Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ GUARDIAN ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ Ν.ΔΕΝΔΙΑ


Απάντηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια σχετικά με τις καταγγελίες για τα βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ σε βάρος συλληφθέντων και τις απειλές του τελευταίου να μηνύσει τη βρετανική εφημερίδα Guardian που τις δημοσίευσε, έδωσε μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής η δημοσιογράφος της εφημερίδας που έκανε το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. «Η εφημερίδα δημοσίευσε και τις δύο απόψεις», δηλώνει η Μαρία Μαργαρώνη και τονίζει ότι πρέπει να γίνει σοβαρή και ανεξάρτητη έρευνα για την υπόθεση.
Όπως αναφέρει η «Αυγή», το δημοσίευμα της εφημερίδας επιβεβαιώνεται και από τις επίσημες ιατροδικαστικές εξετάσεις που κάνουν λόγο για «βαριά σωματική βλάβη» από «αιχμηρό θλων όργανο». Οι συλληφθέντες εμφανίζονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μηνύσεις, μόλις συμπληρωθεί το υλικό της δικογραφίας, από την οποία έλειπαν βασικά στοιχεία, όπως τα πορίσματα των ιατροδικαστών που παραδόθηκαν στους συνηγόρους αργά το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο ανακριτής της υπόθεσης πάντως έχει ήδη στείλει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις στον εισαγγελέα ζητώντας την ποινική δίωξη των υπευθύνων.



Από τη Μ. Μαργαρώνη ζητήθηκε ένα σχόλιο για τις παραληρηματικές δηλώσεις του Ν. Δένδια στη Βουλή. «Όσον αφορά το σχόλιο του κ. Δένδια ότι το δημοσίευμα πλήττει την ελληνική δημοκρατία, ένα μόνο θα ήθελα να πω: ότι το καλύτερο πράγμα για την ελληνική δημοκρατία αυτή τη στιγμή θα ήταν να γίνει μια σοβαρή ανεξάρτητη έρευνα για τις καταγγελίες που αφορούν ορισμένα τμήματα της αστυνομίας», σημείωσε η δημοσιογράφος.

Απαντώντας επίσης στους υπαινιγμούς του υπουργού ότι το δημοσίευμα ήταν πολιτικά κατευθυνόμενο με το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα, η Μ. Μαργαρώνη ανέφερε: «Οι δημοσιογράφοι δεν χρειάζονται πολιτική ώθηση για να αποφασίσουν να ερευνήσουν τέτοιες καταγγελίες. Η Guardian, όπως κάνει κάθε σοβαρή εφημερίδα, δημοσίευσε και τις δύο απόψεις, δηλαδή και τις καταγγελίες και τα όσα είπε ο υπεύθυνος Τύπου της αστυνομίας κ. Μανούρας».

Στο μεταξύ έκπληξη προκάλεσε στους συνηγόρους υπεράσπισης το γεγονός ότι ο Ν. Δένδιας ήταν γνώστης των στοιχείων των ιατροδικαστικών εξετάσεων μιας εκκρεμούς δικογραφίας και μάλιστα πριν αυτές φτάσουν στα χέρια τους. Όπως έλεγαν στην «Αυγή» της Κυριακής, οι μηνύσεις θα κατατεθούν άμεσα αφού το σχετικό υλικό εντάχθηκε στη δικογραφία αργά το μεσημέρι της Παρασκευής και σε κάθε περίπτωση η προθεσμία που τους δίνει ο νόμος είναι τρεις μήνες.
 tvxs.gr