Να «παγώσουν» οι δόσεις στα στεγαστικά δάνεια έχουν ζητήσει από την αρχή του χρόνου περισσότερα από 200.000 νοικοκυριά. Οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες είναι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, συνεπείς μέχρι τώρα στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, που όμως το τελευταίο διάστημα, λόγω των συνεχών περικοπών στους μισθούς, ζητούν «βοήθεια» από τις τράπεζες για να μη βγουν στο «κόκκινο» τα δάνειά τους.
Καθημερινά προχωράμε σε διακανονισμούς οφειλών, αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη και σημειώνουν ότι «οι πελάτες έρχονται με τα εκκαθαριστικά της μισθοδοσίας τους, στα οποία φαίνονται οι μειώσεις και οι περικοπές. Θέλουν να πληρώσουν και μας ζητούν λύση».
Οι τράπεζες έχουν σε ισχύ ειδικά προγράμματα διευκόλυνσης και για τα ενήμερα δάνεια και στις περιπτώσεις αυτές ο δανειολήπτης είτε πληρώνει το μισό ποσό της δόσης, χωρίς το δάνειο να βγει σε καθυστέρηση. Η άλλη λύση είναι για διάστημα 12 μηνών να πληρώνει μόνο τους τόκους του δανείου ή να παραταθεί η διάρκεια αποπληρωμής (αν το επιτρέπει η ηλικία του δανειολήπτη).
Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ενήμερα στεγαστικά δάνεια οι ρυθμίσεις γίνονται χωρίς να υπάρχουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στο επιτόκιο.
Υπολογίζεται ότι από τον τελευταίο χρόνο -σύμφωνα τα τραπεζικά στελέχη- έχουν ρυθμιστεί περί τα 200.000 με 220.000 στεγαστικά δάνεια, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% του συνολικού στεγαστικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών (δηλαδή περίπου στα 18 δισ. ευρώ).
Τα ίδια ισχύουν και για τα ενήμερα καταναλωτικά δάνεια που στην πλειονότητά τους αφορούν συγκέντρωση οφειλών. Τέτοιες ρυθμίσεις έχουν γίνει για δάνεια ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ. Τα συγκεκριμένα δάνεια έχουν μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, που φτάνει τα 10 χρόνια (χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις) και με επιτόκιο της τάξης του 13%.
Σε ό,τι αφορά τώρα την καθυστέρηση στις πληρωμές, τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη παραδέχονται πως στο σύνολο της αγοράς (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) το 1 στα 4 δάνεια -ποσοστό 25%- εμφανίζει καθυστέρηση 30 ημερών και το 12% του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου εμφανίζει καθυστέρηση πάνω από 3 μήνες.
Μέσα στο 2011 οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα έχουν ρυθμίσει δάνεια (ενήμερα και σε καθυστέρηση) ύψους 50 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 του συνολικού δανειακού χαρτοφυλακίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου