Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΗΠΑ: ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η FED


Μήπως αντί Αμερικανόδουλουν "συμφέρουν" Αμερικάνοι? 
Πρόγραμμα αντικατάστασης ομολόγων με χρεόγραφα μεγαλύτερης διάρκειας ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού και την ενίσχυση της ανάκαμψης στην Αμερική. Τα επιτόκια παραμένουν, όπως ήταν αναμενόμενο, μεταξύ 0 και 0,25%, ενώ διατηρήθηκε και η δέσμευσή πως δεν θα αυξηθούν μέχρι τα μέσα του 2013.


Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Fed που ολοκληρώθηκε την Τετάρτη, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να αγοράσει ομόλογα αξίας 400 δισ. δολαρίων με διάρκεια από έξι μέχρι 30 χρόνια, πουλώντας ίσης αξίας χρέος που λήγει, το αργότερο σε τρία χρόνια.

Τα μέλη του Συμβουλίου διαπιστώνουν επίσης πως παραμένουν σημαντικοί κίνδυνοι για την αμερικανική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στις διεθνείς αγορές.
Νωρίτερα, την πιστοληπτική αξιολόγηση των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών κολοσσών της Bank of America, Wells Fargo και Citigroup υποβάθμισε η Μοοdy's, με την αιτιολογία ότι έχουν μειωθεί οι πιθανότητες να λάβουν στήριξη από την αμερικανική κυβέρνηση σε περίπτωση που την χρειαστούν.

Εξηγώντας την απόφασή του ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε πως είναι πλέον λιγότερο πιθανό, σε σχέση με το 2008, η Ουάσινγκτον «να αφήσει μία μεγάλη τράπεζα να καταρρεύσει καθώς έχει μειωθεί ο συστημικός κίνδυνος διάχυσης».

Η αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Bank of America μειώθηκε κατά δύο μονάδες στο Baa1 και εκείνη της Wells Fargo κατά μία μονάδα στο Α2. Η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Citigroup παρέμεινε στο Α3, αλλά η βραχυπρόθεσμη υποβαθμίστηκε στο Prime-2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου