Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

Λίστα Λαγκάρντ: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βγάζει το ΓΑΠ από το κάδρο;


Φωτογραφία: Παναγιώτης Τζάμαρος / Fosphotos

Ζητήματα ουσίας αλλά και πολιτικής τακτικής οδήγησαν τελικώς στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να εισηγηθεί τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών -μόνο- των πρώην υπουργών Οικονομικών Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Προβληματισμός μεσολάβησε στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει, αλλά δεν μπορεί» να εμπλέξει και το Γιώργο Παπανδρέου, εκτιμά πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος παράλληλα βάλλει κατά του Βαγγέλη Βενιζέλου για το άρθρο (86) της ατιμωρησίας. 

Του Βασίλη Κωστούλα
Με φόντο την υπόθεση πιθανής φοροδιαφυγής που ακούει στο κωδικό όνομα Λαγκάρντ, στο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για συγκεκριμένο χρονικό χειρισμών των Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου το οποίο στοιχειοθετεί την ανάγκη διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής ανάλογες ενδείξεις δεν προκύπτουν για το Γιώργο Παπανδρέου.

«Υπάρχουν στοιχεία έντονων πολιτικών ευθυνών τα οποία μπορούν να τεκμηριώσουν τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής. Σε αυτό το πλαίσιο, των πολιτικών ευθυνών, βεβαίως εντάσσουμε όλους τους διατελέσαντες υπουργούς Οικονομικών από το 2010 και μετά, καθώς και το Γιώργο Παπανδρέου», διευκρινίζουν κύκλοι του ΣΥΝ, οι οποίοι προαναγγέλλουν πως αν μέσα από την πορεία της Προκαταρκτικής προκύψουν νέα στοιχεία, τότε θα ακολουθήσει νέα συμπληρωματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα αφορά και άλλα πρόσωπα.

Παρασκήνιο

Στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία έκρινε τη «γραμμή» στην υπόθεση Λαγκάρντ, εκδηλώθηκε προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί και ο Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγηση επί των πολιτικών προσώπων για τα οποία θα πρέπει να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες. Ωστόσο, την τελική ομόφωνη απόφαση καθόρισαν δύο παράγοντες: Πρώτον, η ανησυχία ότι τα υφιστάμενα στοιχεία δεν θα τεκμηρίωναν επαρκώς τον ισχυρισμό για την περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού και άρα επικοινωνιακά η πρωτοβουλία θα γυρνούσε «μπούμερανγκ» στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, η εκτίμηση ότι η συμπερίληψη του Γ.Α.Π. ενδεχομένως να συσπείρωνε το ΠΑΣΟΚ, κλείνοντας «στόματα» μέσα στο κόμμα τα οποία σε αυτή τη φάση είναι λαλίστατα εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων με όχημα την περιβόητη λίστα.

Αναφερόμενος στη στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προκάλεσε έως και φήμες που θέλουν τη Λούκα Κατσέλη να έχει παρέμβει για την εξαίρεση Παπανδρέου από την ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα χαριζόταν στον Παπανδρέου, αλλά δεν μπορεί να τον εμπλέξει». Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος επικαλείται αφενός τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην πρωθυπουργός του είχε δώσει εντολή να προχωρήσει στον έλεγχο της υπόθεσης, αφετέρου το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν έχει αναμείξει καθόλου το Γιώργο Παπανδρέου.

Συνταγματικά «δεμένο»

Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην υπουργός «τα βάζει» με το σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ διότι συνδέθηκε με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, η οποία όρισε ως χρονικό σημείο παραγραφής το τέλος της δεύτερης συνόδου που ακολουθεί τη χρονική περίοδο τυχόν αδικημάτων των υπουργών (άρθρο 86) και επιπλέον μετέτρεψε το σώμα της νομοθετικής εξουσίας σε οιονεί δικαστικό σώμα:

«Δεν μπορεί ο κάθε βουλευτής, ο οποίος μπορεί να είναι γιατρός ή ηθοποιός, να παριστάνει το δικαστή και να αποφαίνεται αν είναι ποινικά επιλήψιμο ένα ζήτημα το οποίο έγκειται στην αρμοδιότητα ενός υπουργού. Χρειάζεται ένα ανώτατο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα κρίνει ανάλογες περιπτώσεις».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου