Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα στο συσσίτιο των νεόπτωχων

Στήνονται στην ουρά υπό καταρρακτώδη βροχή για να βρουν μία μερίδα φαγητό. Παίρνουν ένα πλαστικό πιάτο στο χέρι και ένα αναψυκτικό από μία διπλανή στοίβα και τρέχουν γρήγορα να στριμωχτούν κάτω από μία μικρή τέντα για προφυλαχθούν από το νερό. Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) στην Οδό Πειραιώς είναι ο μοναδικός προορισμός ανακούφισης γι’ αυτούς που αναζητούν ένα κομμάτι ψωμί «για να τη βγάλουν» σε αυτές τις γιορτινές μέρες αγάπης .
Μεταξύ τους δεν υπάρχουν μόνο ταλαιπωρημένοι μετανάστες, τοξικομανείς, άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα και οι λοιπές κατηγορίες που βρίσκονταν πάντα στις λίστες των ατόμων που χρήζουν βοήθειας. Εκεί βρίσκονται και τα «φρέσκα» θύματα του οικονομικού δράματος της Ελλάδας, οι λεγόμενοι «νεοάστεγοι» και «νεόπτωχοι». Ατομα που έχασαν λόγω της κρίσης τη δουλειά τους ή το σπίτι τους και, ελλείψει φροντίδας οικείων πρόσωπων, προστρέχουν σε κοινωνικές υπηρεσίες και ιδρύματα για να βρουν τροφή ή στέγη.


«Υπάρχουν άνθρωποι της ‘διπλανής πόρτας’, που εμφανίζονται στους χώρους του ιδρύματος με τα ωραία τους ρούχα -γνωστές ακριβές μάρκες-, με το λάπτοπ και το κινητό τους τηλέφωνο. Κάποιοι άλλοι διανύουν τεράστια απόσταση, λ.χ. από την Κηφισιά, τη Βούλα, τη Νέα Σμύρνη για να φάνε ένα πιάτο φαγητό. Οι συγκεκριμένοι δεν έχουν να φάνε ή δεν έχουν στέγη γιατί πρόσφατα έχασαν τη δουλειά τους και δεν διαθέτουν κάποια οικογενειακή στήριξη», είπε ο κ. Γέωργιος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, στον «Ε.Κ.», θέλοντας να δώσει μία νέα διάσταση στις επιπτώσεις της οικονομικής ανέχειας που μαστίζει την Ελλάδα. «Υπάρχει και μία ακόμη κατηγορία, οι πολύτεκνοι, που κι αυτοί εμφανίζονται στο ίδρυμα πολύ πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν, αφού αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», πρόσθεσε σχετικά.

Στο εσωτερικό του κτιρίου επικρατεί έντονη κινητικότητα. Σε μία ούρα στέκονται άνθρωποι που δίνουν τα στοιχεία τους για να εξεταστεί αργότερα εάν θα μπουν στους καταλόγους του κέντρου σίτισης. «Μετά από εδώ θα πάω να με δουν ψυχολόγοι -κοινωνικοί λειτουργοί για να κρίνουν εάν πρέπει να μπω στο συσσίτιο», είπε ο Νίκος Τ. στον «Ε.Κ.», ο οποίος πρόσθεσε πως «ειλικρινά ντρέπομαι που φτάνω σε αυτό το σημείο. Δυστυχώς είχα κάποιες ατυχίες, ενώ στον κόσμο έχω έναν αδελφό που έχει καιρό να δώσει σημάδια ζωής».

Σε διάφορα άλλα σημεία υπάρχουν ολόκληρα βουνά από σακούλες σούπερμαρκετ με κάθε λογής τρόφιμα. Απλοί άνθρωποι, με ιδιωτική τους πρωτοβουλία περνούν το κατώφλι του ΚΥΑΔΑ και αφήνουν κουτιά με γάλα, μακαρόνια, όσπρια και οτιδήποτε άλλο δεν χαλάει χωρίς ψύξη.

«Είμαστε εργαζόμενοι στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας και είπαμε να προσφέρουμε τρόφιμα για τους ανθρώπους το έχουν ανάγκη», είπε η κ. Ολγα Πολυχρονιάδη, που άφησε μαζί με τους συναδέλφους της, πάνω από δέκα πλαστικές σακουλές με συσκευασμένα είδη. «Εχουμε φέρει και άλλες φορές, ενώ τώρα βλέπουμε ότι η κρίση δημιουργεί περισσότερες ανάγκες για τους συνανθρώπους μας», πρόσθεσε.

Μαζί με τις σακούλες υπάρχουν και αρκετές κούτες που έχουν σταλεί από ιδιωτικές εταιρείες και ιδρύματα. Ενα μεγάλο μέρος των τροφίμων, κατόπιν διαλογής, μεταφέρεται στο μαγειρείο του κέντρου σίτισης. «Ετοιμάζουμε περίπου 1.200 μερίδες την ημέρα για το μεσημεριανό και το απογευματινό συσσίτιο, εκ των οποίων ένα σημαντικό ποσοστό -περίπου 30-40%- παρέχεται σε Ελληνες. Υπάρχει όμως και το Κοινωνικό Παντοπωλείο από το οποίο εξυπηρετούνται καθημερινά 200 άτομα, ενώ διαθέτουμε και έναν κατάλογο 600 οικογενειών που ειδοποιούνται συχνά να παραλάβουν τρόφιμα που προκύπτουν από χορηγίες εταιρειών και άλλες δράσεις», σημείωσε σχετικά ο κ. Αποστολόπουλος.

Στις μέρες πριν τα Χριστούγεννα πάντα συσσωρεύονται μεγάλοι όγκοι τροφίμων, όπως τόνισαν στον «Ε.Κ.» οι εργαζόμενοι του ΚΥΑΔΑ, ωστόσο φέτος φαίνεται ότι υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. «Ηλθα για πρώτη φορά εδώ μαζί με το γιο μου να προσφέρουμε αυτά τα λίγα που αγοράσαμε από το σούπερμαρκετ. Εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος της προσφοράς όταν είδα όλες αυτές τις στοίβες. Είναι κάτι ελπιδοφόρο. Ελπίζω να μη χαθεί η ανθρωπιά μας μέσα στην οικονομική κρίση», είπε η κ. Ελένη Μαλλιαρού, ιδιωτική υπάλληλος, που κρατούσε μία τσάντα με γάλατα και άλλη μία με μακαρόνια.

Μερικοί προτιμούσαν να αφήνουν τις σακούλες συμβολικά, κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ώστε η ατμόσφαιρα να θυμίζει περισσότερο γιορτές. «Μας έχουν βοηθήσει πάρα πολλοί το τελευταίο διάστημα και πριν τα Χριστούγεννα. Και εταιρείες και ιδιώτες. Υπάρχει ανταπόκριση, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσω πως ποτέ δεν είναι αρκετή η βοήθεια, γιατί υπάρχουν τεράστιες ανάγκες», τόνισε σχετικά ο κ. Αποστολόπουλος.

Το κιόσκι διανομής του κέντρου σίτισης λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι κατέβασε το ρολά. Η βροχή συνεχίζεται και μερικοί ακόμη τρώνε το φαγητό τους κάτω από τις τέντες που στάζουν. Το προσωπικό του ιδρύματος συνεχίζει να καθαρίζει, ενώ κάποιοι άλλοι ταξινομούν τα τρόφιμα ώστε να πάνε έτοιμα «σε γεύματα» προς το μαγειρείο. «Μεθαύριο είναι Χριστούγεννα για εσάς, το ξέρω», είπε στον «Ε.Κ.» ο Ιμρά από το Ιράν και συνέχισε: «Σέβομαι πολύ τις γιορτές σας γιατί πολλοί Ελληνες μας βοηθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου