Βασίλης Δαλιάνης, Βασίλης Αναστασόπουλος (Πρώτο Θέμα)
«Η ειδική αποστολή» του Φίλιπ Ρέσλερ στην Αθήνα έχει αντικείμενο την κατάθεση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αναδόμηση της ελληνικής οικονομίας; Ή, μήπως, πρόκειται για έναν «οικονομικός blitzkrieg» πού θα φέρει τη χώρα μας αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας – έστω και …ελεγχόμενης;
Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό Τύπο με αφορμή τη σημερινή άφιξη του Αντικαγκελαρίου και υπουργού οικονομικών της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ στην Ελλάδα, λίγες μόλις μέρες μετά το άρθρο του στην εφημερίδα “Die Welt” όπου υποστήριζε την αναγκαιότητα της «αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους
Ακροβατώντας ανάμεσα στο τουριστικό κλισέ και την επενδυτική καινοτομία, το επιχειρηματικό γερμανικό γκρουπ επιχειρηματιών που τον συνοδεύουν με τους μάνατζερ περισσότερων από 50 επιχειρήσεων, πρόκειται να ασχοληθεί πρωτίστως και επισήμως με τον ελληνικό ήλιο. Πρόκειται για τη «δέσμευση» των Γερμανών να επενδύσουν στην εκμετάλλευση ηλιακής ενέργειας, καθιστώντας τη χώρα μας «εξαγωγική δύναμη» της Ευρώπης στην εν λόγω εναλλακτική μορφή ενέργειας, όπως άλλωστε αποκρυσταλλώθηκε και στην πρόσφατη ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο συνέδριο των Γερμανών Βιομηχάνων.
Χαμένοι στη μετάφραση
Λίγες μέρες, πάντως, μετά τη δημοσίευση του επίμαχου άρθρου του στην εφημερίδα “Die Welt”, ο ίδιος ο κ. Ρέσλερ εξακολουθεί να υποστηρίζει πως η αναταραχή προεκλίθη από «λάθος της μετάφρασης». Ο όρος που χρησιμοποίησε ο Αντικαγκελάριος αναφερόμενος στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ήτοι «Resolvenz», σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, πρέπει να μεταφραστεί ως «αναγέννηση της ελληνική οικονομίας» και όχι ως «πτώχευση».
Πέρα από το τυπικό του πράγματος, το σχέδιο του κυρίου Ρέσλερ φαίνεται πως οριστικοποιείται και περιγράφεται, μέχρι τώρα ως εξής: μια χώρα που δεν μπορεί να καταστήσει το χρέος της βιώσιμο, θα τίθεται υπό την εποπτεία ενός ανεξάρτητου οργάνου που θα αναλαμβάνει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε πιστωτές και οφειλέτες, για την αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτός ο οργανισμός θα μπορούσε να είναι ο μηχανισμός ESM που θα αντικαταστήσει το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Παράλληλα η χώρα πρέπει να δημιουργήσει ένα «αξιόπιστο πρόγραμμα αποκατάστασης» για δημοσιονομική εξυγίανση.
Η επόμενη αποστολή του κυρίου Ρέσλερ στην Ελλάδα αναμένεται και η πλέον δύσκολη. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα, ο υπουργός Οικονομίας θα προσπαθήσει να «φτιάξει το προφίλ της Γερμανίας, σε μία χώρα όπου οι Γερμανοί πολιτικοί είναι πιο αντιπαθείς και από τους «Έλληνες», ενώ ο κ. Ρέσλερ θα χρησιμοποιήσει τις επαφές του στην Ελλάδα και ως μέσο για την εσωκομματική του προβολή.
Μετά την εκλογική καταστροφή του Βερολίνου, όπου το κόμμα του έλαβε το τραγικό ποσοστό του 1,8% και με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν την πλήρη απομάκρυνση των Γερμανών ψηφοφόρων από τους Φιλελεύθερους, ο κ. Ρέσλερ, δέχθηκε τη σκληρή κριτική τόσο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και της Άνγκελα Μέρκελ για την στάση του απέναντι στο πρόβλημα του ευρώ. Μία μόλις ημέρα άλλωστε μετά την επιστροφή του στη Γερμανία θα μιλήσει σε μέλη και παράγοντες του κόμματός στο Βιτσμουργκ και το Ντόρνμουτν, όπου ευελπιστεί να κερδίσει τη στήριξή τους.
Ο ορφανός Βιετναμέζος που θέλει να γίνει Ομπάμα της Γερμανίας
Το Νοέμβριο του 2008, λίγες μόλις ημέρες μετά τη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Forsa είχε ασχοληθεί με το κατά πόσον είναι ρεαλιστική η περίπτωση ενός Γερμανού Ομπάμα, ενός καγκελάριου δηλαδή μεταναστευτικής προέλευσης, όπως ακριβώς ο κ. Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος τότε ήταν ένα απλό μέλος της γερμανικής Βουλής. Το 58% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι η Γερμανία δεν είναι ακόμα ώριμη για μια τέτοια επιλογή, ενώ το 39% είχε δηλώσει πρόθυμο να ψηφίσει καγκελάριο με μεταναστευτικές ρίζες, υπό την προϋπόθεση ότι θα επρόκειτο για μία χαρισματική προσωπικότητα, τύπου Ομπάμα, που θα μπορούσε να ενθουσιάσει και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους.
Τέτοιου τύπου πολιτικός, καθώς φαίνεται, ο κ. Ρέσλερ δεν είναι. Ο μικρός Βιετναμέζος ήταν μόλις εννέα μηνών, όταν οι θετοί Γερμανοί γονείς του τον ανακάλυψαν σε ένα καθολικό ορφανοτροφείο της Σαϊγκόν. Τον πήραν μαζί τους στο Αμβούργο και του έδωσαν το όνομα Φίλιπ Ρέσλερ. Όταν, αργότερα, εκείνοι χώρισαν, ο τετράχρονος Φίλιπ έμεινε στο πλευρό του στρατιωτικού πατέρα του, «βαμμένου» Σοσιαλδημοκράτη. Παρά την ισχυρή πατρική επιρροή, ωστόσο, γοητεύθηκε από την ιδεολογία των Φιλελευθέρων και εντάχθηκε στη νεολαία τους, με τη μετέπειτα πολιτική του καριέρα να εξελίσσεται ραγδαία.
Από τη νεολαία των Φιλελευθέρων έγινε πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP στο Ανόβερο, πρόεδρος του κόμματος στην Κάτω Σαξονία και στη συνέχεια υπουργός Οικονομίας του κρατιδίου. Ακολούθησε ο διορισμός του στη θέση του υπουργού Υγείας όπου, κατά την περίοδο 2009-2011, προσπάθησε να επιβάλει ενιαία εισφορά για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Απέτυχε. Δεν το έβαλε κάτω, όμως, και πλέον, ως υπουργός Οικονομίας, έχει βάλει ένα ακόμα πιο ριψοκίνδυνο «στοίχημα»: να επενδύσει στην Ελλάδα, ενισχύοντας έτσι και το δικό του, «στραπατσαρισμένο» πολιτικό προφίλ...
Personal Data
- Ο κ. Φίλιπ Ρέσλερ γεννήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου του 1973 στο Βιετνάμ.
- Μέχρι την υπουργοποίησή του, το 2009, δήλωνε πιστός στο Ανόβερο και απέρριπτε το «ψυχρό» Βερολίνο.
- Η ανάληψη από τον ίδιο ενός υπουργείου στην κυβέρνηση του Βερολίνου, όπως λέει, δείχνει ότι «η Γερμανία είναι μια φιλελεύθερη, ανοιχτή και ανεκτική χώρα».
- Δεν χρησιμοποίησε ποτέ την καταγωγή του στην πολιτική αντιπαράθεση.
- Για πρώτη φορά ταξίδεψε στο Βιετνάμ μόλις το 2006 και αυτό μετά την επιθυμία και την πίεση της γυναίκας του, που ήθελε να γνωρίσει τον τόπο γέννησης του συζύγου της.
- Είναι πατέρας δύο παιδιών.
- Διαδέχτηκε τον Γκίντο Βεστερβέλε στην προεδρία του FDP.
- Φιλοδοξεί να τερματίσει την πολιτική του καριέρα το αργότερο μέχρι το 2018, όταν θα είναι 45 ετών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου