Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΣΠΑΩ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΙΩΠΗΣ



Αν αυτό δεν είναι κατάντια,... τότε τι είναι?.  Να γίνονται αυτές οι δηλώσεις από έναν άνθρωπο ο οποίος ήταν και είναι "πρωτοκλασάτο στέλεχος", που είχε ενεργό συμμετοχή στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.  Να δηλώνει αυτά που δηλώνει και αντί απο ντροπή να εξαφανίζεται , να επιμένει να συνεχίσει το έργο από υψηλότερη θέση.  Να κάνει κριτική και να διατυπώνει προτάσεις!  Τέτοιοι "πολιτικοί" δεν είναι ανίκανοι είναι επικίνδυνοι. 

Η κρίση απαιτεί όσα λέμε πίσω από κλειστές πόρτες να τα πούμε δημοσίως και αυτή τη στιγμή σπάω κανόνες σιωπής, σημειώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη Real News, ο υπουργός Ανάπτυξης και διεκδικητής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Η κριτική που δέχομαι δεν είναι γι αυτά που λέω αλλά για το δικαίωμά μου να μπορώ τα λέω. Ξέρω πολύ καλά πώς παίζεται το πολιτικό παιχνίδι και έχω την επίγνωση ότι αυτή τη στιγμή σπάω κανόνες σιωπής. Κάποιοι φίλοι μου ανησυχούν ότι "θα καώ". Αυτό δεν με αφορά. Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει καθαρές τοποθετήσεις χωρίς καιροσκοπισμούς, σκοπιμότητες και ανούσιες σκιαμαχίες», υποστηρίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, για τα λάθη που έγιναν τη διετία έχουν όλοι μερίδιο ευθύνης, «πρωτίστως όμως όσοι διαχειρίστηκαν την κρίση και έλαβαν τις στρατηγικές αποφάσεις βάσει των οποίων πορευθήκαμε. Όσοι άλλα έλεγαν για την οικονομία πριν τις εκλογές και άλλα έκαναν μετά».
«Υπήρξε έλλειψη ιδεολογικής, πολιτικής και οργανωτικής προετοιμασίας. Δεν αποτιμήσαμε σωστά το μέγεθος της κρίσης. Πιστέψαμε ότι με ρητορείες εναντίον των αγορών, με λόγια αντί για πράξεις θα αποσοβήσουμε την κρίση. Ήταν λάθος. Έπρεπε να είχαμε διάταξη μάχης, να χρησιμοποιήσουμε τα ικανότερα, τα πιο έμπειρα στελέχη και να προχωρήσουμε αποφασιστικά στα απαραίτητα μέτρα», υπογραμμίζει ο Μ.Χρυσοχοΐδης, και απαντώντας στην κριτική για ποιο λόγο δεν έκανε τις παρατηρήσεις αυτές νωρίτερα, υποστηρίζει:
«Ενόσω ήμουν ακόμα υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αισθάνθηκα υποχρεωμένος να επεξεργαστώ πρόταση για την ανάπτυξη της χώρας και την αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας, με βάση τα δεδομένα που γνώριζα εκείνη την εποχή, όπου διατύπωνα με σαφήνεια τις θέσεις μου. Την γνωστοποίησα αρμοδίως τον Αύγουστο του 2010. Γενικότερα, κατέθετα τις απόψεις μου κάθε φορά με ειλικρίνεια στα αρμόδια όργανα και εργάστηκα στο υπουργείο που μου είχε ανατεθεί όσο πιο αποδοτικά και αποτελεσματικά μπορούσα. Το ίδιο έκαναν και άλλοι συνάδελφοι μου».
Αφού επαναλαμβάνει «ότι έπρεπε να είχαμε κάνει το παν για να αποφύγουμε το Μνημόνιο», ο κ. Χρυσοχοΐδης σημειώνει ταυτόχρονα ότι «από τη στιγμή που προχωρήσαμε σε αυτή τη συμφωνία έπρεπε να την είχαμε εφαρμόσει αποτελεσματικά... έτσι ώστε να μην αφήσουμε τη χώρα εκτεθειμένη στην απαξίωση και τη δυσπιστία των εταίρων μας».
Ενόψει εξάλλου του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι προσδοκία του είναι να ανοίξουν οι διαδικασίες και να τηρηθεί το καταστατικό, με ένα σαφή οδικό χάρτη ολοκλήρωσης των διαδικασιών πριν τις εθνικές εκλογές, τονίζοντας ότι όλα πρέπει με ανοιχτές διαδικασίες, από τα μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ. Όσο για το ενδεχόμενο να ηγηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές, είναι σαφής, λέγοντας ότι πιστεύει στην πολιτική ευθύνη και «οι ηγέτες ξέρουν να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους».
Κληθείς τέλος να σχολιάσει τις φήμες ότι δεν θα εμμείνει έως το τέλος στην υποψηφιότητά του, απαντά: «Ξέρω ότι κάποιοι ενοχλούνται. Ο δρόμος που έχω διαλέξει είναι δύσκολος αλλά και πολιτικά λυτρωτικός. Παιχνίδια με την συνείδηση μου δεν κάνω».
Σε ό,τι αφορά εξάλλου την πορεία της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τονίζει ότι πρέπει όλοι να αφήσουν τον Πρωθυπουργό να κάνει απερίσπαστος τη δουλειά του. «Η επιλογή του κ. Παπαδήμου είναι ένδειξη ωριμότητας όλων μας. Κανείς λοιπόν δεν πρέπει να τον υπονομεύει», διαμηνύει, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται πολιτική συνεννόηση και συναίνεση, «σε όποιο επίπεδο κι αν είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου