Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Τι αλλάζει με το νέο πολυνομοσχέδιο στο δημόσιο

  Σημαντικές είναι οι ανατροπές που φέρνει το νέο μισθολόγιο - βαθμολόγιο στον "στενό" αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, μάζι με την εργασιακή εφεδρεία και τις περικοπές στις συντάξεις.


Ποιοι θα μπουν στην εργασιακή εφεδρεία


Εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπάλληλοι δημόσιων οργανισμών που θα κλείσουν και το πλεονάζον προσωπικό από φορείς της κεντρικής κυβέρνησης θα ενταχθούν στην εργασιακή εφεδρεία μέχρι το τέλος του 2011, χωρίς να θίγονται τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς από 18.000 έως 20.000 εργαζόμενοι που βρίσκονται δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη.

Ειδικότερα οι βασικές κατηγορίες των ασφαλισμένων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφεδρεία είναι οι εξής:

• Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 και έχουν τουλάχιστον 33 έτη ασφάλισης. Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι μπορούν να πάρουν πλήρη σύνταξη με 35ετία ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Επομένως δημόσιος υπάλληλος που συμπληρώνει φέτος 34 έτη ασφάλισης θα μπει στην εφεδρεία για έναν χρόνο και στη συνέχεια θα πάρει πλήρη σύνταξη.

• Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ασφαλίστηκαν μετά το 1983 και είναι κοντά στη συμπλήρωση του 58ου έτους και της απαιτούμενης 35ετίας. Σημειώνεται πως για τους συγκεκριμένους εργαζομένους ο τελευταίος νόμος προβλέπει την αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης. Έτσι φέτος η "έξοδος" γίνεται με 36 έτη υπηρεσίας σε ηλικία 58 ετών.

• Οι δημόσιοι υπάλληλοι -κυρίως οι γυναίκες- που έχουν συμπληρώσει 25ετία και προσεγγίζουν το 60ό έτος. Για παράδειγμα, γυναίκα χωρίς παιδιά που συμπλήρωσε 25ετία μέχρι το τέλος του 2010 δικαιούται πλήρη σύνταξη στα 60. Σε περίπτωση που θεμελιώνει φέτος δικαίωμα, το όριο ηλικίας πάει στο 61ο έτος.

• Οι αορίστου χρόνου -ανεξαρτήτως του αν ασφαλίστηκαν πριν ή μετά το 1983- που είναι κοντά στη συμπλήρωση της 35ετίας και του 58ου έτους (φέτος τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης φτάνουν τα 36).


Ποιοι συνταξιούχοι θα θιγούν από τις περικοπές

Περισσότεροι από 500.000 συνταξιούχοι αναμένεται να θιγούν από τις νέες δραστικές περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και στο εφάπαξ που θα περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο. Οι συντάξεις συμπιέζονται στο επίπεδο των 1.200 ευρώ, καθώς οποιοδήποτε ποσό ξεφεύγει από αυτό το όριο θα υπόκειται σε κρατήσεις ή περικοπές που αγγίζουν το 40% σε συνδυασμό με τις εισφορές τύπου ΛΑΦΚΑ που ισχύουν από την 1η Αυγούστου. Τα νέα μέτρα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου, εξοικονομώντας περισσότερα από 1 δισ. ευρώ ετησίως για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από τους 500.000, οι 70.000 είναι συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 55 ετών, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση της σύνταξής τους κατά 40% για το τμήμα από 1.000 ευρώ και πάνω.

Εξ αυτών, η συντριπτική πλειονότητα είναι ένστολοι και μητέρες ανηλίκων, ενώ κρίσιμο χαρακτηρίζεται το ποσοστό των συνταξιούχων με μειωμένο όριο ηλικίας, οι οποίοι ξεκίνησαν να εργάζονται σε πολύ μικρή ηλικία στον ιδιωτικό τομέα και στη συνέχεια είτε παρέμειναν σε αυτόν είτε προσελήφθησαν στο Δημόσιο πριν από το 1982, με αποτέλεσμα να συνταξιοδοτηθούν με 35 ή 37 έτη ασφάλισης. Αντιθέτως, όσοι προέρχονται από προγράμματα εθελουσίας εξόδου δεν ξεπερνούν τους 6.000 με 7.000.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Αυγούστου έχει τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο κύμα περικοπών τύπου ΛΑΦΚΑ, το οποίο θα εξακολουθήσει να ισχύει επιβαρύνοντας διπλά τους συνταξιούχους. Από τις περικοπές εξαιρούνται οι συντάξεις που καταβάλλει ο ΟΓΑ.

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές έχουν ως εξής:

• Μειώνονται 20% όλες οι κύριες συντάξεις για το ποσό άνω των 1.200 ευρώ.

• Μειώνονται από 15% έως και 60% όλες οι επικουρικές συντάξεις για το ποσό άνω των 150 ευρώ.

Συγκεκριμένα στο επικουρικό των μισθωτών ΕΤΕΑΜ, η μείωση θα φτάνει έως 30%, ενώ σε περιπτώσεις όπως τα υπό κατάρρευση ταμεία των ΔΕΚΟ και Τραπεζών, δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 60%.

Ακόμη βαρύτερες θα είναι οι περικοπές στο ελλειμματικό ταμείο της ΕΥΔΑΠ που κινδύνευε επί ένα εξάμηνο να κηρύξει στάση πληρωμών ενώ χορηγούσε συντάξεις 400 έως 800 ευρώ.

Επίσης στην πρώτη φάση των περικοπών στο στόχαστρο θα μπουν τα ταμεία των ηλεκτρολόγων, του τσιμέντου , των γεωργικών συνεταιρισμών, της Ολυμπιακής και των συνδικαλιστικών οργανώσεων που εντάχθηκαν στο ΙΚΑ και συνέχιζαν να καταβάλουν υψηλές επικουρικές παρότι τα ταμεία τους ήταν υπό κατάρρευση.

• Επιπλέον μείωση του εφάπαξ από 10% έως 30% που καταβάλλουν τα ταμεία του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, ανάλογα με την ευρωστία τους, για όλους τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από 1ης Ιανουαρίου 2010.

• Μείωση 40% των συντάξεων για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί κάτω των 55 ετών, με σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ. Με τη συμπλήρωση των 55 χρόνων η σύνταξη επανέρχεται στα αρχικά επίπεδα.

Τι αλλάζει στις αποδοχές

Παράλληλα μειώνονται οι συνολικές αποδοχές περίπου 100.000 υπαλλήλων που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα μέχρι και 50%, κυρίως οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Οι υψηλόβαθμοι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Υπ. Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών) θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 40%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου