Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΟΛΑΝΤ: «ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ» ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ PEUGEOT-CITROEN ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot-Citroen πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί το σχέδιό της για την απόλυση 8.000 εργαζομένων και το κλείσιμο ενός από τα εργοστάσιά της ώστε να διασφαλίσει τον περιορισμό του κοινωνικού αντίκτυπου των μέτρων αυτών.
Σε τηλεοπτική του συνέντευξη με αφορμή τη σημερινή εθνική γιορτή της Γαλλίας, ο Ολάντ είπε ότι το κυβερνητικό σχέδιο για τον προβληματικό τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα περιλαμβάνει κίνητρα προς τους καταναλωτές για την αγορά γαλλικών αυτοκινήτων.
Ο Ολάντ χαρακτήρισε την ανακοίνωση της PSA Peugeot-Citroen για τις απολύσεις «απαράδεκτη» και είπε ότι «το κράτος δεν θα παραμείνει θεατής».
«Θεωρώ (το σχέδιο απολύσεων) απαράδεκτο στη σημερινή του μορφή», είπε ο Ολάντ και έκανε έκκληση να μειωθεί ο αριθμός των απολύσεων και η Peugeot Citroën να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε όλους τους υπαλλήλους της που θα πληγούν από αυτό.
Στην ίδια συνέντευξη ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει να αυξήσει την γενική εισφορά κοινωνικής ασφαλίσεως (CSG) στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση του ελλείμματος στη χώρας.

Η Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την επιβολή νέων φόρων ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα χρειαστεί επιπλέον 33 δισ. ευρώ το 2013 για να ικανοποιήσει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος που έχει θέσει η ΕΕ.

Αναφερόμενος στη Συρία τόνισε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την εξεύρεση πολιτικής λύσης προς αποφυγήν ενός εμφυλίου πολέμου στη χώρα, αλλά κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να εμποδίζει τις προσπάθειες για να υπάρξει ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο γάλλος πρόεδρος μίλησε ακόμα για πρώτη φορά δημοσίως και για το σκάνδαλο που προκάλεσε η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ με μια καταχώρησή της στο Twitter. Η Τριερβελέρ έφερε σε εξαιρετικά δεινή θέση τον πρόεδρο στην διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στέλνοντας μήνυμα συμπαράστασης σε έναν πολιτικό αντίπαλο της πρώην συντρόφου του Ολάντ και μητέρας του παιδιών του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Ο γιος του Ολάντ με την Ρουαγιάλ, Τομάς Ολάντ, επανέφερε το θέμα στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα ασκώντας κριτική στην Τριερβελέρ σε σχόλιά του στο περιοδικό Le Point.

«Θεωρώ ότι τα ιδιωτικά ζητήματα πρέπει να λύνονται ιδιωτικά», δήλωσε ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «αυτό είπα στους δικούς μου ανθρώπους».

Η Τριερβελέρ, η οποία είχε μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μετά το σκάνδαλο, βρισκόταν σήμερα το πρωί στο πλευρό του όταν εκείνος επιθεωρούσε την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλλης στα Ηλύσια Πεδία.

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την παρέλαση στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 5.000 μέλη των στρατιωτικών, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Στην παρέλαση μετείχε και δύναμη της γερμανικής Bundeswehr -τμήματος της γαλλο-γερμανικής ταξιαρχίας που εδρεύει στο Στρασβούργο- για τον εορτασμό της 50ης επετείου τον επόμενο χρόνο της Συνθήκης των Ηλυσίων για τη συμφιλίωση των δύο χωρών.
 naftemporiki.gr