Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

ΣΑΒ/ΚΥΡΙΑΚΟ: ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΦΟΡΕΑ.

Η iskra, χωρίς φυσικά να υιοθετεί, καταχωρεί δημοσιεύματα από τον αστικό τύπο, γνωστών δημοσιογράφων, τα οποία αναφέρονται σε διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ αλλά και όχι πάντα εύστοχα και συχνά παραμορφωμένα, στο ρόλο ηγετικών προσώπων στο χώρο αυτό.

Η iskra παρ΄ ότι δεν υιοθετεί , θεωρεί οτι αυτά τα δημοσιεύματα μπορεί να υποβοηθήσουν τους αναγνώστες της να σχηματίσουν μια πληρέστερη εικόνα της ματιάς με την οποία προσεγγίζουν κύκλοι πέραν της Αριστεράς τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.




ΣΥΡΙΖΑ... ΜΕ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΤΡΙΒΩΝ

Του ΠΑΝΑΓ. ΤΣΟΥΤΣΙΑ*

Ενστάσεις από τις συνιστώσες για τις θέσεις του κειμένου. Αλλοι θεωρούν ότι κινείται «δεξιά», άλλοι ότι απευθύνεται στο 4% και όχι στο 27%

Σε έναν νέο κύκλο εσωτερικών διενέξεων κινδυνεύει να βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το... προσχέδιο ιδρυτικής διακήρυξης του νέου φορέα. Στο κείμενο που επεξεργάστηκε η αρμόδια επιτροπή έγινε μια πρώτη «ανάγνωση» στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά, όπως φαίνεται, εκτιμήθηκε ότι χρειάζεται περισσότερη... επεξεργασία πριν φτάσει στην τελική του μορφή το κείμενο της Ιδρυτικής Διακήρυξης. Μέσα σε 14 σελίδες το προσχέδιο επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα «ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε, τι προτείνουμε».

Στο κείμενο περιλαμβάνεται ένα μεγάλο κεφάλαιο σε ό,τι αφορά τους προγραμματικούς στόχους του νέου πολιτικού φορέα. Ωστόσο, ουκ ολίγες φορές στην Αριστερά και με αφορμή ιδεολογικά ή προγραμματικά κείμενα έχουν αρχίσει σφοδρές αντιπαραθέσεις, κάτι ωστόσο το οποίο επ' ουδενί δεν επιθυμεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Πάντως, στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, με αποκλειστικό θέμα το σχέδιο της ιδρυτικής διακήρυξης, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για αντιπαραθέσεις, εάν -όπως λένε στελέχη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-, υιοθετηθεί, πριν συζητηθεί με την τελική του μορφή στα όργανα της παράταξης.Την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανόν την Τρίτη, θα συνεδριάσει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ για το σχέδιο της διακήρυξης, προκειμένου να φτάσει στην τελική του μορφή για να αποσταλεί στις οργανώσεις εν όψει του προσυνεδριακού διαλόγου. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κίνδυνος είναι η ΚΠΕ του ΣΥΝ να υπερψηφίσει το προσχέδιο - έστω με παρατηρήσεις- και στη συνεδρίαση της Γραμματείας οι συνιστώσες το απορρίψουν...



Ενστάσεις και στον ΣΥΝ


Σύμφωνα με πληροφορίες και στο εσωτερικό του ΣΥΝ υπάρχουν πολλές ενστάσεις και παρατηρήσεις για το προσχέδιο της διακήρυξης -και όχι μόνο από τα στελέχη του Αριστερού Ρεύματος- καθώς άλλοι θεωρούν ότι κινείται πιο «δεξιά» και... ρεαλιστικά και άλλοι ότι απευθύνεται κυρίως σε ένα ΣΥΡΙΖΑ του 4% και όχι του 27%. Το ερώτημα είναι αν σήμερα το «Αριστερό Ρεύμα» του Π. Λαφαζάνη καταθέσει εναλλακτικό κείμενο ή θα προχωρήσει στην τακτική του «λευκού» στην ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των άλλων ο κ. Λαφαζάνης θα ήθελε να υπάρχει σαφής αναφορά για συνεργασία με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ διαφωνεί και με αναφορές για την ΕΕ καθώς θεωρεί ότι πρέπει να αφήνεται ανοικτό και το θέμα της αποχώρησης από την ΕΕ. Συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ όπως η ΔΕΑ, το Κόκκινο και άλλες θέλουν σαφή αναφορά στο αίτημα «καμία θυσία για το ευρώ».

Ταυτόχρονα ενστάσεις και παρατηρήσεις έχουν και οι δυνάμεις του Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου (Α. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής κ.ά.) οι οποίοι ετοιμάζουν τις παρατηρήσεις για το σχέδιο διακήρυξης, το οποίο θεωρούν ότι πρέπει να εκφράζει τη μεγάλη αριστερή παράταξη.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, σκοπός της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής είναι να συζητηθεί το προσχέδιο, αναγνωρίζοντας ότι στην πορεία και μέχρι το Ιδρυτικό Συνέδριο θα υποστεί αλλαγές.

«Η απόφασή μας θα είναι μια βάση για συζήτηση στα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωναν στελέχη του ΣΥΝ, προσθέτοντας πως μετά τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τον λόγο θα έχουν τα μέλη και φυσικά η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που αναμένεται να διεξαχθεί αρχές Δεκεμβρίου. Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος μέχρι την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, καθώς θα πρέπει να ετοιμαστούν τα κείμενα, να συζητηθούν στις οργανώσεις και φυσικά να εκλεγούν οι αντιπρόσωποι για τη Συνδιάσκεψη.

Οι θέσεις της διακήρυξης
Αλλη Ελλάδα σε μια άλλη Ευρώπη

Σύμφωνα με το 14σέλιδο κείμενο με τον τίτλο «Ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε, τι προτείνουμε» υπάρχει σαφής αναφορά για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται τη σχέση του με την Ευρώπη, καθώς σημειώνεται ότι «η μοίρα της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με τη μοίρα της Ευρώπης». Οπως αποσαφηνίζεται, όμως, «η δική μας Ευρώπη βρίσκεται στοναντίποδα της Ευρώπης του νεοφιλελευθερισμού και του εντεινόμενου αυταρχισμού».

Στους προγραμματικούς στόχους περιγράφεται η υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ να επαναδιαπραγματευθεί το κρατικό χρέος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να θέσει υπό δημόσιο έλεγχο τις τράπεζες, να επαναφέρει σταδιακά υπό δημόσιο έλεγχο τις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις που ιδιωτικοποιούνται και να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος.

Σε ό,τι αφορά τον νέο πολιτικό φορέα σημειώνεται πως επιδιώκει την κοινή δράση και ενότητα της Αριστεράς, και πως στους κόλπους του συσπειρώνει δυνάμεις και ρεύματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Αλ. Μητρόπουλος
Οι λεγόμενες «ΠΑΣΟΚογενείς» δυνάμεις του ΕΚΜ διοργανώνουν την Τρίτη πολιτική εκδήλωση εν όψει των συζητήσεων για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Αντ. Νταβανέλος
Συνιστώσες όπως η ΔΕΑ, το Κόκκινο θεωρούν ότι κακώς διέρρευσε το προσχέδιο. Θα επιδιώξουν την επαναφορά του συνθήματος «καμία θυσία για το ευρώ».

Ρούντι Ρινάλντι
Το ηγετικό στέλεχος της ΚΟΕ Ρ. Ρινάλντι έχει αρθρογραφήσει για τη συγκρότηση μιας μεγάλης παλλαϊκής, δημοκρατικής, αντιμνημονιακής συμμαχίας.

ΑΠΟ ΤΟ "ΕΘΝΟΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ" 20/10/2012


Μετρούν δυνάμεις οι τάσεις στον ΣYN

Αναμέτρηση ευρωσκεπτικιστών - ευρωπαϊστών με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας και την παρουσίαση της Διακήρυξης του ενιαίου κόμματος.Πρεμιέρα στην αναμέτρηση ευρωσκεπτικιστών - ευρωπαϊστών σήμερα στην αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και την παρουσίαση προσχεδίου της Διακήρυξης του ενιαίου κόμματος.
Για να προλάβει μάλιστα εσωκομματικές εντάσεις και όξυνση των τόνων η Κουμουνδούρου λειτούργησε πυροσβεστικά για να ικανοποιήσει το αίτημα μελών του Αριστερού Ρεύματος, καθώς και ορισμένων συνιστωσών, να έρθουν εγκαίρως στα όργανα του κόμματος τα βασικά κείμενα που θα πάνε πρώτα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και αργότερα στο Ιδρυτικό Συνέδριο.
Το αίτημα, το οποίο διατυπώθηκε μέσω αρθρογραφίας στελεχών, όπως ο Αλέκος Καλύβης του Ρεύματος και η Ελένη Πορτάλιου, υποψήφια δήμαρχος Αθήνας, αφορούσε τα κείμενα των θέσεων για την ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική φυσιογνωμία του νέου κόμματος και το καταστατικό λειτουργίας του, ενώ ενείχαν σαφέστατες αιχμές για την ηγεσία της Κουμουνδούρου και τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος σε περίπτωση που δεν έδιναν αρκετό χρόνο για συζήτηση αυτών στη «βάση».
Στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΠΕ του Συνασπισμού, στην οποία θα τοποθετηθεί, ως είθισται, και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, η μειοψηφική αλλά ισχυρή τάση του Αριστερού Ρεύματος (Π. Λαφαζάνης, Δ. Στρατούλης, Αλ. Καλύβης) αναμένεται να καταθέσει «τροπολογίες» επί του κειμένου που θα φέρει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ και όχι ξεχωριστό κείμενο, γεγονός που θα σήμαινε σκληρή αναμέτρηση.
Ακόμη και με τις «τροπολογίες», όμως, το Αριστερό Ρεύμα «θα δείξει τα δόντια του» στα επίμαχα σημεία όπου υπάρχουν και οι διαφωνίες με τους ευρωπαϊστές: η Ευρώπη και το ευρώ, το δημόσιο χρέος, οι τράπεζες και το μείζον θέμα «τι κόμμα θέλουμε». Επίσης, θα δώσει τη δική του μάχη ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες «τροποποιήσεις» στο προσχέδιο της Διακήρυξης, προτού αυτό φτάσει στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στις λαϊκές συνελεύσεις και στη συνέχεια στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

ΟΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη και το ευρώ, το Ρεύμα έχει ήδη διατυπώσει ενστάσεις στην άποψη ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, ενώ στελέχη του δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν «ακόμη περισσότερο κριτική άποψη για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην ευρωζώνη». Οπως τονίζουν στελέχη του Ρεύματος, «εμείς δεν μιλάμε για ανοιχτή ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά για διατύπωση του τύπου "όλες οι εκδοχές είναι ανοιχτές σε περίπτωση που μια κυβέρνηση της Αριστεράς εμποδιστεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης"».
Στο 14σέλιδο προσχέδιο της Διακήρυξης, την οποία έχει συγγράψει ομάδα στελεχών, μεταξύ των οποίων ο καθηγητής του ΕΜΠ Αριστείδης Μπαλτάς - του οποίοι οι απόψεις είναι κοντά στους ευρωσκεπτικιστές -, η αναφορά στην Ευρώπη είναι η εξής: «Η μοίρα της Ελλάδας είναι συνυφασμένη με τη μοίρα της Ευρώπης γιατί ο νεοφιλελευθερισμός κυριαρχεί σήμερα παντού, γιατί η πολιτική του κεφαλαίου, σήμερα υπό γερμανική ηγεμονία στην κλίμακα ολόκληρης της Ευρώπης, θίγει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ενοποιεί υπό την κυριαρχία του όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γιατί το αίτημα και η προοπτική της νίκης εναντίον του έχει αρχίσει να συνεγείρει τις συνειδήσεις παντού. Σε αυτή τη βάση η δική μας Ευρώπη βρίσκεται στον αντίποδα της Ευρώπης του νεοφιλελευθερισμού και του εντεινόμενου αυταρχισμού. Δική μας Ευρώπη είναι η Ευρώπη των λαών, η Ευρώπη των επαναστάσεων, η Ευρώπη του κοινωνικού κράτους, η Ευρώπη της επιστημονικής επανάστασης, η Ευρώπη του Διαφωτισμού και της ριζοσπαστικής κριτικής του».

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, το κείμενο της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρεται στους προγραμματικούς στόχους για «δημόσιο έλεγχο», ενώ η μειοψηφία θα προτιμούσε τον όρο «εθνικοποίηση ή κρατικοποίηση των τραπεζών». Για το δημόσιο χρέος η ρεαλιστική προσέγγιση της πλειοψηφίας του Συνασπισμού κάνει λόγο για «επαναδιαπραγμάτευσή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με δεδομένο ότι το ζήτημα του κρατικού χρέους συνιστά πανευρωπαϊκό και όχι στενά ελληνικό πρόβλημα. Στόχος της επαναδιαπραγμάτευσης οφείλει να είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του ως επαχθούς. Μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη διεθνής επιτροπή μπορεί να τα διαπιστώσει. Το υπόλοιπο μέρος του χρέους πρέπει να αποπληρωθεί με δικαιότερους όρους και μέσω μιας ρήτρας που θα συνδέει το ποσόν αποπληρωμής με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας».
Στελέχη που πρόσκεινται στο Αριστερό Ρεύμα, αλλά και συνιστώσες όπως η ΔΕΑ δεν κρύβουν ότι νιώθουν «άβολα» με τη συγκεκριμένη διατύπωση και θα προτιμούσαν να γίνεται ευθέως λόγος για «διαγραφή του χρέους, ακόμη και αν αυτή οδηγήσει σε στάση πληρωμών».

Φοβούνται μήπως γίνουν ΠΑΣΟΚ
Στελέχη του Συνασπισμού δεν κρύβουν την επιθυμία να υπάρχει στο προσχέδιο της Ιδρυτικής Διακήρυξης ρητή και κατηγορηματική αναφορά σε κυβέρνηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, παντού στο κείμενο κι όχι απλά «κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά», όπως αναφέρεται στο προσχέδιο που θα αρχίσει να συζητείται από σήμερα στα όργανα του κόμματος. Ο «ανομολόγητος φόβος» πίσω από το «ψείρισμα» των διατυπώσεων είναι μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ μετεξελιχθεί σε ένα «κεντροαστερό κόμμα τύπου ΠΑΣΟΚ»...




ΑΠΟ "ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ" 20/10/201

http://www.iskra.gr