόρτας, που συνοδεύτηκε από το επίσης γρήγορο βήµα µιας από τις ιδιαίτερες γραµµατείς του να απαντήσει στο εσωτερικό τηλέφωνο που την καλούσε, επιβεβαίωσε ότι πράγµατι «κάτι είχε συµβεί».

Μερικά λεπτά αργότερα, οι τελευταίοι που έφευγαν από το Μέγαρο Μαξίµου είδαν να επιστρέφει βιαστικός ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Χώθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η ιδιαιτέρα που είχε καλέσει τον υπουργό Εθνικής Αµυνας να επιστρέψει («Πείτε να επιστρέψει τώρα» φέρεται να είπε ο Πρωθυπουργός), ζήτησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να παραµείνει στον χώρο:

– Ο πρόεδρος είπε να µη φύγετε, µπορεί να σας χρειαστεί.

Η συνοµιλία Παπανδρέου - Βενιζέλου δεν διήρκεσε παραπάνω από 5’ και ήταν σε έντονο ύφος, αλλά µόνο από την πλευρά του Πρωθυπουργού. Από ό,τι έγινε γνωστό στη συνέχεια, ο κ. Παπανδρέου του ζήτη σε διευκρινίσεις τι εννοούσε µε αυτά τα περί «“πολιτικής διεύθυνσης” της χώρας που πρέπει να ανακτηθεί». Στη διάρκεια της οµιλίας του στο άτυπο Υπουργικό, ως δεινός χειριστής του λόγου ο κ. Βενιζέλος είχε καταφέρει να περάσει απαρατήρητη η σχετική αιχµή στον Πρωθυπουργό. ∆εν πέρασε όµως απαρατήρητη από τους δηµοσιογράφους, στους οποίους είχε µοιράσει µε non paper την τοποθέτησή του πριν ακόµη ολοκληρωθεί η συνεδρίαση – και τα ∆ελτία των οκτώ.

Η κρίση ξέσπασε όταν ο Πρωθυπουργός ενηµερώθηκε ότι «τα κανάλια παίζουν Βενιζέλο» και περί αιχµών εις βάρος του.

– Θα βγεις τώρα στις κάµερες και θα ανασκευάσεις αµέσως, είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Βενιζέλος θέλησε να του εξηγήσει.

– ∆εν θέλω καµία εξήγηση. Βγαίνεις τώρα, αλλιώς τελειώσαµε, είπε ο Γ. Παπανδρέου χωρίς να αφήσει περιθώριο διαπραγµάτευσης.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ο υπουργός Εθνικής Αµυνας ανασκεύασε µπροστά στις κάµερες δηλώνοντας ότι όταν µιλάει για «πολιτική διεύθυνση» της χώρας, δεν εννοεί την κυβέρνηση αλλά την αξιωµατική αντιπολίτευση, την κοινωνία των πολιτών, τη δικαστική εξουσία, την Αυτοδιοίκηση. Λίγο µετά αποχώρησε από το Μαξίµου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – δεν χρειάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση...

Επεισε ή όχι ο κ. Βενιζέλος για το τι εννοούσε, η ουσία είναι ότι µια κυβερνητική κρίση που άρχισε από την παρέµβαση του υπουργούΥγείας Α. Λοβέρδου, συνεχίστηκε από την υπουργό Παιδείας Α. ∆ιαµαντοπούλου και κορυφώθηκε µε τον Ε.Βενιζέλο, έληξε χωρίς ... αιµατοχυσίες παρότι ανακάλεσε στο ΠΑΣΟΚ µνήµες του 2007. Αξίζει να σηµειωθεί ότι µέχρι την Τρίτη, πολλοί από τους συνοµιλητές του Πρωθυπουργού είχαν αποκοµίσει την εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου σχεδίαζε να αναβαθµίσει σηµαντικά τον κ. Βενιζέλο, ίσως και σερόλο συντονιστή του κυβερνητικού έργου. Αλλά, όπως είπε στα «ΝΕΑ» στενός πολιτικός του φίλος προχθές, «για άλλη µια φορά κλώτσησε την καρδάρα µε το γάλα»...!

Παραλίγο αποποµπή

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής είχε παραµείνει στο Μέγαρο Μαξίµου µε εντολή του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και ήταν έτοιµος να εκδώσει ανακοίνωση αποποµπής του υπουργού Εθνικής Αµυνας, αν δεν µάζευε ο ίδιος µε δήλωσή του τη θύελλα


Στο «µικροσκόπιο» και Λοβέρδος - Διαµαντοπούλου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ

ΣΕ ΣΤΕΝΗ παρακολούθηση από το Μέγαρο Μαξίµου βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλοςτους τελευταίουςδύο µήνες. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιβεβαιώνουν ότι το τελευταίο διάστηµα τουςαπασχολείτο γεγονός ότι ουπουργός Εθνικής Αµυνας επιχειρεί µε τιςδηµόσιεςπαρεµβάσεις του να κάνει την πολιτικήτου παρουσία διακριτή και παράλληλα να τηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις από την ακολουθούµενη οικονοµική πολιτική.

Θυµίζουν τηνπλατφόρµα για την οικονοµία που κατέθεσε σχεδόν ταυτόχρονα µε την παρουσίαση του Οδικού Χάρτη για την έξοδο από την κρίση αλλά και τις πυκνές πλέον εµφανίσεις του µε δηλώσεις, σε τέτοιο σηµείο ώστε σε ορισµένες περιπτώσεις να προλαβαίνει την κυβέρνηση, ακόµη και τον ίδιοτον Πρωθυπουργό.

Παρ’ όλα αυτά,το Μαξίµου – πέραν της κινητικότητας – δεν έχει να καταλογίσει τίποτεσυγκεκριµένο στον υπουργό Εθνικής Αµυνας. Αντιθέτως του αναγνωρίζουν ότι έβαλε πλάτη στην κυβέρνηση και στήριξε τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου σεκρίσιµες αποφάσεις, τηνώρα µάλιστα πουάλλα µέλη του Υπουργικού Συµβουλίου σφύριζαν αδιάφορα. Ο ίδιος άλλωστε ο Ευάγγ. Βενιζέλος σε δείπνο στο οποίο παρακάθησε πριν από αρκετούς µήνες, παρουσία πολλών βενιζελικών, φέρεται να είπε ότι «πρέπεινα στηρίξουµε την κυβέρνηση καιτον Παπανδρέου».

ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ. Την ίδια ώρα ηκυβέρνηση έχειαποκτήσεινέους πονοκεφάλους.

Η αιφνιδιαστική κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να βγει µπροστά και µε δήλωση - µανιφέστο να παροτρύνει δηµοσίως τον Πρωθυπουργόναπάρει την υπόθεση στα χέρια τουσηµατοδότησε, σύµφωνα µεκυβερνητικές πηγές, τηνεπιθυµία του υπουργού Υγείας να εγγραφεί στον κατάλογο των στελεχών που θα παίξουν ρόλο στη µετά Παπανδρέου εποχή. «Το θέµα είναι εάνο κ. Λοβέρδος θα περιοριστεί σ’ αυτήν την κίνηση ή εάν θα συνεχίσει να υπενθυµίζει την παρουσία τουπροκαλώντας θόρυβο» σχολιάζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, τονίζοντας πως ο κ. Παπανδρέου ήξερε µεν ότι ο κ. Λοβέρδος θα δώσεισυνέντευξη Τύπου,δεν γνώριζε όµως σε καµία περίπτωση για το περιεχόµενό της.

Το ενδιαφέρονείναι ότι την ίδιαακριβώς ηµέρα που ο κ. Λοβέρδος τάραξε τα νερά τον ακολούθησε η υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου δείχνοντας, εµµέσως πλην σαφώς, ότιυπάρχουν και άλλα στελέχη που θα µπορούσαν να έχουν λόγο και ρόλο στην επόµενη πασοκική περίοδο. Η φράση τηςπου ενόχλησε περισσότερο το Μαξίµου ήταν ότι ο καλός καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται...


Χωρίς... ρεύµα

Το Ρεύµα Βενιζέλου, ως ρεύµα δεν υπάρχει µέσα στο ΠαΣοΚ, κάποιοι όµως από τους βουλευτές που είχαν ταχθεί στο πλευρό του - χωρίς να έχει διακριβωθεί εάν λειτουργούν ως οµάδα ή αυτοβούλως - ασκούν σταθερά κριτική στους κυβερνητικούς χειρισµούς για την οικονοµία. ανάµεσά τους οι Νάσος αλευράς, Κώστας Καρτάλης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Γιώργος Φλωρίδης, Σούλα Μερεντίτη, Εκτωρ Νασιώκας, ∆ηµήτρης Λιντζέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου