Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

ΝΕΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων της Συρίας, με 19 από αυτούς να βρουν τραγικό θάνατο από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Οι ακτιβιστές, διαμαρτυρόμενοι για την καταστολή των κινητοποιήσεών τους από το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, οργάνωσαν τις μαζικές κινητοποιήσεις υπό το σύνθημα «Δεν θα γονατίσουμε», για να επισημάνουν ότι οι κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης έχουν ως στόχο να προασπιστούν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια των Σύρων.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Χομς και άλλος ένας στη Χάμα όπου οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σύμφωνα με τους ακτιβιστές. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο, έκανε λόγο για πέντε νεκρούς στα προάστια Σάκμπα και Ντούμα της Δαμασκού. Θύματα αναφέρθηκαν επίσης στην περιοχή Ντέιρ αλ-Ζορ και στις πόλεις Χαλέπι και Ιντλίμπ, στα βόρεια της χώρας. Υπολογίζεται ότι 1.750 πολίτες και 406 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Συρία από την έναρξη των κινητοποιήσεων, στα μέσα Μαρτίου. Οι αρχές έχουν συλλάβει δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και τον ποιητή Άμπντελ Ραχμάν Άμαρ, ο οποίος συνελήφθη στη θέση του καταζητούμενου γιου του. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο Άμαρ κρατείται όμηρος, ώστε να εξαναγκαστεί ο γιος του να παραδοθεί.

Το βράδυ της Πέμπτης οι αρχές συνέλαβαν επίσης τον 43χρονο ακτιβιστή, Άμπντελ Καρίμ Ριχάουι, τον επικεφαλής της Συριακής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Φράνκο Φρατίνι, έκανε σήμερα έκκληση στις συριακές αρχές να απελευθερώσουν τον Ριχάουι και ζήτησε από τον πρόεδρο Άσαντ να βάλει τέρμα στη βία και στις πράξεις εκφοβισμού σε βάρος του λαού της χώρας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Φρατίνι, «προκειμένου το καθεστώς να ξαναγίνει συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας, ο πρόεδρος θα πρέπει να εγγυηθεί τα δικαιώματα των αντιπολιτευόμενων, όπως το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν ειρηνικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου