Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Νέες πιέσεις Σαμαρά προς Βενιζέλο - Κουβέλη για εργασιακά και συμφωνία με την τρόικα



Μελιγγώνης Γιώργος

Πριν καν μεταφέρει στην Ελλάδα το κλίμα θριαμβολογίας που καλλιέργησε από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, ο Αντ. Σαμαράς φρόντισε να στείλει μήνυμα “πειθαρχίας” στους κυβερνητικούς του εταίρους. Έτσι, χθες, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για αλλαγές στα εργασιακά, ενώ, απευθυνόμενος ουσιαστικά στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, τούς επισήμανε ότι “μέχρι τις 16 Νοεμβρίου αντέχουν τα αποθεματικά της χώρας”.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι "μέχρι τις 16 Νοεμβρίου αντέχουν τα αποθεματικά", ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπουν στο πακέτο και οι αλλαγές στα εργασιακά

Ο πρωθυπουργός πήρε τελικά μια θετική αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου, παρά το γεγονός ότι ώς τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής κάτι τέτοιο φαινόταν αβέβαιο. Εν τέλει, η αναφορά προέκυψε μετά την έκτακτη συνάντηση των 17 ηγετών της Ευρωζώνης, την οποία είχε ζητήσει ο Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των “27”. Σε αυτή την αναφορά, οι υπόλοιποι “16” του ευρώ “χαιρετίζουν” την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης “να φέρει το πρόγραμμα σε τροχιά”, ενώ την ενθαρρύνουν να ακολουθήσει τον ίδιο, μνημονιακό δρόμο λιτότητας.

Επί τη βάσει αυτής της αναφοράς, ο πρωθυπουργός χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έσπευσε να θριαμβολογήσει για τα αποτελέσματα της Συνόδου, λέγοντας ότι “επιτεύχθηκε ένα κρίσιμο ζητούμενο, να αποκλειστεί η έξοδος από το ευρώ”. Παράλληλα, ο Αντ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι “όλοι ανεξαιρέτως αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλη πρόοδο”, ενώ έκανε λόγο για “αλλαγή σελίδας” στην εικόνα της χώρας. “Η ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι στα όρια της. Το αίμα της οικονομίας, η ρευστότητα είναι στο μηδέν”, συνέχισε, ενώ προεξόφλησε ότι θα είναι θετική η έκθεση της τρόικας και ζήτησε την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου.




“Διαδικαστικά” τα εργασιακά

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός δεν προειδοποίησε μόνο τους ελάσσονες κυβερνητικούς εταίρους πως τελειώνουν τα ταμειακά διαθέσιμα στις 16 Νοεμβρίου, αλλά επιπροσθέτως άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και για αλλαγές στα εργασιακά. Ερωτηθείς για τις ανατροπές που ζητεί η τρόικα στις εργασιακές σχέσεις, ο Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για... “διαδικαστικό πρόβλημα” και επισήμανε πως “εντάσσονται στην ευρύτερη διαπραγμάτευση και θα περάσουν όσα πρέπει να περάσουν”. Μάλιστα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι “θα υπάρξει κατανόηση από τους εταίρους”, τους οποίους, μάλιστα “ευχαρίστησε” για την πολιτική υποστήριξη που τού παρέχουν. “Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι ήμουν μόνος στις Βρυξέλλες”, είπε χαρακτηριστικά.



Δόση και ειδικός λογαριασμός

Πάντως, ο Αντ. Σαμαράς απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες για κατάθεση της δόσης-μαμούθ των 31,5 δισ. ευρώ σε ειδικό λογαριασμό, που δεν θα ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση. “Τα πράγματα θα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν από μια χώρα σοβαρή, που κινείται με τρόπο απόλυτα σωστό και διάφανο”, περιορίστηκε να πει, παραδεχόμενος, εμμέσως, ότι γίνεται σχετική συζήτηση. Παράλληλα, οργιάζουν τα σενάρια και για τμηματική καταβολή της δόσης, κάτι το οποίο ουδείς στην κυβέρνηση μπορεί να διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν θα χρειαστεί νέα σύνοδος κορυφής για την εκταμίευση της δόσης, υπονοώντας ότι αυτή μπορεί να γίνει πριν τις 22 Νοεμβρίου. Εξάλλου, κατά πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να παρουσιαστεί στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου με τα μέτρα ψηφισμένα, προκειμένου να δοθεί το “πράσινο φως” για την εκταμίευση. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και της επιμήκυνσης, ενώ οι πληροφορίες επιμένουν ότι η σχετική απόφαση έχει “κλειδώσει” - με αντάλλαγμα να είναι “εμπροσθοβαρές” το πρόγραμμα και να επιβληθούν μέτρα ύψους 9,5 δισ. ευρώ το 2013. “Το παλεύουμε συστηματικά με στοιχεία, νούμερα και επαφές”, περιορίστηκε να πει, ερωτώμενος για νέα διευθέτηση του ελληνικού χρέους, αλλά και για την επιμήκυνση.



Επισκέψεις Ολάντ-Μόντι, συνάντηση με Μέρκελ

Ο Αντ. Σαμαράς επιβεβαίωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος και ο Ιταλός πρωθυπουργός αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του. Έτσι, το αμέσως προσεχές διάστημα οι Φρ. Ολάντ και Μ. Μόντι θα επισκεφθούν την Αθήνα, προκειμένου και εκείνοι, με τη σειρά τους, μετά την Αν. Μέρκελ, να παράσχουν χείρα βοηθείας στον Αντ. Σαμαρά ώστε να περάσει τα μέτρα-σοκ από τη Βουλή και την κοινωνία. Παράλληλα, χθες το πρωί, νέα πολιτική στήριξη προσέφερε στον Αντ. Σαμαρά και η Γερμανίδα καγκελάριος, σε συνάντηση που είχαν, επισημαίνοντας ότι “η εικόνα για την Ελλάδα έχει αλλάξει”.



Ευρωπαίοι “δείχνουν” Μνημόνιο

Πάντως, ενδεικτικό της αποτυχίας του Αντ. Σαμαρά να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για την ανάγκη έστω να... χαλαρώσει η πολιτική λιτότητας είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έφυγε από τις Βρυξέλλες, έχοντας στις αποσκευές του δηλώσεις στήριξης για... να εφαρμόσει το Μνημόνιο.

Εκτός της επίσημης δήλωσης στήριξης της Συνόδου Κορυφής, την εμβάθυνση της λιτότητας ζήτησαν και οι έχοντες θεσμικά αξιώματα στην Ε.Ε. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χ. βαν Ρομπάι, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Μπαρόζο, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους “για την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να είναι συνεπής σε όσα έχει δεσμευθεί”. Ο κ. Ρομπάι έκανε και λόγο για “αξιοθαύμαστες προσπάθειες του ελληνικού λαού”, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι “είμαστε κοντά σε συμφωνία”, αναφερόμενος στις συζητήσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση.

http://www.avgi.gr