Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Η υστέρηση εσόδων και η κρίση στην Ευρωζώνη προκαλούν ανησυχία στο Μαξίμου


Προβληματισμό προκαλούν στην κυβέρνηση οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και η υστέρηση των εσόδων, που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέους φόρους ή περικοπές και στο πλαίσιο κινητοποιούνται για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.


Μετά τη θύελλα στις αγορές, η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης κινδυνεύει να καταστεί ανενεργή. Παρόλο που η κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, ωστόσο ανησυχία προκαλεί η άνοδος του κόστους δανεισμού της Ισπανίας, της Ιταλίας, ακόμη και της Γαλλίας. Επίσης, παράγοντας ανησυχίας είναι η στάση που θα κρατήσουν οι τράπεζες στην ανταλλαγή ομολόγων αν η κατάσταση στις αγορές επιδεινωθεί.

«Έχουμε καταλήξει στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου» αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης, υπονοώντας ότι οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να αθετήσουν όσα έχουν συμφωνήσει. Η συμφωνία όμως του περασμένου μήνα μένει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης -κάτι που αναμένεται να γίνει τον Σεπτέμβριο- και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι όλα θα πάνε
κατ' ευχήν.

Όσον αφορά στην υστέρηση που υπάρχει στα έσοδα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για να κλείσει η «μαύρη τρύπα». Άλλωστε και ο κ.Βενιζέλος μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

«Δεν μπορώ να σας κάνω δήλωση ότι δεν θα ξαναεισηγηθώ να επιβληθούν νέα πρόσθετα μέτρα», τονίζοντας ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού «θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της φορολογικής διοίκησης».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 26,8 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους ο στόχος είναι 54 δισ. ευρώ, δηλαδή υπολείπονται προς είσπραξη 27,2 δισ. ευρώ σε πέντε μήνες.

Το υπουργείο εμφανίζεται αισιόδοξο ότι στο διάστημα αυτό θα μπορέσει να καλύψει την τρύπα των εσόδων μέσω της εφαρμογής των φορολογικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου. Ανησυχίες όμως εκφράζονται για τη φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων τη στιγμή που η οικονομία
βυθίζεται στην ύφεση και η ανεργία σκαρφαλώνει σε ύψη-ρεκόρ. Πάντως κυβερνητικά στελέχη μεταδίδουν σε κάθε τόνο ότι «δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερους φόρους ή περικοπές».

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρεί στην ενεργοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Δεν λείπουν όμως οι κυβερνητικές έριδες καθώς οι περιορισμένοι εθνικοί πόροι σημαίνουν ότι πολλοί υπουργοί θα αναγκαστούν να αναστείλουν τα σχέδιά τους για να προωθηθούν έργα με υψηλό πολλαπλασιαστή και προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Επίσης, εν όψει του ελέγχου της τρόικα που ξεκινά στις 22 Αυγούστου, ολοκληρώνονται οι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς. Μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, των φόρων στην οικοδομή, των συντελεστών ΦΠΑ και σταδιακή εξίσωση των αντικειμενικών
αξιών με τις αγοραίες -κινήσεις που στόχο έχουν να τονώσουν την πραγματική οικονομία.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και τα μέτρα λιτότητας στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο ΛΑΟΣ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Η Πορτογαλία με τη συνεννόηση των τριών κομμάτων δεν χρειάστηκε τη δεύτερη δόση του Μνημονίου. Η Ελλάδα της φαγωμάρας και η Ιταλία του “Μπερλουσκόνιου” καισαρισμού βυθίζονται όλο και πιο βαθιά».

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται η Δημοκρατική Αριστερά, σημειώνοντας:

«Το ντόμινο της κρίσης χρέους από την επίθεση των αγορών και στις ισχυρότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκυμονεί παράπλευρες επιπτώσεις και κινδύνους ακύρωσης στην πράξη των αποφάσεων για την Ελλάδα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής».

«Γι' αυτό» συνεχίζει το κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση «οφείλει την μέγιστη ενεργοποίησή της για μια άμεση συνολική απάντηση της ΕΕ, που δεν μπορεί να είναι άλλη από την έκδοση του ευρωομολόγου».

Τέλος, η Δημοκρατική Συμμαχία υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της:

«Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης εξαρτάται από την αντιμετώπιση του κλίματος πολιτικής αβεβαιότητας και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τις κυβερνήσεις της Ευρώπης. Απαιτούνται τολμηρές και γενναίες αποφάσεις από το σύνολο των ηγεσιών της Ευρώπης. Είναι η ώρα της πολιτικής και των ουσιαστικών πρωτοβουλιών που θα μπορούν να ενεργοποιήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία και να βάλουν τάξη στην οικονομική διακυβέρνηση της Ένωσης και στα δημόσια οικονομικά της.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου