Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕ ΔΡΑΣΗ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΟΡΩΝ


Εχουν περάσει… μικροί αιώνες πολιτικών εξελίξεων από τον περασμένο Νοέμβρη που ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.

Στις 11 του Νοέμβρη εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Λουκάς Παπαδήμος, ο Αντώνης Σαμαράς άρχισε να εγκαταλείπει σταδιακά τις αντιμνημονιακές «κορώνες» και ακολούθησαν δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις για να συγκροτηθεί κυβερνητική τρόικα με τη δέσμευση τήρησης του οικονομικού προγράμματος με στόχο την αναθεώρηση των δυσμενών όρων.
Στο ενδιάμεσο ο πρώην πρωθυπουργός έδινε συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ, έθεσε υποψηφιότητα και εκλέχτηκε χωρίς σταυρό βουλευτής στην Αχαΐα.
Το τελευταίο διάστημα, όσο βρίσκεται στην Αθήνα, τον βρίσκει κανείς είτε στο γραφείο του στη Βουλή, είτε στο Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πειραιώς, όπου την Πέμπτη το βράδυ κάλεσε για ένα ποτό στενούς συνεργάτες και φίλους – έτσι, χωρίς ιδιαίτερη αφορμή.
«Αυτομαστιγωνόμαστε».
Ο Γ. Παπανδρέου δείχνει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πολιτική των δύο τελευταίων χρόνων, που όμως οι πολίτες αποδοκίμασαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ. «Η Ελλάδα είναι πρώτη. Οχι δεύτερη, πρώτη, πρώτη. Το λέω αυτό γιατί πολλές φορές αυτομαστιγωνόμαστε, δεν αναδεικνύουμε αυτά που έχουμε κάνει», ήταν μια φράση-κλειδί προς τους Βαλκάνιους της Σοσιαλιστικής, με την οποία ο Γ. Παπανδρέου απευθυνόταν στην πραγματικότητα στο εσωτερικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να μην αφήσει αναπάντητη αιχμή για «βασικές πολιτικές της κυβέρνησής του, εντός και εκτός Μνημονίου». Είναι για παράδειγμα βέβαιο ότι θα υποστηρίξει σθεναρά τον νόμο για την ιθαγένεια, ακόμη κι αν η κεντρική «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ αφήνει περιθώρια διαλόγου. Εμπιστοι συνεργάτες του υπογραμμίζουν αυτό που τους έχει πει και έχει ξεκαθαρίσει: «Θα βρεθώ απέναντι σε κάθε προσπάθεια αποκαθήλωσης βασικών προοδευτικών αποφάσεων.

Για παράδειγμα, δεν θα δεχθώ προσπάθεια κατάργησης του νόμου για τους μετανάστες». Εννοεί τον νόμο Ραγκούση, αλλά δεν μένει μόνο εκεί. Ξεκαθαρίζει ότι θα διαφωνήσει ακόμη και αν η κεντρική γραμμή του ΠΑΣΟΚ λόγω της κυβερνητικής συνεργασίας είναι άκρως… ελαστική.

Στους συνομιλητές του δεν αποφεύγει να παραδεχθεί ότι έκανε λάθη, αλλά υπενθυμίζει παράλληλα τη στάση των άλλων κομμάτων τη στιγμή της καυτής μάχης με τους εταίρους. «Δεν μπλόφαρα με τον Σαμαρά όταν του πρότεινα περσι το καλοκαίρι να συγκυβερνήσουμε.

Εγώ ήμουν αυτός που έλεγα ?παραδίδω την πρωθυπουργία?!», εξομολογήθηκε σε πολιτικό του φίλο ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας όμως, ακόμη, την απορία αν τελικώς και εκ του αποτελέσματος αντελήφθησαν όσοι έπρεπε την κίνησή του…

Προχθές στη Θεσσαλονίκη υποδέχτηκε με τη γνωστή του άνεση τους Bαλκάνιους συντρόφους του.

Στις παρατηρήσεις κάποιων στον Γ. Παπανδρέου ότι τώρα δείχνει πολύ πιο ήρεμος, ο πρώην πρωθυπουργός απαντούσε ότι παραμένει σκεφτικός και ανησυχεί ιδιαίτερα για τη χώρα, προσθέτοντας πως, αν και έχουν γίνει πολλά πράγματα, δεν έχει ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη. Αποκάλυψε, όμως, και κάτι άλλο. Οτι πρόσφατα ζήτησε κάποια στοιχεία για την οικονομία από την ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή, αλλά του απάντησαν ότι δεν μπορούν να του τα δώσουν αν δεν δημοσιοποιηθούν πρώτα επίσημα. Αυτό δείχνει ότι η Αρχή αυτή έγινε πραγματικά ανεξάρτητη όπως είπε, κι αυτό έγινε επί ΠΑΣΟΚ.


ΕΤΟΙΜΕΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ
«Ιπτάμενος» με διαλέξεις στο Χάρβαρντ και για τη Διεθνή

Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς πολίτες «μνημονιακός» πρωθυπουργός, παραμένει πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπου το γειτονικό κόμμα της Ιταλίας, το Δημοκρατικό Κόμμα, προερχόμενο από την «Ελιά», που διεκδικεί την πρωτιά στις προσεχείς εκλογές, δεν έχει ακόμη ενταχθεί, καθώς στο εσωτερικό του «αντιπαρατίθενται» δυνάμεις για το… πόσο σοσιαλιστές μπορούν να είναι! Το σίγουρο είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός διεκδικεί την επανεκλογή του στην ηγεσία της Διεθνούς, στη διαδικασία ενός ακόμη πολιτικά «καυτού» Αυγούστου που θα γίνει στην Αφρική. Οι γνωρίζοντες λένε ότι θα είναι και πάλι, εκτός απροόπτου, ο μοναδικός υποψήφιος για την ηγεσία, αφού αυτό ακούγεται ότι θα γίνει στο τέλος Αυγούστου.

Πρόκειται για μια θέση που του δίνει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει από τον ΟΗΕ, το Κογκρέσο, την Ευρώπη, μέχρι και τις άλλες ηπείρους, μεταφέροντας τη «φωνή» της Ελλάδας. Ο ίδιος τονίζει στους συνομιλητές του ότι η μεγαλύτερη «απειλή» για την Ελλάδα δεν είναι μόνο η λιτότητα, αλλά η αβεβαιότητα.

Το ότι δηλαδή συντηρείται το σχετικό κλίμα αβεβαιότητας για το αν η χώρα θα παραμείνει ή όχι στο ευρώ, που απομακρύνει κάθε επένδυση και αναπτυξιακή προοπτική. Για παράδειγμα, το «Κατάρ» μπορεί να ήθελε να επενδύσει στην Ελλάδα, αλλά ανέμενε τις εξελίξεις με βάση τα συμφέροντά του.

Ο Παπανδρέου, όπως πάντα με χαρακτηριστική επιμονή για την επίτευξη των στόχων του, «έτρωγε χαστούκια» στις Κάνες για το δημοψήφισμα που πρότεινε αφήνοντας σύξυλους κορυφαίους ηγέτες μέχρι στενούς συνεργάτες του. Λέγεται ότι η Ανγκελα Μέρκελ γύρισε και του πέταξε μια φράση διπλής ανάγνωσης του στυλ: «Α, μπα, να κάνω κι εγώ στη Γερμανία δημοψήφισμα για τα δημοσιονομικά στην Ευρώπη»… Ο πρώην πρωθυπουργός έχει υποστηρίξει πάντως ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τους… Μερκοζί για το δημοψήφισμα, που κατά πολλούς δεν είναι μια πρόταση χωρίς αντίκρισμα στις μελλοντικές πολιτικές περιόδους.


Πολιτική και ακτιβισμός.
Από τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, ο Παπανδρέου ανοίγει πανιά για το Χάρβαρντ. Αποδέχτηκε πρόσκληση για διαλέξεις σε σεμινάρια που οργανώνει το Ινστιτούτο του Χάρβαρντ και αφορούν φυσικά την κρίση στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, και το πώς δεν πρέπει να εξελιχθεί. Το Χάρβαρντ θέλει πολιτικούς, επιστήμονες και ακτιβιστές που μπορούν μέσω των διαλέξεών τους να παρακινήσουν τους φοιτητές του στον χώρο της πολιτικής και των δημόσιων φορέων να «αναρωτηθούν» αν μπορούν να προσφέρουν σ’ αυτό το δύσκολο γήπεδο με τη σταδιοδρομία τους.

Είναι αυτονόητο ότι ο Παπανδρέου εκλήθη και από άλλα πανεπιστήμια – οι άσπονδοι εχθροί του μπορεί να εικάσουν ότι θα ήθελαν να τους περιγράψει την αποτυχία του εγχειρήματος που οδήγησε την Ελλάδα στο μνημόνιο.

Δεν θα «μετακομίσει» πάντως στο Χάρβαρντ. Θα πηγαινοέρχεται στην Αθήνα, αφού ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θέλει να έχει διαρκή επαφή με τα θέματα που αφορούν τη γενέτειρα των Παπανδρέου, αλλά και την κεντρική πολιτική επικαιρότητα. Πάντα με διακριτικότητα και προσοχή, θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ρεφενέ το Βαλκανικό ραντεβού

Σοσιαλιστική… στενότητα στη συνάντηση των «πρώην» στη Θεσσαλονίκη. Ολοι σχεδόν οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων της νοτιοανατολικής Ευρώπης -μαζί και ο Γιώργος Παπανδρέου- που πήγαν την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχουν στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατέλυσαν με δικά τους έξοδα. Οι περισσότεροι μάλιστα από τους Βαλκάνιους ήρθαν οδικώς και ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας και πρώην δήμαρχος Τιράνων, Εντι Ράμα, έφτασε το πρωί της Πέμπτης, λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση.


ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ
Δυνατά ονόματα στο Συμπόσιο της Σύμης, που φέτος θα γίνει στη… Σάμο

ΠέρYσι ήταν η μοναδική χρονιά που δεν έγινε το κοσμοπολίτικο «Συμπόσιο της Σύμης», αφού εξελισσόταν με ραγδαία ταχύτητα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό η τάση «ανατροπής» του μνημονίου, με τον Γ. Παπανδρέου τότε να τη «φρενάρει» προκαλώντας ανασχηματισμό της κυβέρνησης, όπου ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών. Αυτά, «last year»…

Φέτος το «Συμπόσιο της Σύμης» επανέρχεται στη Σάμο, σε ένα παραθαλάσσιο μέρος με ιδιαίτερα κρύα νερά, σχεδόν «παγωμένα» και εν μέσω καλοκαιριού. Οι συμμετέχοντες θα πληρώσουν τα έξοδα παραμονής τους, αλλά ούτως ή άλλως οι περισσότεροι, όπως κάθε χρόνο, βρίσκονται στην Ελλάδα για διακοπές στο Αιγαίο. Ο Γ. Παπανδρέου διατηρεί φυσικά «γέφυρες» επικοινωνίας και προσδοκά οι συζητήσεις στο Συμπόσιο, αν και μακριά από «κάμερες», να αποδώσουν εν συνεχεία με τη διάδοση της «φωνής» της Ελλάδας διεθνώς.

Στις διεθνείς συμμετοχές είναι κατ’ αρχάς η Κάθριν Αστον, η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της ΕΕ και αντιπρόεδρος της ΕΕ, η αντιπρόεδρος της Rockefeller Brothers Fund, Ελίζαμπεθ Γκάμπριελ, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες από όλο τον κόσμο.

Στη Θεσσαλονίκη, λίγες ημέρες πριν, ο κ. Παπανδρέου έφτασε με πούλμαν και με δύο συνεργάτες του, τον Ν. Ζιώγα και την Π. Λάμψα, για τη συνάντηση των Βαλκάνιων, με «πρωταγωνιστή» τον Γ. Μπουτάρη, ο οποίος τους υποδέχτηκε μετά για γεύμα με φρεσκότατα λαβράκια στο διπλανό κτίριο του δημαρχείου, στο Βυζαντινό Μουσείο.

Στη Σάμο το σκηνικό είναι αλλιώς. Οι συμμετέχοντες μπορεί να είναι σε «κλίμα» διακοπών, αλλά θέλουν να ακούσουν και να πουν τη γνώμη τους. Δεν πιστεύουν ότι η παρτίδα στην Ελλάδα θα σωθεί από τους Ελληνες πολιτικούς, αλλά ότι το «αβγό» των εξελίξεων είναι στα χέρια των ισχυρών της Ευρώπης.
ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ
Ο Γιώργος Παπανδρέου συνομιλεί συχνά με τον διάδοχό του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, και σε κάθε περίπτωση θα αποφύγει παρεμβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρεξηγήσεις.

  ethnos.gr