Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Η τρόικα θα κόβει και θα ράβει κάθε 3μηνο μέχρι το 2015


Γιουνκέρ και ΠαπανδρέουΤης ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ
Επισφαλής είναι κάθε δόση του αρχικού, αλλά και του τυχόν νέου δανείου, καθώς η τρόικα θέτει ως προϋπόθεση την πρόοδο στους ενδιάμεσους στόχους, τριμηνιαίους και ετήσιους.


Γιουνκέρ και Παπανδρέου
Η κυβέρνηση μπορεί να προωθεί νέο σκληρό πακέτο μέτρων πλέον των 28 δισ. ευρώ (6,4 δισ. ευρώ φέτος) κατά τις επιταγές της τρόικας, αλλά η τελευταία φαίνεται να ξεκαθαρίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι τα δημοσιονομικά είναι άμεσα συνδεδεμένα με το πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και δη για το τελευταίο θέτει ως προϋπόθεση την «αξιολόγηση της προόδου βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετήσιων» και μάλιστα από την ίδια την κυβέρνηση.

Το θρίλερ που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες και το οποίο ακόμα δεν έχει λήξει -δεδομένου ότι η πέμπτη δόση των 12 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί αρχές Ιουλίου μετά από απόφαση του Eurogroup, θα διαδραματίζεται ανά τρίμηνο με τον έλεγχο της τρόικας. Η πολιτική αυτή θα ακολουθηθεί για όλες τις επόμενες δόσεις, αλλά και για το νέο δάνειο που δεν αποκλείεται να καλύψει μέχρι και τις ανάγκες του 2015, επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, θέλοντας να καταστήσουν σαφές ότι ο έλεγχος των δανειστών δεν πρόκειται να χαλαρώσει. Και φυσικά σε οποιαδήποτε απόκλιση θα έρχονται νέα διορθωτικά μέτρα.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου την περασμένη Παρασκευή περιλαμβάνει από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις που θα πάψουν να υφίστανται λόγω κλεισίματος ή συγχώνευσης δημόσιων φορέων και επιχειρήσεων μέχρι ένα νέο ακόμα πιο σκληρό δημοσιονομικό πακέτο μέτρων. Η γνωστή περσινή συνταγή, που θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο και τη Βουλή, φέτος εστιάζει στα εξής «10» σημεία:

1 Αφορολόγητο. Η μείωσή του από τα 12.000 ευρώ πιθανότατα στα 8.000 ευρώ για το σύνολο των φορολογούμενων, με μοναδική εξαίρεση ίσως τους συνταξιούχους, και στα 6.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, εισοδηματίες, θεωρείται δεδομένη. Το μέτρο θα ισχύσει από τις δηλώσεις του 2011 και ως εκ τούτου θα πλήξει πρώτα τους μισθωτούς, οι οποίοι μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται αισθητά από 1ης Ιουλίου. Στο πλαίσιο της συναίνεσης φαίνεται να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά για αργότερα.

2 Αποδείξεις. Διερευνάται η αλλαγή του συστήματος μετά τη φετινή αποτυχία, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες εσόδων 1-2 δισ. ευρώ. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η αύξηση του ποσοστού -ίσως και στο 30% (όπως ισχύει για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) των απαιτούμενων αποδείξεων για την κάλυψη του αφορολόγητου και μάλιστα από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, η επιβολή πλαφόν στο «μπόνους φόρου».

3 Φορολογική κλίμακα. Η επαναφορά δύο κλιμάκων θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, αφού αφορούν διαφορετικά αφορολόγητα όρια ανάλογα με την κατηγορία των φορολογούμενων. Η μείωση του αφορολόγητου φέρνει και νέο χαμηλό συντελεστή, 10% ή 15%, για τα εισοδήματα μέχρι τα 12.000 ευρώ -πέραν των οποίων σήμερα ενεργοποιείται ο συντελεστής 18%. Ερευνούν πάντως και το ενδεχόμενο το σύνολο του «χαμένου» αφορολόγητου, δηλαδή πάνω από τα 6.000 ευρώ ή τα 8.000 ευρώ, να πάει κατευθείαν στον ισχύοντα συντελεστή 18%.

4 Ακίνητα. Η αύξηση της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία είναι ξεκάθαρη από την ανακοίνωση της τρόικας την περασμένη Παρασκευή. Με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σχεδόν το σύνολο των ιδιοκτητών θα πληρώνει Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Δεν αποκλείουν δε και την επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς σε περιουσίες αξίας άνω των 300.000 ή 350.000 ευρώ. Κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες που μπορεί να έρθουν από το φθινόπωρο. Ενώ ετοιμάζουν και τη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Η διεύρυνση της κατάργησης του «πόθεν έσχες» για μια διετία στο σύνολο των κατοικιών αποτελεί ένα από τα μέτρα συναίνεσης.

5 ΦΠΑ. Οι υπηρεσίες εστίασης, όπως εστιατόρια, delivery, καφέ και κέντρα διασκέδασης, καθώς και ορισμένα πολυτελή προϊόντα ή υπηρεσίες, θα μεταταχθούν στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% από 13%, όπως και ορισμένα πολυτελή τρόφιμα. Ανοιχτό μένει για αργότερα το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ ως βασικό μέτρο συναίνεσης με τη Ν.Δ.

6 Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης. Οι αυξήσεις παίρνουν «σβάρνα» τους ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης (αναζητείται το ποσό εξίσωσης με το κίνησης, το οποίο θα είναι χαμηλότερο του ισχύοντος τελευταίου -ίσως στα 340 ευρώ), φυσικό αέριο, φτηνά τσιγάρα και ενδεχομένως στον καπνό (για στριφτά) και ίσως να επιβληθεί από το φθινόπωρο στα αναψυκτικά.

7 Φοροαπαλλαγές. Η χορήγησή τους θα γίνεται με εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακά κριτήρια. Συνεπώς, η μεγάλη πλειονότητα των φορολογούμενων ενδεχομένως να χάσει απαλλαγές από τόκους στεγαστικών δανείων, ασφάλιστρα, φροντιστήρια, ιατρικά έξοδα, ενοίκια κ.λπ. Ενώ δεν αποκλείεται και η κατάργηση κάποιων δαπανών. Και στα επιδόματα θα εφαρμοστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για όσους συνεχίσουν να τα εισπράττουν.

8 Αυτοκίνητα. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας μέχρι 20% και επιβολή έκτακτης εισφοράς για μεγάλου κυβισμού, άνω των 3.000 ενδεχομένως. Προωθούν και έκτακτη εισφορά για σκάφη αναψυχής και πισίνες.

9 Εισοδήματα. Η αύξηση της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ στον ιδιωτικό τομέα και η επιβολή ανάλογης εισφοράς στο Δημόσιο, καθώς και η ειδική εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 ετών, η αύξηση του ΛΑΦΚΑ και η μείωση των επικουρικών συντάξεων οδηγούν σε νέα μείωση των εισοδημάτων. Το μεγάλο μαχαίρι στους μισθούς των εργαζομένων σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα θα προκληθεί μέσω του Ενιαίου Μισθολογίου.

10 Εφάπαξ. Σε τουλάχιστον 10% εκτιμάται ότι θα φτάσει το μαχαίρι στο εφάπαξ των υπό συνταξιοδότηση, αλλά και όσων έχουν ήδη πάρει σύνταξη και αναμένουν την είσπραξή του με καθυστέρηση ετών. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου