Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΜΜΕ

 Ρεπορτάζ : Χρήστος Στασινόπουλος (από το Έθνος)
Στραμμένα στις κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την ψήφο εμπιστοσύνης ήταν χθες τα βλέμματα όλων των μεγάλων διεθνών μέσων ενημέρωσης, τα οποία μάλιστα μετέδιδαν σε πραγματικό χρόνο την ψηφοφορία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Πάνω από. 50 τηλεοπτικά συνεργεία από ολόκληρο τον κόσμο ζήτησαν χθες άδεια για να καλύψουν τη διαδικασία και τα σενάρια για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης έδιναν και έπαιρναν, με τα περισσότερα μέσα να κάνουν λόγο για πολιτική αστάθεια.

Εκτενέστατο ρεπορτάζ και ανάλυση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα είχαν χθες οι "Τάιμς της Νέας Υόρκης" σε άρθρο τους με τίτλο "Ανήσυχα βλέμματα στραμμένα στην Ελλάδα για την ψήφο εμπιστοσύνης". Στη συνέχεια αναλύονται τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης και το κείμενο καταλήγει πως η πολιτική αστάθεια στη χώρα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψήφου εμπιστοσύνης, έρχεται σε κρίσιμο σημείο, αφού το διακύβευμα είναι η υπογραφή της νέας δανειακής συνθήκης, αλλά και η χορήγηση της 6ης δόσης, η οποία θα καλύψει τις βασικές ανάγκες του ελληνικού κράτους.
Από την πλευρά του το πρακτορείο "Ρόιτερ" παρουσίασε τρία συγκεκριμένα σενάρια για την ψήφο εμπιστοσύνης, εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα και τονίζοντας παράλληλα πως το μόνο σίγουρο, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις, είναι ότι "η χώρα έχει βυθιστεί σε μια παρατεταμένη ακυβερνησία που δημιουργεί με τη σειρά της πελώρια ερωτηματικά όσον αφορά τη στάση των δανειστών της χώρας".

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, σε περίπτωση που κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραιτηθεί και θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τη Νέα Δημοκρατία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και δημιουργείται κυβέρνηση τεχνοκρατών με επικεφαλής τον Λουκά Παπαδήμο. Αυτό το σενάριο λήγει με προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Στο επόμενο σενάριο ο πρωθυπουργός χάνει και η χώρα πηγαίνει σε εκλογές και στο τρίτο σενάριο, το οποίο ονομάζεται ως "άγνωστο", ο πρωθυπουργός δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ψήφο εμπιστοσύνης και τα κόμματα προσπαθούν να σχηματίσουν μεταβατική κυβέρνηση με τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας.

"Φρένο κινδύνου"
Η γερμανική εφημερίδα "Suddeutsche Zeitung" σε άρθρο της αναφέρει πως στην Αθήνα πάτησαν "φρένο κινδύνου", αφαιρώντας το βάρος για το "χάος" από τους ώμους του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μοιράζοντάς το εξίσου στην αξιωματική αντιπολίτευση και τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι "ό,τι και να έκανε η κυβέρνηση για να τον κάνουν να στηρίξει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πήγαν άδικα".
Μάλιστα η εφημερίδα αναφέρει: "Η αλήθεια είναι ότι ούτε η Ευρώπη ούτε το ευρώ θα διαλυθεί μόνο λόγω της Ελλάδας. Στην πραγματικοτήτα, η μοίρα του "εγχειρήματος Ευρώπη" θα αποφασιστεί στις ιδρυτικές χώρες-μέλη της Ενωσης και ειδικότερα στην Ιταλία".

Από την πλευρά της η "Deutsche Welle" αναφέρει ότι η πολιτική αναταραχή στην Αθήνα επικράτησε στη Σύνοδο των G20 και τονίζει ότι τα πράγματα για τον Ελληνα πρωθυπουργό γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα.
Η προοπτική της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους με φόντο την Ελλάδα, είναι και το βασικό θέμα της γαλλικής εφημερίδας "Liberation" που είχε τίτλο "Ελληνική κρίση, η Ευρώπη σε δίνη", η οποία σε σχετικό της άρθρο εκτιμά ότι "οι μεγάλες δυνάμεις της G20 επικεντρώθηκαν στο να βρουν ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην κρίση χρέους μια και η ελληνική κρίση μπορεί να πυροδοτήσει "αλυσιδωτή αντίδραση" για την παγκόσμια οικονομία, ζητώντας ταυτόχρονα από την Ευρώπη να λύσει τα προβλήματά της".
Η "Le Monde" γράφει πάντως ότι "το Παρίσι επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ".
Κεντρικό άρθρο της εφημερίδας "Guardian"
"Η ευρωπαϊκή πολιτική εκδικείται την οικονομία"
"Κρίση στην Ευρωζώνη: η εκδίκηση της πολιτικής" είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου της βρετανικής εφημερίδας "Guardian", η οποία με αφορμή τις καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού για δημοψήφισμα υποστηρίζει ότι οι ιθύνοντες της ευρωπαϊκής οικονομίας πληρώνουν τώρα το τίμημα της επιλογής να θέσουν την πολιτική σε δεύτερη μοίρα.
"Αυτό που φάνηκε στον Παπανδρέου καλή ελληνική πολιτική -το να το παίζει "σκληρός" με ένα απείθαρχο κόμμα- αποδείχθηκε τελικά μια άθλια ευρωπαϊκή στρατηγική", γράφει ο "Guardian" και συνεχίζει: "Δεν έλαβε υπόψη του το πόσο εύθραυστη είναι η συμφωνία των Βρυξελλών: εάν τα συστατικά της καταρρεύσουν, κάθε ευάλωτο κράτος θα μείνει μετέωρο".
Κατανοητός σκοπός
"Το αποτυχημένο σχέδιο του Παπανδρέου για δημοψήφισμα ήταν πάντα πρόχειρο και ριψοκίνδυνο, αλλά τουλάχιστον είχε έναν κατανοητό σκοπό: να προσθέσει στην κρίση της Ευρώπης κάποια δημοκρατική νομιμότητα, για την οποία υπάρχει απεγνωσμένη ανάγκη.
Οι αναμενόμενες βουλευτικές εκλογές μπορεί να αποδειχθούν ένας ακόμη πιο πρόχειρος τρόπος να επιτευχθεί το ίδιο", αναφέρει το άρθρο του "Guardian" το οποίο και καταλήγει: "Οι χρηματαγορές πρέπει να υφίστανται μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο και η λειτουργία τους βασίζεται στο μέτρο της συναίνεσης. Με το να επιβάλλουν αιώνια λιτότητα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ξέχασαν την απλή αλήθεια και τώρα η ήπειρος πληρώνει το τίμημα.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες αγνόησαν εδώ και πάρα πολύ καιρό την πολιτική, και τώρα η ευρωπαϊκή πολιτική παίρνει την εκδίκησή της".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου