Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

«Ζωτικής σημασίας» για όλη την Eυρωζώνη τα μέτρα που έλαβε η Ιταλία, λέει η ΕΕ


Δύσκολα τα πράγματα για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αφού η ιταλία ετοιμάζεται να κατέβει στους δρόμους κατά του πακέτου λιτότηταςΙκανοποιημένοι από το πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι εμφανίστηκαν ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, η καγκελάριος Μέρκελ, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη συνάντηση που θα έχουν την Τρίτη στο Παρίσι η Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.


«Υπογράμμισα ότι τα μέτρα αυτά είναι αποφασιστικής σημασίας όχι μόνο για την Ιταλία, αλλά για την ευρωζώνη στο σύνολό της» τόνισε ο Βαν Ρόμπαϊ, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Χαρακτήρισε ακόμη τα μέτρα «κατάλληλα και αυστηρά».

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που αποφάσισε να λάβει η ιταλική κυβέρνηση.

Το νέο πρόγραμμα λιτότητας που εγκρίθηκε από την ιταλική κυβέρνηση «επιδοκιμάστηκε έντονα» και από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

«Το θέμα της συζήτησης δεν ήταν μόνο η Ιταλία αλλά το ευρώ και επομένως η Ευρώπη σε γενικές γραμμές. Κατά συνέπεια όλοι παρακολουθούν με προσοχή αυτά που η ιταλική κυβέρνηση θα φέρει εις πέρας με επιτυχία» επισήμανε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών δήλωσε από την πλευρά του ότι «η κρίση αφορά την Ευρώπη», τονίζοντας ότι «εάν τα ευρωομόλογα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των χρηματιστηρίων», υπαινισσόμενος ότι δεν θα χρειαζόταν η έγκριση νέων έκτακτων μέτρων.

Επισήμανε ότι «η ανοδική πορεία των spread, ξεκίνησε από το φθινόπωρο, διότι διαδόθηκε η πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να χειρισθεί καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης. Η ελληνική κρίση ενώθηκε με την αμερικανική και έτσι επιταχύνθηκε το σύνολο των εξελίξεων. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη θύελλα των περασμένων εβδομάδων».

Σε ό,τι αφορά, τις άμεσες εξελίξεις, ο Τζούλιο Τρεμόντι επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη αναμονή για την γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής της επόμενης εβδομάδας. «Διότι έχουμε την εντύπωση ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις επιλογές που θα γίνουν για την Ευρώπη και υπέρ της Ευρώπης. Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ιταλία, αλλά ένα τεράστιο ποσοστό της Ευρώπης και μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου» υπογράμμισε.

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε έσπευσε να προλάβει όλους όσοι αναμένουν το... ευρω-ομόλογο από τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Σαρκοζί.

Μιλώντας στο Spiegel ο υπουργός επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει αμοιβαιότητα του χρέους και ούτε βοήθεια επ' άπειρον. Υπάρχουν μηχανισμοί στήριξης, που συνεχίζουμε να επεξεργαζόμαστε, υπό αυστηρές προϋποθέσεις».

Η Γερμανία τάσσεται υπέρ μιας ενίσχυσης της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη, μέσω ενός αυστηρότερου μηχανισμού κυρώσεων σε βάρος όσων παραβιάζουν τους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας.

Την ίδια ώρα παραμένει αντίθετη στην έκδοση από την Ευρωζώνη στο σύνολό της κοινών ομολόγων. «Αποκλείω αυτά τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο Σόιμπλε στην ίδια συνέντευξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου