Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Μικρές και μεγάλες στιγμές του συνεδρίου των Δημοκρατικών

Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, καθώς στο συνέδριο των δεύτερων πήρε, όπως αναμενόταν, το χρίσμα ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Και μπορεί η εμπνευσμένη ομιλία της Μισέλ Ομπάμα να προκάλεσε θετική αίσθηση, ωστόσο και στο συνέδριο των Δημοκρατικών στην Time Warner Cable Arena στη Σαρλότ υπήρξαν «παρατράγουδα» που «θόλωσαν» την εικόνα του κόμματος.
Για παράδειγμα, η άρον – άρον προσθήκη στην προγραμματική πλατφόρμα του… Θεού και της… Ιερουσαλήμ! Τι είχε συμβεί; Όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το κείμενο, ουδείς παρατήρησε ότι κάτι έλειπε, άλλωστε ο πρώην σύμβουλος του Ομπάμα, Ραμ Εμάνουελ, έλεγε ότι κανείς δεν δίνει σημασία σε αυτές τις πλατφόρμες. Λίγο αργότερα, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του ρεπουμπλικάνου υποψήφιου Μιτ Ρόμνεϊ, Πολ Ράιαν, παρατηρούσε ότι από την πλατφόρμα των Δημοκρατικών έλειπαν οι αναφορές στον Θεό και την Ιερουσαλήμ (σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως οι Αμερικανοί πρόεδροι προεκλογικά υποστηρίζουν ότι η πόλη είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ για να το ξεχάσουν μετά την εκλογή τους).


Πέρα από το γεγονός ότι τις πλατφόρμες αυτές είθισται να τις συντάσσει η βάση του κόμματος με τον υποψήφιο να προβάλλει ό,τι θεωρεί προεκλογικά χρήσιμο, υφίσταται και η γνωστή σύγκρουση μεταξύ συντηρητικής και αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Η τελευταία είχε καταφέρει να σφραγίσει το περιεχόμενο της πλατφόρμας, γεγονός που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι Ρεπουμπλικάνοι, με αποτέλεσμα το επιτελείο των Δημοκρατικών να επανεισαγάγει βιαστικά τις σχετικές αναφορές. Έτσι, με το ξεκίνημα της συνεδρίασης την Τετάρτη, ο προεδρεύων του συνεδρίου, και δήμαρχος του Λος Άντζελες, Αντόνιο Βιγιαρόσα, διεξήγαγε ψηφοφορία για την επανένταξη στο πρόγραμμα της φράσης «God-given» («εκ Θεού δοθέντος»). Ωστόσο το αποτέλεσμα δεν ήταν τόσο… καταλυτικό όσο ανέμενε ο πρόεδρος – ακούστηκαν και αρκετά «όχι», σχεδόν όσα, ίσως και περισσότερα, από τα «ναι». Κανονικά θα έπρεπε να γίνει καταμέτρηση των ψήφων, κάτι που όμως ο Βιγιαρόσα δεν αποτόλμησε καθώς χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 για αλλαγή του κειμένου της πλατφόρμας. Ξαναζήτησε λοιπόν διά βοής ψηφοφορία όπου και πάλι τα «όχι» φάνηκαν να υπερισχύουν… Εντέλει, ο πρόεδρος απεφάνθη, λίγο διστακτικά είναι η αλήθεια, ότι «οι τροποποιήσεις έγιναν δεκτές», προκαλώντας τις αντιδράσεις της αριστερής πτέρυγας που θεώρησε ότι η ενέργεια αυτή ήταν άτακτη υποχώρηση έναντι των Ρεπουμπλικάνων.
Πάντως η εξέλιξη αυτή γρήγορα επισκιάστηκε από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Μπιλ Κλίντον. Τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία σε ένα σύνθημα-ερώτημα που απηύθυνε πριν πάνω από 30 χρόνια ο υποψήφιος τότε Ρόναλντ Ρέιγκαν προς τους πολίτες – «Είσαστε σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια;», αναφερόμενος στην προεδρία Κάρτερ -, ο Κλίντον επέλεξε να απαντήσει με ένα αντίστοιχο ερώτημα. «Βρισκόμαστε εκεί όπου επιθυμούμε; Όχι. Είναι ο πρόεδρος ικανοποιημένος; Όχι. Βρισκόμαστε όμως σε πολύ καλύτερη κατάσταση από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, με την οικονομία σε ελεύθερη πτώση να χάνει 750 χιλιάδες θέσεις εργασίας τον μήνα; Η απάντηση είναι ‘ναι’», αναφώνησε ο πρώην πρόεδρος, εν μέσω των ζητωκραυγών των παρευρισκόμενων, επιβεβαιώνοντας τη φήμη του ως δυνατού ρήτορα και δείχνοντας εμπράκτως ότι ό,τι τον χώριζε από τον Ομπάμα (είχε επιτεθεί σφοδρότατα στον σημερινό πρόεδρο κατά τη διαδικασία του χρίσματος των Δημοκρατικών το 2008, που διεκδικούσε η σύζυγός του Χίλαρι) είναι παρελθόν.

http://ecoleft.wordpress.com