Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Χαμηλή πτήση για ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Ψηλά Καμμένος και Χρυσή Αυγή

Τον απόλυτο κατακερματισμό του πολιτικού συστήματος καταγράφει η δημοσκόπηση της GPO για την «Ανατροπή» του Γιάννη Πρετεντέρη στο Μega, με οκτώ κόμματα να υπερβαίνουν το όριο του 3% (και να μπαίνουν στη Βουλή) και με άλλα δυο να κινούνται λίγο πιο χαμηλά.

Ο «πρύτανης» των εκλογολόγων Ηλίας Νικολακόπουλος είπε ότι σήμερα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δε δείχνουν ικανά να να ξεπεράσουν αθροιστικά το 40 -45% στις εκλογές της 6ης Μαΐου και επισήμανε ότι τέτοια ρευστότητα έχει να παρατηρηθεί στην πολιτική ζωή από τις εκλογές του 1950 -60 χρόνια πριν- όταν 10 κόμματα είχαν μπει στη Βουλή και οι δυο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της εποχής δεν υπερέβαιναν αθροιστικά το 36%.

Σύμφωνα με τη GPO προηγείται η ΝΔ, συγκεντρώνοντας μόλις 18,2% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14,2%. Η διαφορά τους από 5,2 μονάδες τον Φεβρουάριο έχει μειωθεί στις τέσσερις.

Στην τρίτη θέση το ΚΚΕ με 8% (- μονάδες), στην τέταρτη το κόμμα του Πάνου Καμμένου (7%), στην πέμπτη ο Σύριζα με 6,2% (- μονάδες), στην έκτη η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη με 5,9% (- 6,1 μονάδες), στην έβδομη το ΛΑΟΣ με 4% (- 1,1 μονάδα) και στην όγδοη η Χρυσή Αυγή με 3,1%. Το κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη παραμένει στο 2,5%.

Ο Ηλίας Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι η ραγδαία πτώση των ποσοστών του κόμματος Κουβέλη οφείλεται στο γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα πολιτών που είχε ψηφίσει ΠΑΣΟΚ το 2009 και είχε στραφεί απογοητευμένο στη ΔΗΜΑΡ, τους προηγούμενους μήνες, τώρα περνάει στο χώρο των αναποφάσιστων (το ποσοστό τους αυξάνεται κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες).

Τέλος, στη σύγκριση των πολιτικών αρχηγών, ο Βαγγέλης Βενιζέλος φαίνεται να καλύπτει τη διαφορά που είχε εξασφαλίσει ο Αντώνης Σαμαράς από τον προκάτοχό του Γιώργο Παπανδρέου. Τον επιλέγει ως καταλληλότερο πρωθυπουργό το 28,3% και τον αρχηγό της ΝΔ το 27,8%. Βέβαια, το μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών απαντά «κανείς απ’ τους δυο». Είναι γιατί το 45% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ το 2009 απορρίπτει τον Βενιζέλο και αντϊστοιχο ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ, το 2009, απορρίπτει τον Σαμαρά.