Σάββατο 14 Μαΐου 2011

«Δεν φοβάμαι για τη ζωή μου» - Ασάνζ, Wikileaks

Συνέντευξη του Mr. Wikileaks
Έπειτα από αποκάλυψη χιλιάδων απόρρητων εγγράφων που εκθέτουν από τις μεθοδεύσεις της διπλωματικής τακτικής των ΗΠΑ έως στοιχεία από τις ανακρίσεις των κρατούμενων στο Γκουαντάναμο και την ύπαρξη χιλιάδων αμάχων νεκρών στους πολέμους κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν και κατά των όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν φοβάται για τη ζωή του.


«Δεν πιστεύω ότι έχω θέσει σε κίνδυνο τη ζωή μου. Ρισκάρω την ελευθερία μου και υπάρχει σαφής διαφορά ανάμεσα σε αυτές τις δύο έννοιες. Θάρρος δεν είναι η απουσία του φόβου, θάρρος είναι η μαεστρία του ρίσκου», αναφέρει ο ιδρυτής της Wikileaks, παραφράζοντας τον Μαρκ Τουέϊν. «Κατανοώ με μεγάλη προσοχή του; Κινδύνους που υπάρχουν και τη στρατηγική που πρέπει να έχουμε για να τους προσπεράσουμε» λέει.

Σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στα «Νέα», ο Ασάνζ επισημαίνει ότι, μόνο λόγω της αποκάλυψης των τηλεγραφημάτων των αμερικανικών πρεσβειών, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικών ομάδων δράσης, εκ των οποίων μία είναι και η Wikileaks Task Force. «Με τις αποκαλύψεις μας ασχολούνται περίπου 120 άτομα και οι ομάδες εργάζονται από 24 ώρες την ημέρα έως λίγες ημέρες την εβδομάδα, ανάλογα με το αντικείμενο».

Πρόσφατα, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντεν, συνέστησε ειδική επιτροπή για «να ερευνήσει αν συμμετείχαμε σε ‘’συνομωσία για κατασκοπία’’ και έχει προχωρήσει σε μεγάλο αριθμό κλητεύσεων. Μόλις προχθές εκδόθηκαν ακόμη περισσότερες κλήσεις», λέει ο Ασάνζ.

Τα τηλεγραφήματα των πρεσβειών δεν είναι το μόνο ανοιχτό μέτωπο για τον Ασάνζ. Στα μέσα Ιανουαρίου, ένας πρώην υπάλληλος ελβετικής τράπεζας παρέδωσε στον ιδρυτή του Wikileaks δύο ψηφιακούς δίσκους, που φέρεται πως περιείχαν στοιχεία για φοροφυγάδες - ανάμεσά τους και σημαίνουσες προσωπικότητες. «Η δυνατότητά μας να αναφερόμαστε σε αυτό το θέμα είναι περιορισμένη», αρκέστηκε να πει ο Ασάνζ.

Όσον αφορά το θέμα με τους φακέλους των 779 κρατούμενων του Γκουαντάναμο, που περιήλθαν στην κατοχή των Wikileaks, ο Ασάνζ λέει ότι «η αμερικανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα και έπεισε συγκεκριμένα μέσα να μην ασχοληθούν». Αποκαλύπτει δε, ότι όταν οι «New York Times» ενημέρωσαν το Λευκό Οίκο ότι επρόκειτο να δημοσιεύσουν τους φακέλους, «η αμερικανική κυβέρνηση φρόντισε να δώσει στη δημοσιότητα το πιστοποιητικό γέννησης του Ομπάμα, την ίδια ημέρα με τη δημοσίευση των φακέλων».

Όσον αφορά στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Ασάνζ πιστεύει ότι μπορεί να είναι για καλό. «Ελπίζω ότι με το θάνατο του μπιν Λάντεν, η ειρήνη θα διαδεχθεί τις συλακίσεις στο Αφγανιστάν και στο Βόρειο Πακιστάν. Έχουμε αποκαλύψει έγγραφα που δείχνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή είχαμε περισσότερους από 20.000 νεκρούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου